Film / seriál

Matrix Resurrections

Matrix Resurrections – americké akčné sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Toto nie je déjà vu, toto nie je chyba v systéme,to je znovuzrodený Matrix. So všetkou parádou, efektmi, akciou a paradoxmi, ktoré k nemu patria.

Je to už neuveriteľných 23 rokov, kedy režisérske duo Laurence a Andrew Paul Wachowski predstavilo svoju znepokojivú víziu reality, ktorá vlastne žiadnou realitou nie je. Tvrdenie, že žijeme uväznení v obrovskej počítačovej simulácii a ľudské telá slúžia ako zdroje energie strojom, ktoré ovládli Zem, malo dráždivú príchuť. Minimálne preto, že dokázať opak, nie je ľahké. Príbeh o hŕstke odbojárov hľadajúcich v labyrinte Matrixu Vyvoleného, ktorý by dokázal prebudiť ľudstvo z letargie a všadeprítomnej ilúzie bol nielen originálny, vizuálne úchvatný, ale zrkadlil aj novo základné mýty, ktoré nás sprevádzajú tisíce rokov. Ľudia po pozretí filmu vychádzali z kín s novým, mierne podozrievavým pohľadom na realitu okolo seba. Zrodil sa generačný popkultúrny fenomén.

My sme s tebou ale neprišli vyjednávať. Prišli sme prerobiť tvoj svet.

Miliardový úspech 

Pritom v Hollywoode nemali veľké očakávania, mnohí projekt považovali za príliš zložitý. Lenže film divákov doslova uhranul a nakoniec zarobil o štyristo miliónov viac, než koľko stál. A tak niet divu, že v roku 2003 prišli Warner Brothers s ďalšími dvoma dielmi. Zatiaľ čo jednotku sprevádzalo nadšené prijatie, druhý a tretí diel rozdelil fanúšikov do dvoch nezmieriteľných táborov, ktorí vedú dodnes na internete diskusie o kvalitách a záporoch oboch pokračovaní.

Späť v systéme

Naopak štvrtý diel, ktorý mal premiéru v minulom roku, sa dočkal len kladných ohlasov. Málokto si ho síce dokázal predstaviť, máloktorý z fanúšikov v neho dúfal, ale je tu. Dej nadväzuje na posledné udalosti po neuveriteľných 60 rokoch, ktoré medzitým v realite mimo Matrix ubehli. Neo zostarol a stal sa opäť platným článkom všadeprítomnej neurálnej siete. Má identitu slávneho vývojára populárnej hry Matrix a taktiež psychické problémy. Spomienky skryté v podvedomí totiž občas vyplávajú na povrch. Aj preto dochádza k terapeutovi, ktorý mu pomáha nepochybovať o pravosti reality okolo neho. Každý deň stretáva Trinity (Carrie-Anne Moss), ale zatiaľ čo v realite sú k sebe osudovo pripútaní, v Matrixe sa nespoznávajú. Jedného dňa však opäť zaklope na dvere Morpheus a Neo bude musieť opäť voliť medzi červenou a modrou pilulkou, medzi príjemným snom a drásavou skutočnosťou…

Z režisérov sú režisérky

Nový rozmer vzťahu Nea a Trinity, výdatná akcia a osviežujúca reflexia predchádzajúcich dielov – to sú tri piliere, na ktorých scenár nového príbehu stojí. Nea opäť hrá Keanu Reeves, Trinity, ako inak, Carrie-Anne Moss. Naopak pri menách režisérskej dvojice sa diali veci! V medzičase sa totiž z bratov Wachowských stali sestry Wachowské. Starší Laurence (56) sa v roku 2002 rozviedol a o päť rokov prekonal zmenu pohlavia, dnes vystupuje ako Lana Wachowski. Je to práve ona, kto si vzal štvrté pokračovanie Matrixu na starosti. Mladší Andrew Paul (54) je dnes Lilly Wachowski, správu o zmene svojho pohlavia vydala v roku 2016.

Keanu Reeves 

Žije v Kanade, ale narodil sa v roku 1964 v libanonskom Bejrúte. Keď sa v jeho detstve rodičia, matka tanečnica a otec geológ, rozviedli, zamieril s matkou a mladšou sestrou Kim najskôr do New Yorku a potom do Toronta. Škola Reevesa veľmi nebavila, zato miloval ľadový hokej. A tiež hudbu, čo mu zostalo, je považovaný za skúseného basového gitaristu. Filmov má na konte desiatky, medzi najznámejšie patria okrem série Matrix aj tri diely akčnej série John Wick, fantasy thriller Constantine alebo Diablov advokát.

Matrix Resurrections

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Village Roadshow Films North America Inc, HBO

Réžia Lana Wachowski

Scénár Lana Wachowski, David Mitchell…

Obsadenie Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith, Daniel Bernhardt, Lambert Wilson, Ian Pirie, Jessica Henwick

Dĺžka 148 min.

Rok 2021

HBO sobota 26. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC