Film / seriál

Múdry a múdrejší

Múdry a múdrejší
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Gangsterské podsvetie vie nezameniteľne vykresliť len jediný režisér – Quentin Tarantino. Drogy, sex a zbrane, to je jeho mantra aj v treťom celovečeráku.

Povedali by ste, že elegantná dáma v slušivom kostýme, ktorá pracuje ako letuška, môže byť pekne prefíkaná kriminálnička? Pozor na to, táto distingvovaná lady si slušne privyrába pašovaním peňazí z drogových obchodov. Lenže jedného krásneho dňa si na ňu posvietia tajní agenti a ona má len dve možnosti: buď pôjde sedieť, alebo bude spolupracovať a prezradí svojho bossa. Ale možno, že to ide aj inak. Čo sa takto slušne zabezpečiť až do dôchodku a všetkým gangstrom, agentom a priekupníkom vytrieť zrak. Takže ešte raz, bacha na letušky...

Toto je život, kamarát, zákon džungle – buď on, alebo ja. A to si teda píš, že ja rozhodne nie

Jackie Brownová, v poradí tretí Tarantinov celovečerák, vychádza z románu Elmorea Leonarda. Jeho základnou zápletkou nie je len samotný zločin, ale hlavne súťaž v tom, kto koho prekabáti. Ten najšikovnejší si napakuje vrecká a bude mať do konca života vystarané. Presne toho si je Jackie (Pam Grier) vedomá, rovnako ako toho, že od nej nikto genialitu neočakáva. Ordell (Samuel L. Jackson), Jackiin mafiánsky šéf, rovnako ako ďalší účastníci tejto vysokej hry, agenti (Robert Forster, Michael Keaton), si myslia, že presne vedia, o čo tu ide. Napriek tomu je Jackie stále o krok napred.

Femme fatale podsvetia

Tarantino proste vie a nemusí pri tom kopírovať sám seba. Kto po Pulp Fiction čakal ďalšiu gangsterku plnú krvi a hlášok, mohol byť asi trochu sklamaný. Jackie Brownová je na Tarantina nezvyčajne vážny film, v ktorom sa to samozrejme hemží kriminálnikmi, zbraňami všetkého druhu i drogami, ale výrazne ubudlo nadsádzky aj litrov preliatej krvi. Napriek tomu možno povedať, že je Jackie typicky tarantinovská postava. Samu seba neberie príliš vážne, vie, že môže prísť o všetko, aj o život, a napriek tomu sa rozhodne všetko staviť na jednu kartu. Čo horšie sa jej tiež môže stať, než že ju Ordell „uprace“.

Opäť (ako má Tarantino vo zvyku) môžete sledovať niekoľko paralelných príbehov, ktoré sú vzájomne prepletené. Opäť príde záver, v ktorom fascinovane sledujete, ako sa všetko poskladá do neuveriteľného „grande finale“. Opäť je film plný prvotriednych hviezd a nadpriemerných hereckých výkonov. A opäť príbeh podkresľuje perfektná hudba. Že ide o poctu ďalšiemu z pokleslejších žánrov? A čo má byť? Tarantino jednoducho zvláda aj zo sedemdesiatkových drsniackych „druhákov“ vyvariť famózny film. Preto napokon do hlavnej úlohy obsadil Pam Grier, ktorá sa preslávila ako drsná černoška vo filmoch z podsvetia. Samuel L. Jackson k nej perfektne sedí a reprezentuje drsnejšie alterego nájomného vraha z Pulp Fiction (len tak veľmi nerieši jedlo).

Divákovo srdce zaplesá nad scénami s Robertom De Nirom, ktorý hrá hlúpeho obchodníka so zbraňami žijúceho s mladučkou a krásnou Melanie v podaní Bridget Fondy. Ich postavy sú síce v príbehu len doplňujúce, ale o to viac umocňujú celkový výsledok.

Jackie Brownová je film, ktorý stojí hlavne na kvalitnom remesle a prepracovanom príbehu, ktorý ale nie je toľko o podsvetí ako takom. Tarantino je brilantný rozprávač, ktorý si neberie servítky a vždy dokáže diváka prekvapiť. Jeho nezameniteľný rukopis je cítiť z každého jeho diela a platí to aj v tomto prípade. Určite si Jackie Brownovú nenechajte ujsť.

Jackie Brownová

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Quentin Tarantino

Scénár Quentin Tarantino

Obsadenie Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Robert De Niro, Michael Keaton, Michael Bowen

Dĺžka 155 min.

Rok 1997

HBO štvrtok 29. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC