Film / seriál

Kto sa posadí na Železný trón?

Kto sa posadí na Železný trón?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Od júla 2016, kedy stanica HBO oznámila, že ôsma séria jej ságy Hra o tróny bude posledná, sa fanúšikovia predháňajú v teóriách o tom, ako epická fantasy dopadne. Posledná séria prepleteného príbehu mocenských ambícií z pera Georgea R. R. Martina sa začína 15. apríla.

Bezpečnostné opatrenia sprevádzajúce natáčanie ôsmej série Hry o tróny boli úplne nebývalé, herci dostávali informácie len najnutnejšie pre stvárnenie ich postáv a úplné vyústenie príbehu pozná len hŕstka osôb z najužšieho autorského a producentského okruhu. O deji teda existuje len minimum informácií. Niet ale pochýb o tom, že sa aj ôsma séria bude niesť v duchu zápasu o moc, intríg, rivality a štedrých dávok násilia. Práve značná miera násilia, často sexuálne motivovaného, patrí k charakteristickým prvkom Hry o tróny, podobne ako nie úplne bežná rodová vyváženosť; ženské postavy sú v sérii často dokonca silnejšie a schopnejšie než mužské.

Najsledovanejší seriál v histórii HBO a celosvetový fenomén, ktorý dávno prekročil hranice obrazoviek a monitorov, vzniká podľa zatiaľ nedokončenej bestsellerovej románovej série Georgea R. R. Martina Pieseň ľadu a ohňa.

Násilie patrí k typickým prvkom Hry o tróny podobne ako rodová vyváženosť; ženské postavy sú tu dokonca silnejšie a schopnejšie než mužské

Pre televíznych fanúšikov dychtivých po ďalších sériách a epizódach však bol spisovateľ príliš pomalý, a tak seriál knižný cyklus dokonca predstihol. Ôsma séria stojí na nápadoch a zápletkách, na ktorých Martin v rámci Piesne ľadu a ohňa ešte len chystá vystavať knihy The Winds of Winter a A Dream of Spring.

Hra o tróny sa odohráva vo fantazijnom svete, ktorý mieša pseudo-stredoveké reálie s drakmi a ďalšími nereálnymi prvkami. V Siedmich kráľovstvách sveta Westerosu získa obrovskú moc ten, komu sa podarí usadnúť na Železný trón. Vládu pre seba chcú za každú cenu uchvátiť príslušníci niekoľkých rodín – a nezastavia sa pri tom pred ničím. Rovnako ako v skutočnom svete žijú aj vo Westerose ľudia čestní aj nečestní, okolo ktorých ambícií sa odvíjajú príbehy pokrytectva aj cti, ušľachtilosti aj zrady, dobývania a triumfov aj pádov a skazy. Ambície nechýbajú ani tvorcom seriálu, ktorí na základe diváckeho úspechu zvyšujú latku nákladnosti, bombastickosti a vizuálnej opulentnosti Hry o tróny. Výkonní producenti David Benioff a D. B. Weiss tvrdia, že natáčanie každej série zaberie takmer celý rok a že výroba pripomína vznik jedného dlhého desaťhodinového filmu.

Hoci je isté, že osmou sériou Hra o tróny skončí, HBO už v máji 2017 zahájilo prácu na „nástupníckych“ sériách, na ktorých sa opäť tvorivým spôsobom podieľa George R. R. Martin. V polovici roka 2019 sa má začať nakrúcať príbeh, ktorý Hre o tróny časovo predchádza o desať tisíc rokov. V cykle pracovne nazvanom The Long Night (Dlhá noc) hlavnú úlohu stvárni Naomi Watts. Jej postava „charizmatickej hrdinky z vyššej spoločnosti, ktorá so sebou nesie temné tajomstvo“ iste prevezme žezlo silných ženských postáv Hry o tróny so cťou.

George R. R. Martin

Autor knižnej predlohy Hry o tróny sa v detstve túžil vymaniť z nudného sídliskového prostredia, kde vyrastal. Začal preto vymýšľať príbehy o príšerách v exotických krajinách, ktoré predával ostatným deťom. Neskôr písal pre televíziu, ale frustrovali ho nízke rozpočty. Až HBO dalo jeho fantázii dostatočný vizuálny priestor.

Zaujímavosti

Herec Peter Dinklage bol za herecký výkon v každej zo sérií nominovaný na cenu Emmy. Vyhral s prvou, piatou a siedmou sériou a vyrovnal tak rekord Aarona Paula s úlohou v seriáli Perníkový tatko.

Hra o tróny má veľa prvenstiev a rekordov: ako prvý seriál bola premietaná v kinách IMAX, ako prvá mala na filmovom serveri IMDB cez milión užívateľských reakcií a s priemerným hodnotením 9,5 (z desiatich) sa drží na špici tamojšieho rebríčka seriálov.

Pozrite si aj

Tudorovci

Kráľ Henrich VIII. bol panovníkom s nenásytným apetítom. Jeho najväčšou túžbou bolo splodiť mužského potomka. Aj keď to znamenalo vzoprieť sa pápežovi a zavraždiť svojich najbližších.

Hra o tróny / 8. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia David Benioff, D. B. Weiss…

Scénár David Benioff, D. B. Weiss…

Obsadenie Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington…

Dĺžka 6 × 60–90 min.

Rok 2019

HBO pondelok 15. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC