Film / seriál

Mlčanliví mŕtvi muži

Mlčanliví mŕtvi muži
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď v roku 2003 vtrhol do kín kapitán Jack Sparrow ako permanentne pripitý a prostoreký pirát, nikto nečakal, že bude mať až taký úspech. A ajhľa, aj takmer po pätnástich rokoch nás Jackova drzá chlebáreň baví.

V piatom diele série sa na more vracajú starí známi aj nové tváre – Johnny Depp ako Jack sa dá dokopy so synom svojich dávnych priateľov (Brenton Thwaites) a mladou astronómkou (Kaya Scodelario), aby sa pustili do rozlúštenia ďalšej záhady. Samozrejme ich pri tom musí prenasledovať nejaký príšerný, najlepšie napoly mŕtvy pirát (Javier Bardem) a člen britského námorníctva (David Wenham).

Po dlhej – šesťročnej – odmlke bol tento diel série fanúšikmi aj kritikmi očakávaný s napätím, pretože predchádzajúce mali skôr klesavú tendenciu, čo sa obľúbenosti týka. Oživili tvorcovia slávu Prekliatia Čiernej perly, alebo sa zamotali do sietí opakovaných gagov a nadmerného využívania príťažlivosti Johnnyho Deppa? Salazarova pomsta je tak trochu niečo medzi… Možno by slovenským divákom všeličo napovedal anglický názov Dead Men Tell No Tales – Mŕtvi muži nerozprávajú príbehy. Všetko sa totiž točí okolo partičky znovu oživených pirátov, ktorých vedie desivý kapitán Salazar. A v snahe zabiť každého piráta nie je jeho hlavnou korisťou nikto iný ako Jack Sparrow. Prečo sa títo muži túžia pomstiť? Ťažko povedať – ako mŕtvi sú totiž dosť mlčanliví. A podobných „prečo“ bez odpovedí je vo filme bohužiaľ viac.

Piráti znova naberajú dych, preto dávame palec hore za Jackove vtipy, nezabudnuteľné akčné scény a Geoffreyho Rusha ako kapitána Barbossu

Napriek tomu stále stojí za to Pirátov vidieť. Prečo? Najskôr preto, že sa tvorcovia vrátili k pôvodnej koncepcii a oživujú nie len mŕtvych pirátov, ale aj herecké hviezdy, samozrejme myslené v prenesenom slova zmysle. Do deja tak po rokoch znovu zasiahne dvojica Orlando BloomKeira Knightley, ktorí s Deppom zažnú presne tú iskru, ktorá na divákov fungovala v prvom diele. Potešia tiež modernejšie dialógy, vďaka ktorým sa od srdca zasmejete, a Johnny Depp je opäť zábavný a prefíkaný ako líška. Možno sa niekomu môže zdať, že ide len o prvoplánový krok späť. Ktovie, rozhodne však zafungoval a namiesto bláznivých a nezmyselných akčných scén sa jadrom filmu stáva opäť príbeh.

Jeho ústredným motívom je naháňačka s oživenými pirátmi a hľadanie trojzubca, ktorý Jacka ochránil pred smrťou. Vracia sa tak pôvodná dejová kostra – Jack, mŕtvy zloduch, ktorý mu ide po krku, a mladý pár. Ako sa zdá, smola opúšťa nie len Jacka, ale aj tvorcov. A aby sme nezabudli, ešte jedna obľúbená postava znovu zažiari v celej svojej kráse: starý známy kapitán Barbossa v podaní Geoffreyho Rusha, ktorý sa vám určite vybaví v nezabudnuteľnej scéne, kedy mesiac odhalil jeho pravú podobu doslova až na kosť. Podobne výrazná je v päťke napríklad scéna s gilotínou, teda skôr s prevŕtavajúcou gilotínou…

Pochopíte, keď ju uvidíte. Hoci sa to nezdá, tento diel má zatiaľ najkratšiu stopáž, čo je možno od štúdia Disney chyba. Nejaká tá minútka k dobru by totiž mohla vyriešiť tie občasné dejové „prečo“ bez odpovedí. Tak či tak majú Piráti znovu správny kurz, a vy by ste im preto mali dať šancu.


Joachim Rønning

Z režisérskej dvojice Joachim Rønning a Espen Sandberg zostáva známejší Rønning, ktorý sa dlho živil ako režisér reklám. Uznanie mezi filmovými odborníkmi si páni vyslúžili dobrodružným filmom Kon-Tiky (2012), ktorý bol nominovaný aj na Zlatých glóbusoch. Šušká sa, že toto duo bude „kormidlovať“ i Pirátov č. 6.


Poznáte filmy s Johnnym Deppom?

Prvýkrát sa Johnny Depp objavil v Nočnej more v Elm Street v roku 1984. Koho vo filme stvárnil?

a) Freddyho Kruegera
b) Glena Lantza
c) Dr. Kinga

Kto by nepoznal Johnnyho Deppa v úlohe nožnicovorukého Edwarda! Poznáte režiséra filmu z roku 1990?

a) Woody Allen
b) Quentin Tarantino
c) Tim Burton

Za úlohu Benjamina Barkera získal Johnny Depp Zlatý glóbus a bol nominovaný na Oscara. Ako sa volá film, v ktorom si zahral s hviezdami, ako je Helena Bonham Carter, Alan Rickman a Timothy Spall?

a) Imaginarium Dr. Parnassa
b) Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street
c) Príbehy z lesov

V oscarovom filme Ospalá diera (1999) Johnny Depp vyšetruje sériu záhadných vrážd bezhlavého jazdca. Ako sa volá postava, ktorú hrá?

a) Strážmajster Ichabod Crane
b) Reverend Steenwyck
c) Doktor Lancaster

Ako sa volá film, ktorý vznikol podľa divadelnej hry Muž, ktorý bol Petrom Panom? Johnny Depp v ňom hral hlavnú úlohu po boku Kate Winslet.

a) Počiatok Krajiny – Nekrajiny
b) Petr Pan
c) Hľadanie Krajiny – Nekrajiny

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77 %
Foto Profimedia.cz, HBO

Réžia Joachim Rønning, Espen Sandberg

Scénár Jeff Nathanson

Obsadenie Johnny Depp, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites, Orlando BloomKeira Knightley, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Stephen Graham

Dĺžka 129 min.

Rok 2017

HBO nedeľa 21. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC