Film / seriál

Koniec je vlastne začiatok

Den pro mou lásku – česká dráma

Civilná, jednoduchá, napriek tomu pôsobivá psychologická dráma českého režisérskeho mága Juraja Herza ukazuje, ako sa dá vyrovnať so smrťou niekoho blízkeho.

Mladá rodina žije takmer bezstarostný život. Marie (Marta Vančurová) je fotografka na materskej a Petr (Vlastimil Harapes) dorába vysokú školu. Majú spolu štvorročnú dcéru Marušku, okaté, zvedavé a ukecané dievčatko. Nikoho z nich by ani vo sne nenapadlo, že ich môže v živote stretnúť niečo ťažké, lenže zažijú asi to najhoršie, čo rodina zažiť môže. Malá Maruška dostane zápal mozgových blán a zomrie.

Je jedno, či sa tento príbeh odohráva pred štyridsiatimi rokmi, alebo sa stal nedávno. Smrť dieťaťa a všetky emócie s ňou spojené budú vždy rovnako ťaživé. Juraj Herz dokonale zachytil všetky pocity a premeny, ktorými manželia aj ich najbližší prechádzajú. Den pro mou lásku sa možno mierne z Herzových filmov vymyká svojou civilnosťou, ale inak nesie všetky stopy jeho poetiky, hlavne v dôraze na detaily čo sa kamery, ale aj scenára týka.

Intímna dráma

Okrem toho, že budete sledovať, ako sa jednotlivé postavy vyrovnávajú so smrťou (dôjde aj na skúsenosti vdov), budete sledovať aj premeny vzťahu Marie a Petra. So smrťou dcéry sa musia vyrovnať nielen každý sám, ale predovšetkým spolu ako rodičia a životní partneri. Čo sa ukazuje možno ako to najťažšie. Navyše sa film neubránil miernemu klišé, keď sa žena klasicky zmieta v mori emócií a muž uteká radšej k práci, čím sa odcudzujú a majú problém spolu o dcére hovoriť. Napriek tomu sa obzvlášť Marte Vančurovej podarilo nájsť polohu, ktorá je uveriteľná. Otázkou trochu zostáva, čím bol herecky v dobách minulých taký príťažlivý Vlastimil Harapes (okrem svojho vzhľadu), ale napodiv rolu Petra zvláda so cťou. Úlohy svokry si zahrali ďalšie vynikajúce herečky, Jiřina Šejbalová a Dana Medřická.

Celkovo je Den pro mou lásku veľmi citlivý až poetický film. Záver nemusel byť taký prešťastný, napriek tomu je tento nie príliš známy československý film zaujímavý.

Zaujímavosť

Juraj Herz hľadal prostriedky, ako obraz čo najviac zmäkčiť, najmä pri retrospektívnych spomienkových scénach. Na objektívy kamier sa preto používali rôzne filtre, a dokonca sa na ne natierala aj masť.

Den pro mou lásku

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,5 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Juraj Herz

Scénár Markéta Zinnerová

Obsadenie Marta Vančurová, Vlastimil Harapes, Sylva Kamenická, Jiřina Šejbalová, Dana Medřická, Lubomír Černík, Žofie Veselá

Dĺžka 88 min.

Rok 1976

Film Europe+ HD nedeľa 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC