Film / seriál

Naskladnili sme love story

Láska medzi regálmi – nemecký dramatický film

Nežná romanca z veľkoskladu rozpráva o Christianovi a Marion. On je bývalý bitkár stojaci na spoločenskom dne, čo dostal šancu aspoň ako skladník. Ona je krehká a tajomná víla z oddelenia sladkostí.

Intímny nemecký film bol natočený podľa poviedky známeho spisovateľa Clemensa Meyera. Ten vytvoril svojrázny mikrosvet v rozľahlom a neosobnom prostredí veľkoskladu potravín. A režisér Thomas Stuber dal nielen postavám, ale celému príbehu paradoxne k prostrediu až nečakane poetickú vizuálnu podobu.

Pravda môže ležať uprostred.

Láska medzi regálmi nie je klasickým romantickým kúskom, ktorý speje k veľkolepému happy endu (aj keď koniec filmu je relatívne predvídateľný). Celý príbeh sa odohráva akosi po svojom, vo veľmi pomalom rytme (ale nie je to žiadna uspávanka!) a okrem dvoch hlavných protagonistov môžete sledovať životy ostatných zamestnancov skladu. Všetci tu majú svoje pevne dané miesta a funkcie, podobne asi ako tovar v regáloch. Len čo však dôjde k nejakej zmene, dotkne sa to razom všetkých – ľudí i tovaru.

Len kúsok šťastia

Thomas Stuber má cit pre maličkosti, a tak sa mu podarilo jemne zachytiť kontrast medzi rodiacim sa vzťahom a neosobným bludiskom obrovských regálov. Bez toho, aby ste si to všimli, rýchlo nadobudnete dojem, že všetky postavy dôverne poznáte, že s nimi dokonca pracujete. Christian (Franz Rogowski) vám bude imponovať svojím neustálym pokojom. Absolútne by ste do neho nepovedali, že to bol bitkár. Hneď na prvej smene sa zoznámi s dobráckym Brunom (Peter Kurth), ktorý ho učí ovládať vysokozdvižný vozík. Stuber rád pracuje s metaforami a to, ako sa Christian postupne učí pracovať so strojmi a vyznať sa v bludisku regálov je vlastne paralela k jeho súčasnému životu. V ňom sa tiež ešte len snaží všetko naučiť a zorientovať sa. A do toho ako blesk z čistého neba prichádza Marion (Sandra Hüller). Ich vzájomné oťukávanie sa je naozaj kúzelné. Lenže tak ako Christian sa nechváli svojou kriminálnou minulosťou, ani Marion nespomenie to, že je vydatá.

A tak budete so zatajeným dychom sledovať ich nesmelé tančeky. Ale rovnako vás strhnú aj príbehy ostatných. Keďže všetci dúfajú, že raz sa z uličiek regálov vymotajú a nájdu svoje vysnívané šťastie. Nemusí to byť nič veľké, stačia im maličkosti, obyčajné veci – nájsť niekoho blízkeho, nemusieť sa báť o prácu, mať dosť peňazí pre rodinu. Všetci sú na jednej lodi, v jednom sklade a tvoria celkom obyčajnú rodinu.

Láska medzi regálmi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Thomas Stuber

Scénár Clemens Meyer, Thomas Stuber

Obsadenie Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth, Andreas Leupold, Michael Specht, Ramona Kunze-Libnow, Henning Peker

Dĺžka 125 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD štvrtok 20. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC