Film / seriál

Mágia vs. krvilačnosť

Mágia vs. krvilačnosť
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Súboj temnoty so svetlom alebo zla s dobrom sprevádza človeka od nepamäti. A ako sa zdá, od 21. storočia si k tomu budeme môcť pripísať ešte boj upírov s čarodejnicami. Kto bude mať navrch v seriáli A Discovery of Witches?

Ďalší zo série fantasy príbehov sa tentoraz zameriava viac na čarodejnice ako na krvilačných upírov, ktorí sú akosi oslabení, ako keby chytili nejakú „tesákovú chrípku“. Námet A Discovery of Witches vychádza z knižnej predlohy, z bestselleru Deborah Harkness, a privádza v tomto prípade divákov do tajomného Anglicka, kde sa neďaleko Londýna nachádza legendárna univerzita Oxford.

Prostredie mimo Spojené štáty, ktoré má oveľa archaickejší, a tak i magickejší charakter, je jednou z hlavných devíz celého seriálu. Tvorcovia sa mohli pohrať s atmosférou rozprávania a z Oxfordu urobili v podstate ďalšiu postavu príbehu.

Seriál oveľa vyváženejšie mieša mágiu, napätie a romantiku a tým sa radí k seriálovej topke

Čarodejnice na vzostupe

Ten sa točí predovšetkým okolo dvojice akademikov. Profesor Matthew Clairmont (Matthew Goode) chodí zásadne v čiernom, je trochu poblednutý a veľmi distingvovaný (aj na Brita). Je teda jasné, že ide o upíra. Jeho úhlavnou ne/priateľkou je potom doktorka Diana Bishop (Teresa Palmer), krehká dievčina, v ktorej však drieme nečakaná sila. Áno, hádate správne, Diana je čarodejnica. Všetky udalosti sa dajú do pohybu, keď práve Diana navráti život, ak sa to tak dá povedať, starej alchymistickej knihe. Text, ktorý považovali všetci za dávno stratený, sa vďaka nej znovu v knihe objaví a ona je s ním nejakým záhadným spôsobom spojená. Z počiatku sa však magickým silám bráni. Jej rodičia totiž prišli o život kvôli podozreniu z čarodejníctva a Diana nechce dopadnúť ako oni. Udalosti však už nie je možné zastaviť. Pozornosť všetkých čarovných bytostí sa teraz sústredí k Oxfordu, pretože prvýkrát po dlhých stáročiach môžu mať navrch čarodejnice a upíri by sa museli stiahnuť do ústrania. Čo samozrejme nechcú…

Fantasy na britský spôsob

Okrem toho, že upíri tu nehrajú prím, sa tento seriál líši od ostatných väčším dôrazom na texty a scenár, než na akčné scény, v ktorých striekajú potoky krvi a čarodejniciam šialene vejú vlasy pri vyvolávaní kúziel. Schválne všetko trochu zhadzujeme, pretože robiť fantasy ako poctivé rozprávanie, nie ako primárne efektnú záležitosť, sa naozaj zase tak často nevidí. Britská koprodukcia sa tu skrátka prejavila, ostrovní tvorcovia majú zmysel a cit pre slová a istú noblesu vnesú kamkoľvek. Dôkazom nech je Matthew Goode ako hlavný upír, ktorý je v prvom rade gentleman, a až potom nadprirodzená bytosť. Pôsobí veľmi kultivovane, vystupuje nenútene a nepotrebuje ohromovať kohokoľvek svojou muskulatúrou. Teresa Palmer sa na tápajúcu mladú čarodejnicu tiež veľmi hodí, jej by však možno sedel viac americký akčnejší formát. Často totiž skôr než ako mladá vedkyňa pôsobí ako nadšená teenagerka, ktorej sa nie vždy darí správne sformulovať svoje myšlienky. A to by sa postave jej formátu a predpísanému charakteru stávať nemalo. Isté však je, že A Discovery of Witches patrí k seriálovým udalostiam tejto sezóny.

Teresa Palmer

Teresa pochádza z Austrálie, ale dnes už ako vychádzajúca filmová hviezda žije v Los Angeles. S herectvom začínala v 18 rokoch, keď natočila jeden zo svojich prvých a hneď veľmi úspešných filmov 2:37 (2006). Známa je tiež z fantasy trháku Čarodejov učeň (2010), kde si zahrala po boku Nicolasa Cagea.

Zaujímavosti

Upíri sú tu naozaj zvláštni. Nevadí im slnečné svetlo a tiež nepotrebujú pozvanie, aby mohli vstúpiť do vášho domu.

Autorka knižnej predlohy, Deborah Harkness, si v seriáli zahrala jednu z poslucháčiek Dianinej prednášky o alchýmii v úvodnej epizóde.

Pozrite si aj

Salem

Neslávne slávne procesy sa v Saleme odohrávali v 17. storočí. Keď sa John Alden vráti domov z vojny, svoje rodné mesto nespoznáva, len jeho dávna láska Mary Sibley zostala rovnaká.

Constantine

Constantine je stelesnením zla, ale vyvolávať v ľuďoch démonov ho neuspokojuje. Rozhodne sa tento život opustiť a skúsiť žiť ako obyčajný človek. Démoni sú však veční pokušitelia a Constantinovi pokoj nedoprajú nikdy…

A Discovery of Witches

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Alice Troughton, Sarah Walker…

Scénár Kate Brooke

Obsadenie Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack…

Dĺžka 8 × 45 min.

HBO utorok 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC