Film / seriál

Na hrane

Mesto lží – kriminálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Johnny Depp ako policajný detektív a Forest Whitaker ako novinár sa rozhodnú spoločne otvoriť dvadsať rokov starý nevyriešený prípad smrti dvoch černošských raperov v L.A. Vo vynikajúcom thrilleri sa miešajú divoké 90. roky aj korupciou presiaknuté nové tisícročie.

Režisér Brad Furman sa rozhodol previesť na filmové plátno reálny príbeh vraždy rapera, ktorý si hovoril The Notorious B.I.G. O tomto prípade bolo v USA natočených veľa dokumentov, dlho sa o ňom diskutovalo a Furman v podstate všetky doterajšie poznatky zhrnul do zaujímavého, hudbou pulzujúceho thrilleru.

Mesto lží je v zásade klasická detektívka, ktorá odkrýva korupciu na najvyšších miestach, a tí, ktorí sa snažia dopátrať pravdy stoj čo stoj, sú samozrejme v ohrození života. Nič nové pod slnkom. Takže prečo stojí za to si Mesto lží pozrieť?

Hey guys, ideme na to!

Dôvody sú predovšetkým dva. Jedným je svet rapu a pouličných gangov. Ak máte radi filmy s touto drsniackou tematikou, budete určite nadšení. Furman totiž využíva dve časové roviny. Detektív s novinárom otvárajú už dve dekády starý prípad, takže sa logicky musia snažiť zistiť, čo sa v minulosti stalo. V takých chvíľach prichádzajú retrospektívne prestrihy a vy môžete sledovať dianie na rapovej scéne 90. rokov. Vtedy sa rap dostal na vrchol a borci so zlatými reťazami okolo krku a fakt drsnými textami boli považovaní za najväčšie celebrity.

Takáto vražda sa nevyrieši, iba ak ju polícia nechce vyriešiť.

Druhým ťahákom filmu je policajný detektív doslova posadnutý túžbou prípad vyriešiť. Na strieborné plátno sa touto rolou vrátil Johnny Depp. Mnohí už nedúfali, že v sebe ono fenomenálne herectvo ešte má, ale Depp to stále vie rozbehnúť. Úloha postaršieho detektíva Russella Poolea mu sadla ako uliata. Je urputný, neodbytný, a pritom očividne už dosť unavený márnym bojom s veternými mlynmi. Vie, že mieri do vlastných radov a v lepšom prípade ho vyriešenie prípadu bude stáť len miesto, oveľa pravdepodobnejšie je, že aj krk, ale nechce to vzdať. Toto je Depp bez šaškovania a zbytočných excesov. Ale dobrým hereckým parťákom je tiež Forest Whitaker ako novinár Jack Jackson.

Mesto lží nie je najoriginálnejší thriller posledných rokov, ale má atmosféru. Naozaj skvelé sú návraty do 90. rokov nielen hudobne, ale aj vizuálne. Furmanovi bolo často vyčítané, že film neprináša žiadne nové informácie, ale predsa to nie je vyšetrovací spis ani dokument. Je to film a sakra dobrý.

Mesto lží

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Brad Furman

Scénár Christian Contreras

Obsadenie

Johnny Depp, Forest Whitaker, Toby Huss, Dayton Callie, Shea Whigham, Neil Brown Jr., Louis Herthum, Xander Berkeley, Shamier Anderson, Laurence Mason, Michael Paré, Amin Joseph, Glenn Plummer, Keith Szarabajka, Angela Gots, Marisol Sacramento, Rockmond Dunbar, Peter Greene, Julanne Chidi Hill, Wynn Everett, Van Epperson, Mario Cortez, Kevin Chapman, James Devoti, Obba Babatundé

HBO nedeľa 7. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC