Film / seriál

Kráľ slnka i temnoty

Kráľ slnka i temnoty

Ísť do Francúzska a nevidieť Versailles by bol hriech. Tento obrovský zámok, sídlo kráľov, je totiž naozaj impozantný. Viete, čo všetko sa odohrávalo za jeho múrmi?

Seriál Versailles sa pokúša aspoň poodhaliť niečo málo z diania divokej druhej polovice 17. storočia, z doby, kedy na francúzskom tróne sedel kráľ Ľudovít XIV. (George Blagden, Vikingovia), ktorý bol všetko, len nie prudérny a nudný. A rovnaký je aj tento seriál, ktorý rozhodne nemá ambície vtedajší kráľovský dvor akokoľvek idealizovať.

Najzaujímavejšou postavou je samozrejme Ľudovít XIV. Je značne paranoidný, ale asi na to má pádny dôvod. Okolo neho sa totiž stále točia ľudia, ktorým ide o jeho krk, v lepšom prípade aspoň o jeho zosadenie z trónu. Neustále o sebe pochybuje, ale ani tak sa nevzdáva svojich snov. Ľudovít bol vcelku vizionár, aspoň čo sa umenia týka, o čom svedčia napríklad jeho veľkolepé plány vo Versailles. Uvedomuje si, že demonštrácia bohatstva, honosné sídlo a trocha agresie z neho robia silného a rešpektovaného panovníka. Jeho veľkou slabinou boli ženy. O Ľudovítovej promiskuite sa popísalo a natočilo mnohé, takže sa tejto téme nemohli vyhnúť ani tvorcovia tohto seriálu. Mal nespočetné množstvo mileniek, jeho posteľou prešla napríklad aj jeho švagriná Henrietta alebo roztomilá Francoise-Athenais, zato na manželku Máriu Teréziu jemne povedané celkom kašľal. Potreboval toľko žien? Bola to forma nejakej sexuálnej závislosti, alebo si týmto spôsobom uľavoval od všetkej tej záťaže, ktorú so sebou kraľovanie prinášalo? O tom dnes môžeme len špekulovať. Jeho pomer so švagrinou však dovoľuje rozohrať zaujímavú drámu vo vzťahu s Ľudovítovým bratom, Filipom I., vojvodom z Orléans. Na prvý pohľad to síce vyzerá, že Filip vie, kde je jeho miesto a svojmu bratovi nijako konkurovať nechce, ale keď sa naskytne možnosť, že by sa mohol posadiť na trón, taký istý svoju oddanosťou bratovi si už nie je. Navyše je trochu tajomný aj čo sa mileneckého pomeru svojej ženy týka – vie o tom, a napriek tomu dokáže byť taký pokojný, alebo nič netuší?

Seriál, ktorý históriu korení emóciami, intrigami i láskou A už len kvôli nádhernej výprave stojí za videnie

Versailles patrí k najodvážnejším seriálom, ktoré vo Francúzsku vznikli. Jeho tvorcovia sa akoby podvolili súčasným televíznym trendom, kde sa v seriálových hitoch nešetrí krvou ani nahotou. Vo všeličom môže pripomínať starších Tudorovcov. Aj na francúzskom dvore spolu bojovala moc štátna a moc cirkevná, avšak nikdy to nedošlo tak ďaleko, že by sa Francúzsko odtrhlo od Vatikánu. A samozrejme okrem kardinála sú tu ešte ďalší intrigáni. Niektorí by Ľudovíta videli najradšej mŕtveho jednoducho len preto, že patria k zneuznaným šľachticom, ktorým nie je zo strany kráľa venovaná dostatočná pozornosť a financie, druhí majú trochu „ušľachtilejšiu“ motiváciu. Vojnové ťaženie a veľkolepé stavebné projekty totiž zaťažujú štátnu pokladnicu natoľko, že Francúzsku hrozí bankrot. Lenže kráľom je Ľudovít a ten si nenechá len tak do niečoho hovoriť, navyše má samozrejme tiež nejakých spojencov. Rozohráva sa tu vysoká politická hra okorenená najrôznejšími milostnými pletkami a občas ide niekto z kola von vinou obľúbených jedov.

A keď tu máme historický seriál, tak samozrejme nesmieme zabudnúť na výpravu. Je taká opulentná, ako sa na kráľovský dvor patrí. Všetky kostýmy sú nádherné, rovnako ako zábery z Versailles, či už interiérov, alebo exteriérov. V tomto je Versailles možno o maličký kúsok nad Tudorovcami.

George Blagden

Pochádza z Anglicka, ale hovorí plynule aj po francúzsky. Pôvodne sa venoval spevu, ale počas štúdií ho osud zavial k divadlu. Na filmovom plátne sa objavil zanedlho a rovno v muzikálovom trháku Bedári (2012). Historické produkcie sú mu zrejme dané, pretože úlohu kňaza stvárnil tiež v úspešných Vikingoch (2013–2019). Okrem herectva a spevu sa venuje lukostreľbe a akrobacii.

Zaujímavosť

Tím kostymérov tvorilo asi tridsať ľudí, vrátane hlavného dizajnéra celého seriálu a krajčírok.

Pozrite si aj

Génius

Zaujímavým historickým seriálom bol tiež Génius z produkcie National Geographic, ktorý sa snažil zmapovať život aj vedecké objavy Alberta Einsteina. V hlavnej úlohe génia sa vystriedali Johnny Flynn a Geoffrey Rush.

Já, Mattoni

Ako sa zdá, tak historické seriály sa chytili tiež v Česku. Seriál o tvrdohlavom a snáď aj preto úspešnom podnikateľovi Mattonim spojil herecky otca so synom – Aloisa a Davida Švehlíkovcov. Seriál sa vracia do čias cisára pána a sleduje nielen obchodný vzostup Heinricha von Mattoniho, ale aj jeho rodinný život.

Versailles

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 % Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Thomas Vincent, Daniel Roby, Christoph Schrewe, Jalil Lespert

Scénár Andrew Bampfield, Tim Loane…

Obsadenie George Blagden, Alexander Vlahos, Tygh Runyan, Stuart Bowman, Evan Williams, Noémie Schmidt, Anna Brewster

Dĺžka 10 × 50–55 min.

Rok 2015

Epic Drama HD nedeľa 5. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC