Film / seriál

Krviprelievanie v bývalej Juhoslávii našťastie s humorom

Dobrodružná sci-fi Voda, krev, rakije a zombie epidemie

Zombie opäť slúžia ako základ pre spoločenskú kritiku, tentoraz v značnej nadsádzke. Pretože film Voda, krev, rakije a zombie epidemie vznikol v chorvátsko-srbskej koprodukcii, je naporúdzi, že si robí srandu najmä zo Srbov a Chorvátov.

Český názov Voda, krev, rakije a zombie epidemie je trochu dlhý a ťažkopádny, ale zároveň pomerne trefne zhŕňa, o čom film je. Ide napokon o preklad pôvodného sloganu filmu, ktorý šiel vo svojich krajinách pôvodu do kín pod názvom Posledný Srb v Chorvátsku. Ten by u nás príliš nelákal, zato na území bývalej Juhoslávie, kde sa národnostné pnutie asi nikdy úplne zažehnať nepodarí, určite rezonoval ďaleko lepšie.

Motív zombií je geniálne jednoduchý a pre vytváranie spoločenských metafor maximálne účinný. O tom by mohol rozprávať klasik žánru zombie hororu George A. Romero, ktorý by tento rok vo februári oslávil osemdesiate narodeniny. V kultovej sérii filmov, ktoré pretkali celú jeho aktívnu kariéru, postupne využil „nemŕtvych“ pre reflexiu vojny vo Vietname (Noc živých mŕtvych), kritiku konzumného spôsobu života (v Úsvite mŕtvych sa preživší ľudia zabarikádujú v nákupnom centre…), k znázorneniu strachu z jadrovej vojny (Deň mŕtvych), na opísanie triednych rozdielov v neskorom kapitalizme (Krajina mŕtvych) aj ku komentáru úlohy digitálnych technológií a sociálnych sietí v našich životoch (Denník mŕtvych). A to sme len pri hororoch. Zombie dokážu hrať rovnako efektívne aj v komédiách, akčných filmoch či psychologických drámach. Väčšinou mávajú úlohu „tých druhých“, v ktorých dokážeme ako v zrkadle vidieť problémy nás samotných. Na Balkáne sa pred takmer tridsiatimi rokmi „tými druhými“ desivo rýchlo stali jeden druhému jednotlivé národy kolabujúcej Juhoslávie. Hoci sa vtedajšia vojna a jej následky stále stávajú námetom pre mnoho „ťažkých“ filmov, už od 90. rokov vznikali aj filmy pozerajúce sa na vec prinajmenšom s horkým humorom – po Kusturicovom Undergrounde napríklad satira Zem nikoho.

Zombie mávajú úlohu „tých druhých“, v ktorých dokážeme vidieť problémy nás samotných

Aj scenárista a režisér Predrag Licina vo svojom celovečernom debute odvážne berie balkánske národnostné vášne z veselšieho konca. Ocitáme sa v Chorvátsku blízkej budúcnosti. Krajina je sedem rokov po štátnom bankrote a celý svet sa kvôli globálnym zmenám klímy blíži ku katastrofe. Nožnice medzi spoločenskými vrstvami sú čím ďalej roztvorenejšie, pričom bohatí ešte viac bohatnú z obchodov s vodou, ktorá je drahšia než ropa. Vo vzájomnej rivalite neváhajú konkurenciu likvidovať aj brutálne nekalými praktikami – a tak sú vodné zásoby Chorvátska otrávené smrtiacou zombie nákazou.

Medzitým sa bonviván a playboy Mico, ktorý patrí k chorvátskej smotánke, venuje svojim obvyklým aktivitám: obchádza Záhreb v červenom kabriolete, navštevuje luxusné reštaurácie, márnotratne nakupuje, dopraje si wellness a naháňa dievčatá. Keď sa ale masérka, ktorú krátko predtým zbalil, premení na krvilačné monštrum, Mico pochopí, že ťažké časy dopadli aj na neho. S pestrou skupinkou preživších ľudí, do ktorej okrem neho patrí aj ošumelá herečka alebo mladícky zapálený pravicový radikál, z mesta utečie na vidiek, ale ani tam nemá vyhraté. Únik z mesta do prírody patrí k častým motívom zombie filmov (napríklad Svetová vojna Z alebo O 28 dní…) – a nie je zďaleka jediným povedomým postupom, ktorý Licina cituje. Vo svojom filme sa priznane nepokúša žáner posúvať ďalej, ale využíva ho ku kritike tupého nacionalizmu a správania ľudí v extrémnych situáciách. A je v tom chvályhodne spravodlivý: srandu si robí zo Srbov aj Chorvátov úplne rovnakou mierou.

Predrag Licina

Filmár pôvodom zo Záhrebu síce vyštudoval réžiu, ale začínal ako kritik. Neskôr pôsobil v televízii, nakrútil desiatky reklám a videoklipov a venoval sa tiež hudobným dokumentom. Ku hranému filmu prešiel krátkometrážnou sci-fi paródiou Teleport Zovko.

Zaujímavosti

Prihlúplu chorvátsku herečku Franku Anić, ktorá sa v rámci deja filmu preslávila kultovou rolou chorvátskej superhrdinky Hrvojky Horvat, stvárnila Srbka Hristina Popović.

Film uťahujúci si z národnostného pnutia medzi Srbmi a Chorvátmi bol k obom národom spravodlivý aj distribučne: v oboch krajinách mal premiéru len deň po sebe vo februári 2019.

Pozrite si aj

Underground

Slávny aj kontroverzný opus sarajevského rodáka Emira Kusturicu je vypätou alegóriou niekdajšej Juhoslávie. Trojhodinová freska získala Zlatú palmu na festivale v Cannes. 

Súmrak mŕtvych

Zombie komédia, ktorá si robí srandu pre zmenu z britských národných stereotypov, odštartovala kariéry herca a scenáristu Simona Pegga a scenáristu a režiséra Edgara Wrighta.

Voda, krev, rakije a zombie epidemie

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Predrag Ličina

Scénár Predrag Licina

Obsadenie Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Marina Redžepović, Bojan Navojec

Dĺžka 90 min.

Rok 2019

Cinemax piatok 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC