Film / seriál

Mladí a nepokojní

Nat Wolff a Cara Delevingne
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Po filme o zamilovanej dvojici teenagerov bojujúcich s rakovinou prichádza filmové spracovanie ďalšieho bestselleru Johna Greena, stredoškolská romanca Papierové mestá.

N a začiatku sa vo flashbacku do detských rokov zoznamujeme s hlavnými hrdinami Quentinom a Margo. Ako to už tak v romantických komédiách i drámach býva, obaja predstavujú archetypy týchto žánroviek – on je nesmelý dobrý chlapec, ona nezodpovedná a tak trochu rebelka. Ako deti spolu jazdili na bicykli po susedstve, teraz vída Quentin svoju susedku iba na chodbách strednej školy a tajne sníva o častejšom kontakte. Roky prehliadania ukončí sama Margo, keď sa raz v noci objaví uňho v okne a vezme ho na výpravu, na ktorej chce potrestať svojho neverného priateľa, samozrejme toho najväčšieho fešáka.

Na zábavne záškodnícku časť filmu nadväzuje časť detektívna – Margo totiž po nočnom dobrodružstve mizne a necháva za sebou iba zdanlivo nesúvisiace zakódované odkazy v básňach Walta Whitmana či na obaloch albumu Billyho Bragga. Quentinova túžba po nájdení Margo zaváňa obsesiou a začína liezť jeho dvom najlepším kamarátom (a občas aj divákovi) na nervy. Poctivá snaha o vylúštenie stôp prináša onedlho ovocie a detektívka sa tak v poslednej tretine mení na road movie – Quentin sa vydáva spoločne s priateľmi na cestu cez USA za svojou osudovou láskou, ako si aspoň myslí.

Réžie sa ujal nováčik Jake Schreier, ktorý na seba zatiaľ upozornil len filmom Robot a Frank a seriálom Alpha House. Adaptácia knihy na filmové plátno vraj nebola ľahká, na rozdiel od známejšieho kusu Na vine sú hviezdy sa v nej nerieši smrť a jedna nezvestná osoba ešte drámu nerobí. Skôr než zmiznutie Margo je totiž v Papierových mestách najväčšou záhadou dospievanie. „V našom filme nikto neumiera, je to trochu nešťastné, že sa nikto nepremení na upíra,“ glosuje film režisér Schreier.

Aj sám autor knižnej predlohy John Green priznal, že sfilmovanie predstavovalo veľkú výzvu, aj z toho dôvodu, že v knihe sú tri tematicky odlišné príbehy. Nakoniec bol ale s konečným výsledkom spokojný a tvorcov pochválil za to, ako dobre všetko zvládli.

Do úlohy Margo bola zvažovaná Shailene Woodley, predstaviteľka Hazel z už spomínanej drámy Na vine sú hviezdy. Nakoniec sa jej zhostila „modelka s tým veľkým obočím“ Cara Delevingne, ktorá má za sebou úlohy vo filmoch Anna Karenina a S tvárou anjela a tento rok sa objaví v očakávanom akčáku Jednotka samovrahov. Možno trochu prekvapivá voľba, ale rozhodne nie zlá, stvárniť drzú rebelku sa jej podarilo veľmi slušne. Nat Wolff (Stážista) ju v úlohe sympatického trkvasa pekne dopĺňa, chémia funguje aj medzi ním a Austinom Abramsom a Justiceom Smithom, ktorí si zahrali Quentinových parťákov.

Verdikt

Papierové mestá nijako nevybočujú z dlhého radu filmov o úskaliach dospievania a prvých láskach, na druhú stranu si milý príbeh o prekročení vlastného prahu a poznania seba samého získa i dospelých divákov, a to aj vďaka relatívne netradičnému koncu, ktorý sa líši od klasických teenagerských romancí. Pohodovú atmosféru dopĺňa soundtrack, na ktorom zaznejú Vance Joy či Twin Shadow.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Papierové mestá

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,5 %
Foto HBO

Réžia Jake Schreier

Scénár John Greene (předloha)

Obsadenie Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair, Cara Buono

Dĺžka 109 min.

HBO streda 22. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC