Film / seriál

Krajina snov, ktorá občas priťahuje nočné mory

Krajina snov – americký thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Hviezdna Margot Robbie vládne thrilleru Krajina snov nielen pištoľou, ale predovšetkým svojím strhujúcim hereckým výkonom.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Krajina snov je len ďalšou variáciou filmov à la Bonnie a Clyde. Hoci tu vystupujú hneď dve dvojice na úteku pred spravodlivosťou a krv tečie prúdom, nič nemôže byť pravde vzdialenejšie. Mnohovrstevnatý príbeh o nečakane rýchlom a mimoriadne krutom dospetí chlapca v muža, je utkaný z ďaleko rafinovanejšej matérie – túžob a snov, ktoré nemôžu byť v tomto svete naplnené.

Čas snívania

Film Joris-Peyrafittea je zasadený do obdobia veľkej hospodárskej krízy. Mladučký Eugene Evans (Finn Cole) žije so svojou mladšou sestrou, matkou a otčimom v zapadnutom mestečku Bismarck kdesi v nekonečných texaských rovinách. Jednotvárny obzor neruší nič než prívaly epických prachových búrok, po ktorých prichádzajú exekútori exekvovať zúfalých farmárov. Eugene, ktorý prepadol čítaniu zošitových krvákov, sníva o jedinom – byť inde, tam za obzorom, kde začína veľký svet jeho drsných románových hrdinov. Netuší, že onen veľký svet je už na ceste za ním.

Urobila si zo mňa niečo, čo nie som

Čas rozhodnutia

Keď úrady vyhlásia odmenu 10 000 dolárov za dolapenie bankovej lupičky Allison Wells (Margot Robbie), farmári vycítia šancu, ako vyriešiť svoje finančné problémy. Zorganizujú na ňu hon. Pridáva sa aj Eugene, ktorý nájde ťažko zranenú Allison v odľahlej stodole. Dobre vie, že má na rukách krv mnohých ľudí vrátane deväťročného dievčatka. Napriek tomu si nedokáže pomôcť a urobí rozhodnutie, ktoré ho navždy postaví mimo zákon a osudovo pripúta k očarujúcej a záhadnej Allison.

Čas precitnutia

Okrem už spomínaného mimoriadneho hereckého výkonu Margot Robbie je treba vyzdvihnúť suverénnu réžiu Joris-Peyrafittea a jeho schopnosť zostať dokonale zrozumiteľný aj napriek mierne hravej forme rozprávania. Ďalším kladom je bezpochyby vycibrená vizuálna stránka filmu. Pamätáte sa na slávnu scénu z filmu Meno ruže, v ktorej je mladý mních Adso z Melku zasvätený hladnou dedinčankou do tajov sexu? Trúfam si tvrdiť, že našla svojho premožiteľa. Intímna scéna Eugenea a Allison vo vani tuctového hotelu je taká intenzívna a krehká zároveň, že by sa mala stať povinnou učebnou látkou budúcich scenáristov.

Nečakaný dvojitý direkt, ktorý tvorcovia zasadia divákom v závere filmu, katapultuje príbeh na vyššiu orbitu. Napriek tomu otázky, čo sú Allison a Eugene zač, zostanú bez odpovede. Môžeme o tom len špekulovať a snívať.

Margot Robbie

Je zrejmé, že Margot Robbie si vyberá umelecky stále ambicióznejšie projekty. Možnosti k tomu má. Obzvlášť potom, čo s manželom Tomom Ackerleyom založila produkčnú spoločnosť LuckyChap Entertainment, ktorá vstúpila do povedomia oscarovým filmom Ja, Tonya. V roku 2018 nasledoval úspešný Terminal a o rok neskôr Krajina snov. Jedna z najlepšie platených herečiek sa tak zjavne nespolieha na svoju krásu, ale predovšetkým na talent a usilovnosť. Aj preto sú jej nové projekty očakávané so zvedavosťou a napätím.

Krajina snov 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Miles Joris-Peyrafitte

Scénár Nicolaas Zwart

Obsadenie Margot Robbie, Travis Fimmel, Garrett Hedlund, Kerry Condon, Finn Cole, Darby Camp, Jacob Browne, Joe Berryman, Lola Kirke…

Dĺžka 98 min.

HBO nedeľa 22. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC