Film / seriál

Kto dá mat kráľovnou?

Kto dá mat kráľovnou?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Ako decht čierna historická komédia Favoritka zachycuje mocenské boje na anglickom dvore na začiatku 18. storočia. Dámska jazda vo veľkolepých kostýmoch a dokonalej výprave získala desať nominácií na Oscara.

Ktorá z herečiek je tu najlepšia? Strhujúce výkony v hlavných úlohách Favoritky predvádzajú Emma Stone, Rachel Weisz i Olivia Colman. Ťažko jednu vyzdvihovať nad druhú, ostatne oscarová Akadémia za Favoritku nominovala všetky tri. Ale pretože prvé dve už svoje Oscary doma majú (Stone za muzikál La La Land, Weisz za thriller Nepohodlný), pôsobí akosi spravodlivo, že v tomto prípade na sošku (a na Volpiho pohár pre najlepšiu herečku na festivale v Benátkach) dosiahla Olivia Colman.

Veľká preťahovačka o moc, v ktorej sa pomery síl všetkých zúčastnených neustále dramaticky menia

Tá vo Favoritke stvárňuje britskú kráľovnú Annu – nešťastnú bytosť sužovanú zdĺhavými zdravotnými problémami a zármutkom nad smrťou všetkých svojich sedemnástich detí. Na vládnutie Anna z týchto dôvodov nemá chuť ani náladu, tým skôr, že sa Anglicko nachádza vo vojne s Francúzskom, šľachta sa háda o zdvojnásobenie pozemkových daní a kráľovský dvor je prešpikovaný intrigami.

Mnoho intríg na kráľovskom dvore

Za Annu preto panuje vojvodkyňa Sarah Churchill (Rachel Weisz), kráľovnina dôverníčka a opora vo veciach štátnických i súkromných. Jej zdanlivo neotrasiteľnú pozíciu však ohrozí jej mladšia sesternica Abigail (Emma Stone), ktorá na dvor v roku 1708 prichádza s jasným zámerom: vydobyť si späť spoločenské postavenie a materiálne zabezpečenie. Vlastný otec ju kedysi prehral v kartách a dievča muselo od pätnástich rokov slúžiť chlipnému starému Nemcovi, takže možno pochopiť jej odhodlanie urobiť všetko pre to, aby sa konečne zase mala lepšie. Pôvodný scenár autorky Deborah Davis sa volal Rovnováha síl, čo síce neznie tak sexy ako Favoritka, ale je to rozhodne presné. Tretí anglicky hovorený film gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa je jednou veľkou preťahovačkou o moc, v ktorej sa pomery síl všetkých zúčastnených neustále dramaticky menia. Abigail pri dvore začína ako obyčajná slúžka a Sarah sa jej snahami stať sa kráľovninou favoritkou úprimne baví. Čoskoro však pochopí, že v sesternici
našla rovnocennú súperku.

Inšpirácia pochádza zo Spalovača mrtvol

Osou Lanthimosových filmov (Zabitie posvätného jeleňa, Homár, Alpy…) býva boj postáv o priazeň centrálnej autority – a pre tento koncept sú mocenské šarvátky na kráľovskom dvore ideálnym prostredím. Favoritka sa odohráva v zvláštnom pokrivenom svete. Všetky postavy sú hnané vlastnými sebeckými záujmami, spojenectvá sa uzatvárajú len zo zištných dôvodov, kedykoľvek možno očakávať pomyselnú dýku do chrbta. Scenár srší vtipnými dialógmi plnými zastrených hrozieb, a naopak celkom konkrétnych opisov najrôznejších telesných pochodov a prejavov. Kameraman Robbie Ryan často pracuje s extrémne širokouhlými objektívmi, ktoré zobrazovaný svet ešte viac deformujú: steny a stropy padajú na hlavu, tváre sa krivia do smiešnych grimás a aj tie najlepšie úmysly sa menia na zákerné činy. (Ryan sa v tomto smere inšpiroval Spalovačom mrtvol Juraja Herza, kde kameraman Stanislav Milota použil podobné postupy.) Film sa historickými udalosťami inšpiruje len voľne. Skutočná Sarah nedopadla nijako slávne, ale jej potomok Winston Churchill sa stal ako vieme ministerským predsedom a vojvodkyninu krv má aj princ William, ktorý zrejme raz zasadne na britský trón. Z dlhodobého hľadiska je každé mocenské víťazstvo len dočasné a politika pozostáva z groteskného pechorenia. Máloktorý film to ale ukazuje tak trefne a zábavne ako Favoritka.

Yorgos Lanthimos

Narodil sa a réžiu vyštudoval v Aténach. V 90. rokoch nakrúcal videoklipy a reklamy. Podieľal sa na tvorbe ceremoniálov olympiády roku 2004. S filmom Kynodontas (2009) zaujal na festivale v Cannes, Homár (2015) bol jeho prvý film s hollywoodskymi hviezdami.

Zaujímavosti

Väčšina kostýmov a parochní sa namiesto obvyklého zapožičania vyrábala a pre film, často z historických materiálov ako je vinyl. Parochní bolo toľko, že sa skladovali v špeciálnom prívese.

Rachel Weisz a Nicholas Hoult sa spolu na plátne objavujú druhýkrát. Prvýkrát to bolo v komédii Ako na vec.

Pozrite si aj

Mária, kráľovná škótska

Jeden ostrov je pre dve kráľovné príliš malý. V 16. storočí si na území Veľkej Británie idú po krku a po tróne Mária, kráľovná škótska, a Alžbeta, toho mena prvá.

Kynodontas

V dome obohnanom vysokým múrom o otcovu priazeň súperia jeho manželka, dve dcéry a syn. Ďalšia z Lanthimosových štúdií mechanizmov moci.

Favoritka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Giorgos Lanthimos

Scénár Deborah Davis, Tony McNamara

Obsadenie Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Mark Gatiss, Joe Alwyn, Nicholas Hoult

Dĺžka 121 min.

Rok 2018

HBO2 pondelok 7. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC