Film / seriál

Bolo raz jedno mestečko...

Mestečko na dlani – československá komédia

Jeden z najpôvabnejších českých filmov na motívy knižnej predlohy Jana Drdu je kronikou úsmevných aj tragických osudov obyvateľov mestečka Rukapáne.

K tomuto filmu sa najlepšie hodí prídomok slávny – slávny film, podľa ešte slávnejšej knižnej predlohy obsadený slávnymi hercami. Městečko na dlani skrátka patrí do zlatého fondu československej kinematografie, hoci sa film natáčal v neľahkých časoch za protektorátu.

Svet, ktorý Drda vytvoril na papieri, sa podarilo filmárom výborne uviesť do života. Rukapáne je kúzelné mestečko, v ktorom žijú rozličné osobnosti aj tak trochu figúrky a ktoré sa stáva takým malým laboratóriom ľudských pováh a nátur. Drda trochu Nerudovsky poskladal dohromady rôzne ľudské typy a niekedy vtipne, niekedy trochu ironicky skrze nich opisuje život na malomeste v 19. storočí. Akonáhle všetky tieto figúrky dostali konkrétne tváre vďaka vynikajúcim prvorepublikovým hercom, stali sa z nich prvotriedne figúry a z niektorých nezabudnuteľné postavy.

Dej ako taký nemá zmysel opisovať. Jednoducho je tu zachytený život na malomeste, milostné vzplanutia, trocha intríg, nejaké susedské rozpory a hádky, ale hlavne tu dominuje Rukapáne ako taká. Mestečko s nezameniteľnou poetickou atmosférou, ktoré už len vďaka svojmu názvu naznačuje, že nech sa stane, čo sa stane, jeho obyvatelia budú vždy pod ochranou spravodlivej vyššej moci. Tí dobrí budú žiť v mieri, tí zlí budú potrestaní alebo aspoň napomenutí.

Dalo by sa vymenovávať, ktorá postava, ktorý herec alebo herečka a prečo sú vynikajúci, ale to by vydalo na ďalší samostatný román. Spomenieme preto tie najikonickejšie postavy, a to rukapanského blázna Janka, ktorého si zahral Jindřich Plachta. Rozstrapatený, zarastený miestny tulák nepovie jediné slovo, napriek tomu ho všetci poznajú, všetci mu rozumejú a bez neho by Rukapáne nebolo také. Táto v podstate len mimická rola predstavuje jeden z Plachtových hereckých vrcholov. A potom je tu roztomilý opilec v podaní Františka Smolíka. Legendárna je scéna, kedy sa mu zjaví anjel a vyčiní mu, že veľa pije. Lenže on chudák musí, keď vyrába sudy, musí kontrolovať, či v nich všetko zreje, ako má.

Aj keď sa Městečko natáčalo počas vojny a nie všetky osudy jeho obyvateľov sú veselé, ide o film, ktorý akoby pohladí po duši, napriek všetkému negatívnemu čo sa dialo či deje okolo nás.

Zaujímavosť

Na filme sa podieľal aj Karel Hašler, no počas nakrúcania si pre neho prišlo gestapo. Dodnes sa v súvislosti s jeho zatknutím vedú diskusie, kto ho vtedy udal a prečo. Hašlerov rukopis ako umeleckého poradcu je však na filme dodnes stále vidno.

Městečko na dlani

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Václav Binovec

Scénár Karel Steklý, Josef Mach

Obsadenie František Smolík, Gustav Hilmar, Ladislav Boháč, Marie Glázrová, Jaroslav Marvan, Jaroslav Průcha, Blanka Waleská

Dĺžka 91 min.

Rok 1942

Film Europe+ HD sobota 16. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC