Film / seriál

Na hrane zajtrajška: Zachránim ľudstvo. Zn.: Každý deň

Na hrane zajtrajška
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Na hrane zajtrajška sa Bill pohybuje každý deň. Čo ho naverbovali na samovražednú misiu proti mimozemšťanom, stále dookola umiera a prebúdza sa v to isté ráno. Billa v akčnej komédii o časovej slučke hrá Tom Cruise v lákavo sebaironickej polohe.

Málokto v akomkoľvek filme umrie viackrát. A v máloktorom filme umiera postava, ktorú hrá Tom Cruise. A filmov, v ktorých je Tom Cruise zámerne vtipný, existuje len pár. Vo filme Na hrane zajtrajška Cruisov podplukovník Bill umiera každú chvíľu na desiatky spôsobov – a je to veľká zábava.
Bill je totiž hajzlík: samoľúby armádny „píárista“, ktorý sa ostošesť snaží vyhnúť boju a namiesto toho verejnosť kŕmi patetickými prejavmi o statočnosti. A že je ju treba, pretože na Zem útočí armáda Mimikov, mimozemských oblúd vybavených chápadlami a neuveriteľnou obratnosťou. Spojené sily zemegule chystajú rozhodujúci útok, ktorý by mal Mimikov vyštvať z našej planéty raz a navždy. A Bill je kvôli svojej zbabelosti degradovaný a vyslaný do prvej línie – bez výcviku, bez skúseností, bez ničoho.
Dojem, že pôjde o drámu o prežitie skončí zakrátko: Bill rýchlo skoná neslávnou smrťou. Ale predtým stihne omylom zabiť čosi, čo zapríčiní, že sa prebudí ráno pred inváziou. A tak to ide znova a znova. Jedinou šancou, ako sa z bludného kruhu dostať, je spojiť sily s elitnou vojačkou Ritou, ktorá má podobnú skúsenosť. A razom je z toho inteligentná komédia.
Na hrane zajtrajška skvele kombinuje zdanlivo nesúrodé žánre: akčný veľkofilm, sci-fi o skokoch v čase, romancu, videohru a komédiu o polepšení hriešnika. Posledná poloha dominuje. Pamätáte si film Na Hromnice o deň viac, keď musel cynický reportér v podaní Billa Murraya prežívať stále dookola ten istý deň, aby sa z neho stal lepší človek? Sebecký vojak Bill si prechádza tým istým – a zároveň zachraňuje ľudstvo.
Akčným scénam nemožno nič vytknúť, sú veľkolepé a odkazujú na minulosti skutočné i filmové: invázia sa odohrá v Normandii, takže nemožno nespomenúť na skutočný Deň D z druhej svetovej vojny aj na jeho stvárnenie v Zachráňte vojaka Ryana. Mimozemskí útočníci sú vymyslení kreatívne ako roj hmyzu. Súvislosť s videohrami spočíva v tom, že sa Bill neustále učí, ako sa dostať o „level“ ďalej. Románik medzi ním a krásnou Ritou nesmie chýbať. A keď sa model „umrieť a začať znovu“ vyčerpá, preladí sa film na zase trochu inú nôtu. Na hrane zajtrajška je mimoriadny počin ako v žánri „tak trochu iných“ akčných sci-fi, tak aj vo filmografii Toma Cruisa.

Na hrane zajtrajška

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83.5 %
Foto HBO

Réžia Doug Liman

Obsadenie Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson, Noah Taylor, Kick Gurry, Dragomir Mrsic

Dĺžka 113 min.

HBO nedeľa 26. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC