Film / seriál

Má James Bond rodinu? A strieda ho žena?

Nie je čas zomrieť – akčný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Taká bondovka tu ešte nebola. V strhujúcom príbehu napísala ďalšiu kapitolu éry agenta 007 a rozlúčila sa s jeho predstaviteľom Danielom Craigom.

Agent 007 čiže James Bond patrí bezpochyby k najdlhšie slúžiacim hrdinom filmového sveta. Veď prvý film (Dr. No), v ktorom tento elegantný zabijak so slabosťou pre krásne ženy a suché Martini predstavil svoje schopnosti, mal premiéru v roku 1962, na televíznych obrazovkách sa objavil dokonca už v roku 1954! Odvtedy odkrágľoval pekný počet zloduchov, nespočetnekrát zachránil svet, zlomil desiatky ženských sŕdc a zarobil svojim tvorcom veľa miliárd dolárov. Je to skrátka fenomén, ktorý nemá v reálnom ani filmovom svete porovnanie.

Koniec jednej éry 

Na posledný diel bondovskej série Nie je čas zomrieť si publikum počkalo dlhých päť rokov. A to najmä kvôli predstaviteľovi hlavnej úlohy, hercovi Danielovi Craigovi. Jeho nominácia do úlohy ikonického agenta vzbudila pred sedemnástimi rokmi obrovskú nevôľu. Fanúšikom vadil jeho „nebondovský“ vzhľad; na webe vznikla dokonca stránka danielcraigisnotbond.com, ktorá vyzývala na bojkot jeho debutovej bondovky Casino Royale i prípadných ďalších. Ostatne ani sám Craig sa na začiatku do roly príliš nehrnul. „Zavolala mi producentka Barbara Broccoli a požiadala ma, aby som za ňou prišiel, že si ma vytipovala ako ďalšieho predstaviteľa Bonda. Ja som si bol istý, že nie som ten pravý. Ona ale trvala na svojom,“ spomína herec.

Craigov presvedčivý výkon však hneď v jeho prvom filme o agentovi 007 rozmetal všetky pochybnosti o tom, či je, alebo nie je dôstojným nástupcom svojich ikonických predchodcov. Ba čo viac, svoju postavu agenta preniesol do moderného sveta a tiež ju zľudštil bez toho, aby zľavil na humore či akcii. To sa odrazilo v úspechu ďalších dielov série: Quantum of Solace a hlavne Skyfall, ktorý zarobil viac ako miliardu dolárov. Po dotočení štvrtej bondovky Spectre si však Craig vybral oddychový čas. V tom čase mal ako agent Jej Veličenstva odslúžených deväť rokov, pri natáčaní prišiel o niekoľko zubov a utŕžil rad nepríjemných zranení. Svoju rozlúčku s rolou poňal skutočne vo veľkom štýle posledným dielom série s názvom Nie je čas zomrieť. 

Dve vodky s Martini. Pretrepať, nemiešať!

Krv nie je voda

Réžie poslednej bondovky sa ujal Cary Joji Fukunaga a na rukopise je to vidno. Popri tradičných ingredienciách sa film vyznačuje mimoriadnou vizuálnou vycibrenosťou a najnovšie aj citlivosťou. Akčné scény a prestrelky striedajú emotívne dialógy. Hneď úvodná, značne desivá scéna, v ktorej proti sebe stojí dieťa a tajomný maskovaný pomstiteľ, ohlasuje, že rozprávanie značne potemnelo. Zmeny sa dočkala aj doposiaľ trochu bezstarostná povaha Jamesa Bonda. Zdá sa, že aj tentoraz je jediný, kto môže prekaziť plán hlavného zloducha na vyhubenie ľudstva. Svoju úlohu tu zohrá opäť organizácia Spectre, tajomný projekt Heracles bezcharakterného ruského vedca a tajná ostrovná továreň zjazveného zloducha (Rami Malek). Bond má poruke ako vždy technologické vychytávky pána Q a tiež nového agenta 007. Áno, čítate správne – agent 007 má nástupcu! Proti Bondovi hrá to, že v hre nie je iba osud sveta, ale aj jeho najbližších. Prekvapivý koniec potom v sebe obsahuje nejednu otázku, ale aj náznak nového začiatku. Ak si chcete film vychutnať, odporúčame suché Martini. A nezabudnite – nemiešať, len pretrepať!

Léa Seydoux

Zatiaľ posledná bondgirl, ktorá má ale k agentovi 007 bližšie ako ktorákoľvek predchodkyňa, je tridsaťšesťročná kráska z Paríža Léa Seydoux. Po vzore svojej nevlastnej matky Faridy Khelfy sa Léa ihneď po škole zapísala na herecké kurzy. Debutovala v komédii Mes copines v roku 2006, o tri roky neskôr si zahrala v Tarantinových Nehanebných bastardoch. Vidieť sme ju mohli aj po boku Russella Crowea v Robinovi Hoodovi alebo ako atentátničku v thrilleri Mission: Impossible 4. V Bondovke si zahrala dvakrát, okrem Nie je čas zomrieť sa objavila aj v tej predchádzajúcej – Spectre.

Nie je čas zomrieť 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,6 % Hodnotenie redakce
Foto © 2021 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All right reserved

Réžia Cary Joji Fukunaga

Scénár Neal Purvis, Robert Wade

Obsadenie Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Naomie Harris, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Ralph Fiennes

Dĺžka 163 min.

Rok 2021

HBO sobota 7. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC