Film / seriál

Kráľovná Viktória

Kráľovná Viktória
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Kráľovná Viktória je jednou z  najvýznamnejších britských panovníčok, jej šesťdesiattriročné panovanie prekonala iba kráľovná Alžbeta II. Neskutočne dlhé obdobie jej vlády však nie je jediným dôvodom, prečo sa „babička Európy“ stala ikonou.

Námetom seriálu Kráľovná Viktória bola biografická kniha Victoria: A Life od anglického spisovateľa Andrewa Normana Wilsona, ktorý urobil vyčerpávajúcu rešerš, a jeho dielo obsahuje veľa nového materiálu z predtým nezverejnených zdrojov a zobrazuje kráľovnú Viktóriu ako nikdy predtým. Wilson preskúmal zaujímavé okolnosti, ktoré viedli k Viktóriinej korunovácii, jej podivné a osamotené detstvo i jej vášnivé manželstvo s princom Albertom, ktorý ju nikdy neprestal ovplyvňovať, a to ani po svojej smrti. Tvorcovia seriálu okrem tejto knihy čerpali aj z denníkov samotnej kráľovnej a samozrejme zo skutočných udalostí, a preto boli schopní verne zachytiť detailný portrét panovníčky a jej premenu z mladého dievčaťa na rešpektovanú vladárku.

Viktória usadla na trón v roku 1837 ako osemnásťročná. Bolo to síce v čase, keď bola Británia etablovanou konštitučnou monarchiou, kráľovná ale bola veľmi dôležitým symbolom. Jej vladárske začiatky však neboli vôbec jednoduché. A práve v tomto období seriál Viktóriu sleduje. Teda nielen ju, ale aj celú škálu ďalších historických postáv, ktoré mali na jej život aj vládnutie veľký vplyv – manžela, princa Alberta, jej strýka, kráľa Leopolda, predsedu vlády lorda Melbourna, poradcu jej matky Conroya či vojvodu z Cumberlandu.

sky20-viktoria-2.jpg

Kráľovnú Viktóriu mohli hrať Lily James, Cara Delevingne, Emilia Clarke alebo Chloë Grace Moretz, voľba nakoniec padla na anglickú herečku Jennu Coleman, ktorá po úlohe túžila natoľko, že dokonca odišla zo sci-fi seriálu Doctor Who, v ktorom hrala od roku 2012. Prípravy na úlohu sa podľa herečky podobali výcvikovému táboru, musela sa naučiť jazdiť na koni, tancovať waltz a zahrať na piano Beethovena, zároveň mierne zmenila vizáž, svoje hnedé oči musela zakryť modrými kontaktnými šošovkami. Navyše jej bolo dovolené nahliadnuť do tajných denníkov samotnej kráľovnej, po ktorých prečítaní zložila herečka panovníčke poklonu: „Bola to silná, inšpiratívna a úplne fascinujúca žena plná života.“

Od nástupu na trón a počas prvých rokov vládnutia sa Viktória musela vyrovnať s drobnohľadom nielen politikov a svojho dvora, ale aj celej krajiny. Jednotlivé epizódy líčia jej vzťah k charizmatickému premiérovi lordovi Melbournovi (Rufus Sewell), ktorý bol nielen jej radcom a oddaným priateľom, ale tiež platonickou láskou, i manželstvo s princom Albertom (Tom Hughes). Ani jej osudoví muži ale nedokázali zabrániť chybám, ktorých sa kráľovná kvôli svojej neskúsenosti dopustila.

Ak vás bavia príbehy o vášnivých ľúbostných aférach, mocenských bojoch a neopätovanej láske zabalené do historického hávu, nenechajte si seriál ujsť. Fanúšikov po celom svete si už našiel, a to dokonca do tej miery, že hoci stanica ITV pôvodne počítala len s minisériou, po diváckom ohlase bude nakoniec z Kráľovnej Viktórie plnohodnotný televízny seriál s viac ako jednou sériou.

sky20-viktoria-1.jpg

Mohlo by sa vám páčiť

The Crown

Britský seriál o Alžbete II. mapuje nielen prvé neskúsené kroky panovníčky na tróne, ale aj zákulisné intrigy a rozhodnutia, ktoré musela kráľovná až do dnešných dní urobiť. Fanúšikmi seriálu, ktorý sa nechal inšpirovať divadelnou hrou Audiencia u kráľovnej Petera Morgana, sú vraj aj členovia britskej kráľovskej rodiny, a to vrátane samotnej Alžbety II.

Panstvo Downton

Spoločenská dráma s celkovo piatimi sériami sa odohráva v Anglicku v období okolo prvej svetovej vojny a točí sa okolo rodiny Crawleovcov, ktorá obýva sídlo na panstve Downton. Spoločne s nimi tu žije aj služobníctvo, ktoré pozná všetky tajomstvá a intrigy svojich pánov. Hrajú: Hugh Bonneville, Maggie Smith či Elizabeth McGovern.

Tudorovci

Sex, moc a intrigy Hlavným hrdinom je kráľ Henrich VIII. Tudor (Jonathan Rhys Meyers), ktorý vládol Británii v prvej polovici 16. storočia. Je známy nekonečným zástupom mileniek i vplyvom na rozloženie cirkevných síl v Európe a oslabením nadvlády katolicizmu kvôli Anne Boleynovej. Seriál, ktorý získal dve ceny Emmy, stojí na rozvetvenom príbehu.

Kráľovná Viktória

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Oliver Blackburn, Tom Vaughan…Scenár Daisy Goodwin, Guy Andrews

Obsadenie

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine H. Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie

 

Dĺžka 1× 90 min. a 7× 60 min. min.

Rok 2016

HBO štvrtok 21. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC