Film / seriál

Krypton

Krypton
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo by sa stalo, keby sa Superman nikdy nenarodil? Ktorý zo zástupov jeho nepriateľov je taký mocný, že sa dokáže pohrávať s alternatívnymi časovými líniami? A dá sa mu vôbec čeliť? To musí zistiť Supermanov dedko Seg-El v seriáli Krypton, ktorý sa odohráva dve generácie pred zničením rodnej planéty najväčšieho superhrdinu všetkých čias.

Rodinný klan Elovcov z planéty Krypton nebol vždy taký mocný a vážený, ako si ho pamätáme z iných filmov a seriálov o Supermanovi, pôvodným menom Kal-Elovi. Dvesto rokov pred Kal-Elovým narodením je jeho prapredok Val-El popravený za vlastizradu. K smrti ho odsúdili zástupcovia skorumpovaného režimu v kryptonskom mestskom štáte Kandor. Preživší Elovia upadnú do nemilosti, sú zbavení majetku a spoločenského statusu a dlhých štrnásť rokov prežívajú v slumoch určených pre najnižšie vrstvy.

Okolo Supermana to vrelo už dávno predtým, než bol vôbec počatý. Seriál Krypton opisuje politickú krízu na jeho rodnej planéte a zápas jeho dedka Seg-Ela o najlepšiu z možných budúcností

Medzitým Val-Elov vnuk Seg-El dospeje v muža a naskytne sa mu lákavá príležitosť: prostredníctvom svadby s najmladšou dcérou jedného z mestských mocných sa môže vyšplhať späť po spoločenskom rebríčku, a očistiť tak rodinnú česť. Lenže vláda Kryptonu sa prepadne do chaosu a Seg-El zároveň zažije nečakané stretnutie. Adam Strange, cestovateľ v čase pochádzajúci z našej dnešnej Zeme, ho príde varovať, že celému Kryptonu hrozí skaza. Schyľuje sa totiž k sprisahaniu, ktoré chce pomocou zmien v toku času zabrániť narodeniu posledného a najslávnejšieho syna planéty. Seg-El musí urobiť zásadné rozhodnutie: zachráni Krypton, alebo spasí svojho vnuka, budúceho Supermana?

Seriál Krypton vznikol z popudu scenáristu, režiséra a producenta Davida S. Goyera, ktorý stojí okrem iného za filmami ako Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Muž z ocele či Batman začína. Tie sa odohrávajú v univerze komiksového vydavateľstva DC, kam patrí práve aj Superman. Zo stajne DC pochopiteľne pochádzajú aj zloduchovia, ktorí sa v Kryptone objavia. Je medzi nimi najmä Brainiac, mimozemský humanoid so záľubou v zmenšovaní, unášaní alebo pohlcovaní celých miest a svetov. Brainiac sa zdá byť hlavným mozgom plánu zničiť Kandor. Časom dôjde aj na iného zloborca – Doomsdaya, ktorý sa preslávil okrem iného tým, že svojho času porazil celú Ligu spravodlivosti z univerza DC Comics s jednou rukou priviazanou za chrbtom a ako jedinému sa mu podarilo dočasne zabiť samotného Supermana.

„Tú časť supermanovho ja, ktorá vznikla počas jeho dospievania na Zemi v rodine Marthy a Jonathana Kentovcov, všetci poznáme. Druhá časť ale musí súvisieť s jeho kryptonským dedičstvom,“ nechal sa počuť producent Welsh. „Ak Krypton zrodil najväčšieho hrdinu všetkých čias, čím bol ten svet tak výnimočný? Veľkú úlohu v tom má práve rodinný klan Elovcov.“ Krypton sa v prvom pláne sústredí na Seg-Elovu premenu z mladíka bez budúcnosti a bez nádeje na hrdinu konajúceho osudové rozhodnutia a zodpovedného za osud svojho vnuka. Seg-Elovi okrem rodinných príslušníkov stojí po boku aj Lyta-Zod, armádna veliteľka, ktorá s mladíkom udržuje utajený milostný vzťah. Vo svojom debute na amerických televíznych kanáloch ju stvárnila herečka Georgina Campbell.

Cameron Cuffe

Zatiaľ nie príliš známy herec vyštudoval herectvo v Dubline a prvé skúsenosti získal v divadlách v rodnom Londýne. Na plátne debutoval v životopisnej komédii Božská Florence po boku Meryl Streep či Hugha Granta. Hral tiež v britskom historickom seriáli The Halcyon.

Zaujímavosti

Podľa tvorcu Kryptonu Davida S. Goyera sa seriál odohráva dvesto rokov pred filmom Muž z ocele. Stanica Syfy však trvá na tom, že Krypton má chronológiu nezávislú na celovečerných supermanských filmoch.

Cameron Cuffe musel pre úlohu Supermanovho dedka Seg-Ela nabrať sedem kíl svalovej hmoty, čo si veľmi pochvaľoval.

Pozrite si aj

Smallville

Čo sa stalo pred tým, než sa Superman zniesol na Zem a stal sa superhrdinom? Clark Kent v tomto seriáli prekvapuje okolie i sám seba svojimi schopnosťami, spriatelí sa s Lexom Luthorom a zisťuje, že domovské mestečko Smallville mu je tesné.

Krypton

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Ciaran Donnelly, Colm McCarthy…

Scénár Ian Goldberg, Lina Patel…

Obsadenie Cameron Cuffe, Georgina Campbell, Shaun Sipos, Elliot Cowan…

Dĺžka 10 × 41 min.

HBO utorok 19. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC