Film / seriál

Mečiar – S pánom Bohom, idem od vás…

Mečiar – S pánom Bohom, idem od vás…
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

1. januára 1993. Po páde komunizmu a krátkom federačnom intermezze sa rozpadá Československo a Slováci majú prvýkrát v histórii samostatný demokratický štát. Jeho vznik a následné divoké 90. roky sú spojené s jedným hlavným menom – Vladimír Mečiar.

Neznámy podnikový právnik, ktorý to dotiahol až na politického miláčika davov a ktorého aura silne prestupovala aj detstvom režisérky Terezy Nvotovej. Tá sa teraz s odkazom kontroverzného expremiéra rozhodla vysporiadať prostredníctvom nového dokumentárneho filmu Mečiar.

Keď sa lídri nežnej revolúcie v januári 1990 rozhodli usporiadať výberové konanie na post ministra vnútra, zrejme netušili, kam to jeho jediný účastník a víťaz menom Vladimír Mečiar dotiahne. Rázny rodák zo Zvolena si rýchlo vydobyl silnú pozíciu v rámci Verejnosti proti násiliu (VPN, slovenskej sestry českého Občianskeho fóra) a o rok neskôr sa stáva premiérom východnej časti federácie. Po sporoch s vedením VPN je síce funkcie zbavený, ale vo voľbách roku 1992 už víťazí jeho vlastná politická strana – Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS).

Ako slovenský predseda vlády následne dojedná so svojím českým náprotivkom Václavom Klausom koniec spoločného štátu a vznik samostatnej Slovenskej republiky. Jeho popularita je v tom čase na vrchole a vydrží tam ešte niekoľko nasledujúcich rokov. Fenomén Mečiar prestupuje v dobrom i zlom celou spoločnosťou. Počiatočné nadšenie začína postupom času a s odkrývaním problematických aspektov, ktoré so sebou éra „mečiarizmu“ priniesla, uvädať – mafiánske praktiky v politike, podivné privatizácie, všadeprítomná korupcia, rastúca arogancia samotného lídra… Dianie na slovenskej politickej scéne nakoniec krajinu stojí účasť v prvej vlne rozšírenia NATO, kam Česko, Maďarsko a Poľsko vstupujú v roku 1999.

V čase, keď je Slovensko v podstate krajinou jedného muža, vyrastala tiež budúca režisérka Tereza Nvotová – a ani ona pochopiteľne nemohla zostať nezasiahnutá: „Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Vinnetoua, E. T. a Mečiara. Vtedy mi veľmi nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách.“ Postava expremiéra sa jej v hlave usadila natoľko, že ho ešte počas štúdií na pražskej FAMU kontaktuje a v slávnej vile Elektra s Mečiarom natočí sériu rozhovorov pre účely študentského filmu. Po úspechu hranej prvotiny Špina sa teraz rozhodla k materiálu vrátiť a rozšíriť ho do podoby regulárneho celovečerného dokumentu. K ďalším rozhovorom na kameru sa jej síce Mečiara presvedčiť nepodarilo, nový film je však obohatený o výpovede ďalších priamych účastníkov diania, napríklad Petra Zajaca, Fedora Gála či Petra Pitharta. Spoločne s množstvom dobových archívnych materiálov tak film nie je len sondou do politikovej duše, ale aj špecifickým portrétom celých slovenských 90. rokov a ich odkazu pre súčasnosť.

Mečiar

Film / seriál
Foto HBO

Réžia Tereza Nvotová

Scénár

Tereza Nvotová, Josef Krajbich

 

Obsadenie

Vladimír Mečiar, Milan Žitný, Ladislav Snopko, Peter Zajac, František Mikloško, Fedor Gál, Václav Bartuška, Petr Pithart, Michael Kocáb…

 

Dĺžka 89 min.

Rok 2017

HBO utorok 31. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC