Film / seriál

Krotiteľky s protonovými bičmi

Krotiteľky s protonovými bičmi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Na Manhattane už zase straší a mestu nemôže pomôcť nikto iný ako podceňovaný tím krotiteľov duchov. Teda skôr krotiteliek: obľúbená séria komédií z 80. rokov hrá v novom storočí okrem iného na feministickú strunu.

Kým nadprirodzeným bytostiam na nejakom storočí sem, storočí tam nezáleží, v skutočnom svete od posledného filmu s názvom Krotitelia duchov ubehlo takmer tridsať rokov. Keď producenti vyhlásili, že hlavné obsadenie nového pokračovania bude kompletne ženské, vyvolalo to rozporuplné reakcie. Ale vlastne je to skoro symbolické: veď tím bojovníkov s okultnými javmi neberie verejnosť sprvu vážne ani v ich filmových dobrodružstvách.

Jadro nového tímu krotiteliek tvorí dvojica vedkýň a dávnych kolegýň Abby a Erin. Druhá menovaná sa snaží svoju niekdajšiu záľubu v skúmaní nadprirodzena zamiesť pod koberec a pokúša sa o serióznu kariéru na prestížnej univerzite, ale v ére internetu nemôže ututlať, že s Abby o lovení duchov kedysi napísala knihu. Z akademického sveta teda dostane padáka a nezostane jej nič iné, než opäť začať veriť na neuveriteľné a pátrať po ňom v uliciach New Yorku – respektíve skôr pod nimi. Dvojicu doplní bláznivá inžinierka Jillian a zamestnankyňa podzemnej dráhy Patty, piatym do partie sa stane urastený, no trochu prostoduchý recepčný Kevin. Spolu vyrazia po stopách šialeného vedátora Rowana Northa, ktorý chce pomocou svojich vynálezov otvoriť portál do inej dimenzie a vyvolať apokalypsu.

Nadviazanie na „osemdesiatkovú“ klasiku nachádza rovnováhu medzi poctou pôvodným filmom a súčasným humorom. Hektolitre svetielkujúceho slizu opäť v cene.

Krotitelia duchov model 2016 nachádzajú rovnováhu medzi poctou pôvodným komédiám z rokov 1984 a 1989 a realitou nového tisícročia. Paul Feig, spoluautor scenára a režisér komédií s ženskými hrdinkami ako Dámska jazda či Drsniačky, si na jednu stranu robí srandu zo sociálnych sietí a boja proti terorizmu, ale zároveň vie, že bez „starých dobrých“ ektoplazmových kanónov a protónových generátorov sa duchovia lovia len ťažko.

Rovnako ako Krotitelia duchov z 80. rokov prinášajú aj tí noví herecké príležitosti známym menám z televíznej show Saturday Night Live: s ňou sú spojené Melissa McCarthy (Abby), Kristen Wiig (Erin), Cecily Strong (sekretárka starostu) a ďalší predstavitelia. Aj vďaka nim film pôsobí skôr ako séria divácky vďačných skečov. Hlavnými témami politicky nekorektných vtipov sú diskriminácia na základe farby kože, sexuálnej identity, genderových stereotypov a ďalších faktorov. Abby preto rozhodne nemá postavu ako prútik, Patty je černoška a Kevin (vynikajúci Chris Hemsworth) by sa najlepšie porozprával s krásavcom Kenom od Barbie.

Okrem odkazov na súčasné témy je komédia prešpikovaná aj vtipnými narážkami na pôvodné dva filmy, ktoré ocenia nielen ich znalci. Na chvíľu sa objavia ich hviezdy Bill Murray, Dan Aykroyd alebo Sigourney Weaver, pred kamerou sa mihne služobná stanica starého tímu, nemôže nezaznieť chytľavá titulná pieseň a svojej chvíle sa dočká aj obľúbený „dušík“ zo zeleného slizu. Čo sa nadprirodzených príšer týka, na nich sú tri dekády od dnes už predposledného dielu série vidno najviac: digitálne triky za ten čas urazili poriadny kus cesty a v rozpočte filmu sa na nich rozhodne nešetrilo.

BU BU BU BUDE ZÁBAVA!

Krotitelia duchov (1984)

Jeden z najúspešnejších filmov 80. rokov pôvodne vznikol ako „žartík bokom“ hercov z televíznej show Saturday Night Live. Režisér Ivan Reitman doplnil príbeh o skupinke vysmievaných parapsychológov, ktorí v New Yorku bojujú s nadprirodzenom, komikom Billom Murrayom a zvodnou Sigourney Weaver a milovaná crazykomédia bola na svete.

Beetlejuice (1988)

To, že Barbara a Adam zomreli pri autonehode, nebolo ešte to najhoršie. Oveľa viac párik „mladých“ duchov naštve, keď sa do ich domu nasťahujú nepríjemní noví majitelia. Barbara s Adamom teda spoja sily s ešte otravnejším duchom Beetlejuicom, aby v dome zaistili pokoj. Film Timovi Burtonovi otvoril cestu k Batmanovi a ďalším hitom.

Prízraky (1996)

Medzi svojimi na kolene uplácanými krvákmi ako Bad Taste či Braindead – Živí mŕtvi a veľkofilmovou fantasy sériou Pán prsteňov natočil Peter Jackson komediálny horor o podvodníkovi, ktorý sa kamaráti s duchmi, posiela ich strašiť vydesených občanov a potom si necháva platiť za „exorcizmus“. V hlavnej úlohe sa predviedol Michael J. Fox. 

Nech žijú duchovia! (1977)

S dospelými niekedy býva viac práce než s duchmi. A tieto deti o tom niečo vedia: aby zachránili starý spustnutý hrad, dohodnú sa s jeho nadprirodzenými obyvateľmi – rytierom Viliamom Brtníkom z Brtníku a jeho dcérkou Leontýnkou. Detská hudobná komédia podľa scenára Zdeňka Svěráka je nestarnúcim kultom.

Krotitelia duchov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 48,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Paul Feig

Scénár Katie Dippold, Paul Feig

Obsadenie Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Zach Woods, Ed Begley, Charles Dance, Karan Soni, Kate McKinnon

Dĺžka 117 min.

HBO streda 12. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC