Film / seriál

Láska je silnejšia ako živly a politika

Láska je silnejšia ako živly a politika
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Retro rozprávka Podoba vody o láske dvoch outsiderov na pozadí amerických 60. rokov je dokonalým únikom od problémov súčasného sveta. Z ohromujúcich trinástich nominácií na Oscara premenila štyri.

Oscarová akadémia dlho čelila výčitkám, že vo svojich nomináciách a oceneniach zanedbáva menšiny – hercov inej farby pleti, postavy minoritných sexuálnych orientácií, postihnuté osoby a ďalšie. Na jubilejnom deväťdesiatom ročníku sa teda rozhodla ukázať svoju otvorenosť vo veľkom, ale zachovala sa trochu šalamúnsky. Nasypala veľkorysých trinásť nominácií na Oscara filmu, ktorý síce odlišnosť oslavuje na mnohých frontoch, ale zároveň sa odohráva v prostredí tak štylizovanom, že jeho prípadné presahy do pálčivých problémov dneška nikdy poriadne nedosiahnu.

Elisa Esposito, hlavná hrdinka Podoby vody, je nemá hispánka a nájdenec k tomu. Mladá žena žije v americkom Baltimore v bytíku priamo nad kinom a ťahá nočné šichty ako upratovačka v prísne tajnom vládnom laboratóriu. K utajovaniu a strachu z prezradenia dôležitých tajomstiev je dôvod: píše sa rok 1962, svet drží v kliešťach studená vojna a Karibská kríza hrozí prerásť v jadrovú katastrofu.

Podoba vody je až detsky čistou romancou, ktorej však vo vyústení v duchu „a žili spolu šťastne až do smrti“ bránia starostlivo vystavané dobové kulisy

Uzavretá Elisa má len dvoch blízkych ľudí, ktorí sa podobne ako ona vymykajú mainstreamovej spoločnosti. Kolegyňa Zelda je Afroameričanka a sused Giles homosexuál; oboje nie je v Baltimore 60. rokov úplne bežné. V Elisinom živote sa však objaví ešte niekto ďalší, oveľa „inakší“. Do laboratória totiž s obrovskými bezpečnostnými opatreniami privezú tajomnú bytosť: akéhosi žabieho muža. Doma v Amazónii ho domorodci uctievali ako boha, teraz ho neľútostný plukovník Strickland chce podrobiť „vedeckému výskumu“, pripomínajúcemu skôr mučenie. O bytosť má veľký záujem tiež vedec Hoffstetler, tajný sovietsky špión. A práve do tohto obojživelníka sa Elisa zamiluje.

Režisér a spoluautor scenára Guillermo del Toro Podobu vody natočil na základe svojho detského očarenia béčkovým hororom Netvor z čiernej lagúny (1954). Jeho film je skutočne až detsky čistou romancou, ktorej však vo vyústení v duchu „a žili spolu šťastne až do smrti“ bránia starostlivo vystavané dobové kulisy. Del Toro preberá mnohé z faktorov svojich predchádzajúcich úspešných filmov ako Hellboy (2004) a Faunov labyrint (2006), najmä trojkombináciu láska, vojna a fantasy či herca Douga Jonesa v úlohe hlavnej príšery, ale zasadzuje príbeh do konkrétnejšieho časopriestoru než predtým.

Starostlivá evokácia 60. rokov v USA je pastvou pre oči. Jednotlivé prostredia perfektne súznejú s ich obyvateľmi: Elisin byt je nasiaknutý jej osamelosťou, chladnokrvný zloduch Strickland má zase sterilnú domácnosť ako z reklamy na dokonalú rodinu. Bistro na rohu i laboratórium akoby vypadli z dobových béčkových fimov. Ako sa Elisa potápa do lásky k vodnému tvorovi, všetky farby tmavnú a získavajú zelený nádych.

V úlohe nemej ženy, ktorá túži aspoň po pár kvapkách nehy, aby mohla naplno rozohrať svoju tajenú živočíšnosť, exceluje Sally Hawkins, ktorá sa paradoxne preslávila skôr konverzačnými úlohami. A vedľajší herci na čele s Michaelom Shannonom ako Stricklandom svoje úlohy presne balansujú na hrane pátosu a zámerného gýča. Podobe vody sa svojím univerzálnym posolstvom o láske, ktorá vodu prenáša, podarilo okrem oscarovej akadémie presvedčiť aj festivalovú porotu v Benátkach, kde film získal Zlatého leva, a tiež bežné publikum: film s rozpočtom 20 miliónov dolárov zarobil desaťnásobok.

Sally Hawkins

Rodáčku z Londýna preslávil nezávislý režisér Mike Leigh, ktorý jej dal menšie úlohy vo filmoch Všetko alebo nič a Dve tváre Very Drake a hlavnú postavu v smutnej komédii Happy-Go-Lucky, za ktorú herečka získala Zlatý glóbus. Nomináciu na Oscara má popri Podobe vody aj za film Woodyho Allena Jasmínine slzy. Zažiarila tiež v životopisnej dráme Maudie.

Zaujímavosť

Režisér Guillermo del Toro na filme pracoval už od roku 2011 a neváhal do neho investovať vlastné peniaze. Vývoj podoby vodného tvora a dizajn laboratória zaplatil zo svojho.

Pozrite si aj

Faunov labyrint

Španielsko trhá na kusy občianska vojna a dvanásťročná Ofélia od temnej reality uteká do rozprávkovej ríše. V nej sa však začnú diať ešte desivejšie veci než v skutočnosti.

Nožnicovoruký Edward

Citlivý Edward je výtvorom starého vynálezcu, ktorý zomrel skôr, než ho stihol dokončiť. Mladík s britmi namiesto rúk sa stane terčom malomestskej obmedzenosti.

Podoba vody

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Guillermo Del Toro

Scénár Guillermo del Toro, Vanessa Taylor

Obsadenie Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones, David Hewlett

Dĺžka 124 min.

Rok 2017

HBO streda 2. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC