Film / seriál

Murdoch v sukni

Murdoch v sukni

Zdá sa, že detektívky z výslnia obľúbenosti len tak nezmiznú, najmä ak ich usadíte do dobových kulís, doplníte jazzom a z hlavného hrdinu urobíte hrdinku, napríklad ako v novom seriáli Záhady Frankie Drakeovej.

Tvorcovia Murdocha sa rozhodli, že elegánov v kvádroch už bolo dosť a teraz je treba rozvlniť dámske sukne. Kanadská CBC prichádza so seriálom, ktorý je zábavný, nekomplikovaný, a napriek tomu nesmierne zaujímavý. Hlavná hrdinka Frankie Drake je odhodlaná dobyť rýdzo mužský svet a dokázať, že aj žena môže byť dobrým detektívom.

Ide o očarujúcu mladú dámu, ktorá vám bude sympatická od prvého záberu. Jej predstaviteľka Lauren Lee Smith nie je medzinárodná filmová hviezda, a to je možno dobre. Frankie v jej podaní je trošku drzá, odvážna a hlavne inteligentná. Vie, že silou mužom konkurovať nemôže, ale ženskými zbraňami a pohotovosťou rozhodne áno.

Temperamentná žena prekonáva bariéry a neustále strety vo svete, ktorý na to ešte nemusí byť pripravený

Ako súkromné očko tiež vie, že musí pracovať výrazne tvrdšie ako napríklad páni policajti. Preto má parťáčku Trudy Clarke (Chantel Riley) a spoločne sa púšťajú do prípadov, ktoré polícia buď odložila, alebo ich považuje za zbytočné prešetrovať. Okrem toho, že Frankie pomáha najrôznejším ľuďom dopátrať sa pravdy, pomáha hlavne ženám. Seriál sa totiž odohráva v 20. rokoch minulého storočia, kedy feministky síce bolo počuť a ženy nemuseli len stáť pri sporáku, napriek tomu nebolo jednoduché sa z tradičných úloh vymaniť.

Seriál Záhady Frankie Drakeovej nepredstavuje sofistikovanú intelektuálnu záležitosť. Prípady, ktoré sa tu riešia, sú vlastne celkom jednoduché a vy ako diváci určite nebudete mať príliš veľa práce, aby ste páchateľa odhalili ešte skôr ako Frankie. Tak prečo stojí za to sa na seriál pozerať? Iste, hlavné hrdinky sú vzhľadné a mužské oko na nich rado spočinie, ale v prvoplánovej ľúbivosti ono kúzlo nie je. Predovšetkým je to inteligentný scenár, ktorý z postáv robí žijúce a zábavné bytosti. Frankiine občasné bonmoty sú naozaj vtipné, nie samoúčelné. Rovnako tak ďalšie ženské postavy vás budú baviť svojou prirodzenosťou a nadhľadom, s ktorým pristupujú ku každodenným starostiam. Nejde o nejakú feministickú agitáciu, ale o svojrázny ženský svet, v ktorom je zrejmé, že sa dámy bez mužov nezaobídu, ale to neznamená, že muži sú páni tvorstva.

Ďalším obrovským plusom je naozaj skvelá výprava. O tom, že Carol Hay a Michelle Ricci vedia „dobovky“ robiť, vás už presvedčili v Murdochovi. Lenže teraz si predstavte, že namiesto uhladených košieľ a klobúkov na vás čakajú nádherné ženy v nádherných kostýmoch, ktoré zachytávajú bohaté módne trendy 20. rokov. Tu si prídu na svoje zase diváčky. Všetko navyše dokresľuje energická a rozmanitá hudba – jazz. Určite budete mať aspoň na chvíľu chuť vrátiť sa do minulosti a dať si vo vtedajšom Toronte napríklad drink. Len mať stroj času…

Záhady Frankie Drakeovej sú skvelá oddychovka, ktorú oceníte po práci. Nie sú tu žiadne krvavé scény ani brutálne vraždy. Všetko – dej, postavy, hudba – má svoju ľahkosť, vďaka ktorej sa budete tešiť na nové diely. A dobrá správa je, že druhá séria už sa pripravuje.

Seriál určite zaujme tých, čo majú radi napríklad Hercula Poirota, len namiesto distingvovaného elegána na vás čaká nespútaná ryšavka, ktorá vás bude znova a znova prekvapovať svojou vynaliezavosťou a neohrozenosťou.

Lauren Lee Smith

Kanadská herečka Lauren Lee Smith začínala kariéru ako modelka, ale z módnych mól veľmi rýchlo utiekla k filmu. Známa je zatiaľ skôr z televíznych projektov a seriálov, zahrala si v Kriminálke Las Vegas alebo v úspešnej sérii The L Word. V minulom roku sa objavila aj v oscarovej Podobe vody.

Zaujímavosť

V niekoľkých epizódach sa objaví postava Ernesta Hemingwaya (Steve Lund), ktorý v 20. rokoch v Toronte naozaj chvíľu pôsobil ako novinár.

Pozrite si aj

Murdochove záhady

Seriál sa odohráva v 19. storočí, kedy vedecké vyšetrovacie metódy neboli príliš známe. Detektív Murdoch je považovaný za čudáka, pretože sa napríklad snaží vytvoriť portrét obete podľa lebky, a to všetko veľmi suverénne s iróniou sebe vlastnou.

Ripper Street

Ešte to nie je tak dávno, čo bola nájdená posledná obeť Jacka Rozparovača a Londýnom už hýbu nové zločiny. Jacka Rozparovača síce detektívi nenaháňajú, ale to neznamená, že v Londýne nie je dosť iných zločincov.

Záhady Frankie Drakeovej

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Réžia Ruba Nadda, Norma Bailey…

Scénár Cal Coons, Michelle Ricci…

Obsadenie Eugene Clark, Wendy Crewson, Rebecca Liddiard, Lauren Lee Smith, Derek McGrath, Sean Sullivan, Grace Lynn Kung…

Dĺžka 11 × 50 min.

Epic Drama HD pondelok 5. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC