Film / seriál

Komiksová nakladačka, akú svet nezažil!

The Suicide Squad: Samovražedná misia – akčný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

V tomto výbušnom, a pritom neskutočne zábavnom filme exploduje doslova všetko – budovy, auťáky, hlavy, korektnosť i tradičné predstavy o správniackych superhrdinoch.

Americké filmové štúdiá zásobujú kiná filmovými príbehmi o superhrdinoch už roky. V poslednom čase sa však s komiksovými titulmi doslova a vrece. Kedysi osamelí bojovníci proti zlu sa stali súčasťou rôznych spolkov a aliancií, ich priamočiare príbehy sa značne skomplikovali a zmenili na mnohodielne, trochu patetické ságy. Minimálne u Warnerovcov si to uvedomili a rozhodli sa ísť na vec inak. A treba povedať, že je to veľká úľava.

Ak vo mne bolo niečo dobré, tak to zo mňa otec vymazal.

Repete na jednotku 

Keď v roku 2016 režisér David Ayer predstavil publiku svoj film Jednotka samovrahov, stretol sa s kladnou odozvou. Keď však vlani prišiel so svojou verziou toho istého filmu režisér James Gunn, vyvolal vlnu nadšenia o sile tsunami. Oprávnene. Z pôvodnej predlohy si požičal nielen príbeh, ale aj časť hviezdneho hereckého obsadenia. Svoju dokonalú akčnú show navyše pretkal kanonádou vtipov, prekvapivých situácií a smršťou nepublikovateľných hlášok. Všetko dozdobil pôvabnými vizuálnymi nápadmi, hustými soundtrackmi a navrch nezabudnuteľnou postavou mierne zmätenej lasice, ktorá síce pojedá malé deti, ale k svojej škode nevie plávať. Verte, že scény s touto obdobou veveričky z animákov o dobe ľadovej, si budete púšťať opakovane.

Ako vždy ide o všetko

Rovnako ako v pôvodnej predlohe pôjde aj tentoraz o to regrutovať partiu šialencov, ktorí podstúpia samovražednú misiu na záchranu sveta, či sa im to páči, alebo nie. Ich úlohou bude zlikvidovať mimozemskú hviezdicu s veľkosťou činžiaku. Tu držia v tajnom vládnom zariadení Jotunheim na juhoamerickom ostrove Corto Maltese, ktorého sa čerstvo zmocnili armádni pučisti. Skutočným Kerberosom, ktorý stráži vstup do tajného zariadenia, je však Mysliteľ, démonický vedec, ktorému z plešatej lebky trčia na všetky strany farebné žiarovky. Tu sa končí sranda. Vlastne nie, začína.

Zrejme dobrý oddiel

A ktože to má zachrániť svet? Kolektív čudákov, ktorí si za svoje predchádzajúce výkony vyslúžili dlhodobý pobyt vo väzení. Na ich svojrázne metódy totiž narazil kdekto. Naposledy napríklad Superman, ktorý po stretnutí so šéfom Jednotky samovrahov Bloodsportom (Idris Elba), skončil na JISke s kryptonitom zarazeným v..., skrátka v tele. K tímu patrí aj King Shark, chodiaci žralok, ktorý si obľúbil ľudské mäso, ospalá Clea, ktorá ovláda krysy príručným lampášom, chlapík prezývaný Puntičkár, ktorý trpí intergalaktickou virózou, nenávidí svoju matku a po nepriateľoch vrhá farebné lentilky, a svalovec Peacemaker (John Cena), ktorý nikdy neminie cieľ. Neskôr sa pridá nepochopiteľne normálny Rick (Joel Kinnaman) a predovšetkým šialená Harley Quinn (Margot Robbie), hravo bezstarostná vrahyňa. Úspech misie bude do značnej miery závisieť od toho, ako dokáže táto nesúrodá partička spolupracovať.

Najdôležitejšia úloha režiséra je prežiť

Dnes nosia fanúšikovia Suicide Squad Jamesa Gunna na ramenách, ale nebolo to tak vždy. Keď režisér počas natáčania varoval, že žiadna z postáv z pôvodnej verzie filmu nemusí v tej jeho prežiť, začali sa mu pravoverní fanúšikovia vyhrážať smrťou. Našťastie prežil a teraz už pracuje na treťom pokračovaní Strážcov Galaxie.

Idris Akuna Elba

Herec a muzikant, známy tiež pod menom DJ Big Driis, pochádza z Londýna. Školu opustil už v 16 rokoch. Potom, čo sa v roku 2000 presťahoval do New Yorku, zbieral skúsenosti v televíznych seriáloch. Prvú veľkú príležitosť dostal vo filme Ukradni, čo môžeš!, v ktorom hral po boku Joaquina Phoenixa. Prelomom v kariére bol ale až seriál The Wire. V roku 2011 sa pridal k superhrdinom vo filme Thor, neskôr nasledovali Avengers a detektív Luther v rovnomennej sérii.

The Suicide Squad: Samovražedná misia 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,7 % Hodnotenie redakce
Foto © Warner Bros/Courtesy Everett Collection, HBO

Réžia James Gunn

Scénár James Gunn

Obsadenie Idris Elba, Margot Robbie, Viola Davis, Joel Kinnaman, David Dastmalchian, John Cena, Jai Courtney

Dĺžka 132 min.

Rok 2021

HBO sobota 9. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC