Film / seriál

Nacizmus detskými očami

Satirická komédia Králiček Jojo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ale nie ako Nehanební bastardi. Kým Tarantino sa venoval alternatívnej histórii a išiel do toho s vojnovým revom, režisér Králička Taika Waititi ide po medziľudských vzťahoch v čase druhej svetovej s láskou k milým absurditám sebe vlastnou.

Príbeh nám predstavuje malého nemeckého chlapca s menom Jojo, chlapca v jadre čistého, ale kvôli všadeprítomnej indoktrinácii jednoducho sfanatizovaného, navyše nadšeného člena Hitlerjugend. Jojo navyše vyznáva nacistické ideály do tej miery, že jeho najlepším priateľom a radcom je akýsi imaginárny Hitler. S ním rieši situácie, v ktorých potrebuje podporiť alebo sa zžiť s pre dieťa nepochopiteľnými situáciami. 

Nie je dobrý čas na to byť nacistom

Keď zisťuje, že jeho vlastná matka, ktorú miluje nadovšetko, nie je do nacizmu práve nadšená, a dokonca u nich doma schováva mladú židovku, musí sa veľmi zamyslieť nad tým, ako to s tými ideológiami vlastne je.

Nakuknúť Hitlerovi pod sukne

Že bol nacizmus vo svojich nápadoch úplne strašný síce vieme, na druhú stranu nie je nad to vypichnúť nezmyselné aspekty ideológie s použitím dieťaťa, ktorého nepoškvrnená myseľ je otvorená čomukoľvek. Keď teda vidíme, ako sa štruktúry, ktoré sa v dospelosti ťažko spochybňujú, formujú u malého dieťaťa, nezmyselnosť tej-ktorej ideológie je zrazu zrejmejšia. Celá obludnosť nacistického Nemecka je tak rozprávaná naivnou optikou malého chlapca.

Kráľ nežnej komédie

A kto sa lepšie hodí na spracovanie takejto témy než Waititi. Muž, ktorý má jednak k látke blízko, pretože je čiastočne židovského pôvodu a jednak ovláda taký ten milý druh komédie, ktorá sa skrýva v mikropríbehoch a krásnych nezmysloch bežného života. To dokázal už v komédii Čo robíme v temnotách, kde realisticky zaznamenáva ťažkosti života upírov v dvadsiatom prvom storočí, a potom tiež vo filme Thor: Ragnarok, kde divákov prekvapoval komediálnymi momentmi aj vo chvíľach absolútneho superhrdinského heroizmu – Waititi jednoducho vidí úsmevnosť všade.

Príliš skoro?

Hovorí sa, že komédia je tragédia plus čas. Už počas nakrúcania sa objavili v hlase verejnosti protesty, že vraj by sa nemala z druhej svetovej a vôbec židovskej otázky robiť sranda. Aj keď stojíte na ich strane. Proste humor témy, o ktorých je, relativizuje a to sa nenosí. Waititi si to rozhodne nemyslí, berte tento odstavec ale ako varovanie, ak vy áno.

Je to dobré?

V tomto prípade nie je potrebné sa obávať, že by snáď film nestál za to a bol obyčajnou stratou času. Jojo bol nominovaný na šesť Oscarov a jedného vyhral… A aj keď áno, počujeme tých z vás, ktorí kričia, že Oscary sú politická vec, vedzte, že zlé filmy sa medzi ne aj tak väčšinou nedostanú. Navyše tento príbeh je absolútne a neodolateľne milý, Scarlett Johansson v ňom hrá rovinu, ktorú málokedy, a Waititiho komédia v tomto satirickom projekte jednoducho funguje na sto percent. A ako býva jeho štýlom, obklopil sa Waititi štábom hviezdnych tvorcov, od skladateľa Michaela Giacchina po kameramana Mihai Mălaimare, vskutku kúzelníkov remesla filmového.

Podporte Waititiho

Jediné, čo možno režisérovi vytknúť, je pocit, že stále nedosiahol maxima svojho potenciá­lu. Možno totiž to najlepšie, čo tento herec, komik, scenárista a režisér kedy nakrútil sa zhmotnilo v jeho krátkom filme z roku 2003 Dve autá, jedna noc. Jeden z jeho prvých počinov vôbec stvoril vo svojich dvadsiatich deviatich rokoch a ihneď si vyslúžil nomináciu na Oscara. Nechápte to zle, v podstate všetky Waititiho filmy sú skvelé, ale pretože vieme, že dokáže viac, vy vedzte tiež, že dokáže viac. Je teda dôležité jeho filmy hltať aj ďalej, aby sme dali producentom jasný signál, že sme hladní, a aby Waititi točil ďalej. Raz totiž príde absolútny hit. A my budeme vedieť, že sme si vybrali správne už pred rokmi.

Roman Griffin Davis

Pretože režisérovi sme sa venovali dosť, poďme k predstaviteľovi samotného Joja. V čase nakrúcania nemal o veľa viac než desať rokov a predtým nikdy v ničom nehral. Waititi si ho vybral, čím stavil veľa na divokú kartu, ale vzhľadom na to, že Davis od vydania filmu zbiera jedno ocenenie za druhým, bola to dobrá voľba.

Zaujímavosti

Veľká časť filmu sa nakrúcala v Česku, pretože tunajšie lokácie vyhovovali. Vďaka tomu bolo vo vedľajších úlohách použité aj množstvo českých hercov.

V rámci propagácie zdieľal Waititi na sociál­nych sieťach známu, často parodovanú scénu z filmu Pád Tretej ríše, v tejto verzii sa Hitler rozčuľoval nad tým, že ho hrá v Jojovi žid.

Pozrite si aj

Dve autá, jedna noc

Má to len niečo málo cez desať minút, ale sľubujeme vám, že je to jeden z najcitlivejších krátkych filmov, ktoré ste kedy videli. Aj táto krátka stopáž dáva jasne najavo, že režisér má čo povedať, a k tomu v nezameniteľnom štýle.

Nehanební bastardi 

Film Jojovi nie nepodobný, tiež privádza do témy druhej svetovej isté komediálne či satirické prvky. Ak ste však toho názoru, že by sa z tragédií žarty robiť nemali, Bastardov nepozerajte. A Joja tiež nie.

Králiček Jojo 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Taika Waititi

Scénár Taika Waititi

Obsadenie Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Rebel Wilson, Alfie Allen

Dĺžka 108 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 6. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC