Film / seriál

Ne/priateľ

Kriminálny thriller Talentovaný pán Ripley
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo keby sa vám naskytla príležitosť stať sa niekým iným? Čo keby sa z chudáka mohol stať boháč?

A práve niečo také sa prihodí Tomovi Ripleyovi (Matt Damon) vo filme Talentovaný pán Ripley. Z chudobného a bezvýznamného newyorského klaviristu sa stane vážený mladý muž s dobrým finančným zázemím i povesťou, ale len naoko. Toma si totiž pomýli so spolužiakom svojho syna bohatý priemyselník, ktorý ho požiada, aby zašiel pre syna Dickieho (Jude Law) a jeho snúbenicu Marge (Gwyneth Paltrow) do Talianska. Budú to prázdniny snov, alebo Tomovu požičanú identitu niekto odhalí?

Zločin a víťazstvo

Niektorí muži závidia iným mužom ich autá, manželky alebo spoločenské postavenie. Ripley by toto všetko mal tiež rád, ale oveľa radšej by mal inú identitu. Nechce byť známy, chce byť skrátka pán Niekto. A tak sa rozhodne, že sa stane Greenleafom. Ide na to veľmi jednoducho a šikovne. Keď si požičiate sako jednej z najuznávanejších univerzít v USA, nikto nepochybuje, že ste tam naozaj študovali. Kto iný ako absolvent, by takéto sako mal? Chyba lávky, pokojne ho môže nosiť podvodník.

Na čo mám talent? Na falšovanie podpisov, rozprávanie klamstiev a vydávanie sa takmer za kohokoľvek
Dickie práve cestuje po Európe a späť domov sa mu nechce. Prečo aj, keď si môže užívať všetky pôžitky a krásy so svojou snúbenicou. Rodičia sú ďaleko za oceánom a on sa cíti úplne slobodný. Otec mu však jeho pohodu naruší, keď Ripleyho vyšle za ním. Akonáhle sa páni stretnú, dôjde k neuveriteľnej premene. Z Ripleyho, ktorý inak pôsobí naničhodne a nevýrazne, sa stáva bonviván, okúzľujúci muž sršiaci nápadmi i vtipom. Napriek tomu na ňom zostáva niečo podivné, až desivé. To si však Dickie vôbec nevšíma, na rozdiel od jeho snúbenice, ktorú Ripley trochu desí.

A aký je Ripleyho fígeľ na oblafnutie kohokoľvek? Najskôr klamete, kto ste, a potom začnete hovoriť pravdu s nenútenou nedbalosťou. Akonáhle presvedčíte ľudí, že vás poznajú a môžu vám veriť, už nemusíte nič predstierať a nemusíte sa zamotávať do svojich klamstiev. Pravda buď bude znieť ako pravda, alebo ako dobrý vtip, takže zo všetkého nakoniec vyjdete navyše ako zábavný spoločník. Geniálne. Ale len do tej chvíle, než sa vytratia všetky zábrany a túžba stať sa niekým iným prerastie v posadnutosť.

Najviac zarážajúce na Talentovanom pánovi Ripleym je ale to, že aj keď je Ripley záporák a mali by ste ho skôr odsudzovať, celý čas mu fandíte a prajete si, nech mu všetko vyjde a ujde trestu. Oveľa viac vás bude iritovať Dickie so svojou bezstarostnosťou a aroganciou. Ripley síce vie byť desivý, ale rovnako ako si dokázal omotať okolo prsta Dickieho, omotá si aj vás. Tento chlapík má naozaj talent – byť kýmkoľvek si zmyslí.

Talentovaný pán Ripley

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Anthony Minghella

Scénár Anthony Minghella

Obsadenie Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn

Dĺžka 139 min.

Rok 1999

HBO pondelok 9. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC