Film / seriál

Kokaín a nulová tolerancia

Kriminálny seriál Nula nula nula
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Svet drog, drogových kartelov a mafie je poriadne drsný, nič pre slabé žalúdky. A drsný je aj špičkový seriál Nula nula nula, ktorý niektorí dokonca označujú za „gangsterskú udalosť roka“.

V tejto hre môžu byť len tri skupiny hráčov – predávajúci mafiáni, díleri a závislí. Všetci sú ale súčasťou jediného (dodávateľského) reťazca, ktorý držia pohromade peniaze, a to poriadne peniaze. Seriál Nula nula nula sa odohráva na troch kontinentoch a hlavnou komoditou je všade kokaín. Ide len o to doviezť ho, zaplatiť, rozdistribuovať a inkasovať. Lenže žiadna vysoká hra, hoci s jednoduchými pravidlami, nie je jednoduchá. A ak premýšľate o tom, ako sa stať závislými, nebudete potrebovať drogy. Stačí, keď sa zamilujete do tohto nadupaného seriálu, kde sa to drsniakmi a popravami len hemží.

Niet nad rodinný biznis

Najskôr sa zoznámite s rodinkou, ktorá usilovne buduje svoju malú firmičku. Ich biznis stojí a padá s dodávkami kokaínu z Južnej Ameriky, ktoré putujú ďalej do Európy, do Talianska, a odtiaľ zase do Afriky. V centre „podnikania“ stojí súrodenecká dvojica Emma (Andrea Riseborough) a Chris (Dane DeHaan). Vďaka nim sa dozviete veľa o pozadí tohto síce zárobkového, ale dosť nebezpečného obchodovania. Emma sa navyše snaží preraziť v rýdzo mužskom prostredí, takže musí mať o to ostrejšie lakte. Jej mladší brat zase bojuje so svojimi vnútornými démonmi, a tak je ich rodinná „firma“ celkom adrenalínový podnik.

Skvelý seriál, ktorý drogové prostredie vidí veľmi drsne, ale asi nie je ďaleko od pravdy. Pozor, nič pre romantické povahy!

Asi najdrsnejšie na celom seriáli je autentické zobrazenie Mexika ako ideálneho miesta pre špinavý biznis. Miestne kartely sa tu s nikým nepaprú, keď už, tak človeka doslova rozpárajú. Vešajú sa tu ľudia pre výstrahu, strieľa sa ako na strelnici a kto nerobí pre kartel, je v podstate už dopredu mŕtvy. Hlavným vodcom všetkého je tu Manuel (Harold Torres), ktorý predtým patril k druhej strane, k mužom zákona. Vďaka svojim skúsenostiam a špeciálnemu výcviku je preto ešte zákernejší a pre políciu takmer nepolapiteľný. Hovorí sa mu preto Upír. Potom je tu síce ešte partička Talianov, tí ale v porovnaní s americkými súrodencami a Upírom pôsobia ako zberba amatérov. Aj oni ale majú v reťazci svoje miesto a bez nich by z kokaínu nikto nevyžmýkal také peniaze.

Každého spoznáte zblízka

Seriál je mimoriadne originálny tiež špecifickým spôsobom rozprávania. Nejde totiž o klasický thriller alebo kriminálku, kedy sledujete obchody, zločiny, zničených závislých a toky peňazí. Každý diel sa zameriava na jednu z postáv a vracia sa do minulosti tak, aby ste mohli pochopiť ich správanie, prečo sú takí a čo ich na túto cestu priviedlo. Nejde však o žiadne bláznivé flashbacky plné dojemných záberov zo zbabraného detstva. Opäť pred vami povstáva drsný svet zločinu, ktorý jednoducho plodí ďalších drsných ľudí, ktorí sa ani pri najlepšej vôli nemôžu živiť predajom plyšových medvedíkov.

Talianska produkcia si dala záležať nielen na skvelom scenári a prepracovaných postavách. Tiež hudba tu kongeniálne sprevádza dej (soundtrack pochádza od Mogwai) a vrcholom všetkého sú potom širokouhlé zábery takmer z celého sveta. Nečakajte oddychový seriál, ale poriadnu nálož akcie aj zločinu, veď od drogových magnátov sa tiež nedá očakávať nič iné. 

Dane DeHaan

Americký herec Dane DeHaan patrí k nádejam hereckej generácie tridsiatnikov. Debutoval na divadelných doskách na Broadwayi, kde pozbieral nejedno ocenenie. Na televíznych obrazovkách sa objavil v roku 2008 v niekoľkých epizódach úspešného seriálu True Blood: Pravá krv. Na filmovom plátne zažiaril v dráme Amigo (2010), ale zahral si aj v Lincolnovi (2012) alebo hlavnú úlohu v mysterióznom horore Liek na život (2016).

Zaujímavosť

Stále pretrváva presvedčenie, že kokaínovou veľmocou je Kolumbia, ale v Južnej Amerike sa karty rýchlo obracajú. Dnes je hlavnou veľmocou Peru.

Pozrite si aj

Narcos

Pablo Escobar patrí k nekorunovaným kráľom drogového podsvetia. Tento drogový barón a narkoterorista ovládal trh s kokaínom predovšetkým v 80. rokoch, kam sa seriál tiež vracia a Pabla odhaľuje v plnej kráse i hrôze.

Zrádci

Česká kriminálna miniséria odhaľuje pozadie fungovania drogových gangov a varní aj prácu špeciálnych policajných jednotiek. Seriál zaujme nielen témou, ale aj netradičným vizuálom. 

Nula nula nula

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Janus Metz, Pablo Trapero, Stefano Sollima

Scénár Max Hurwitz, Maddalena Ravagli…

Obsadenie Andrea Riseborough, Giuseppe De Domenico, Dane DeHaan, Harold Torres, Diego Cataño, Antonio Alveario, Adriano Chiaramida

Dĺžka 58 min.

Rok 2019

HBO piatok 10. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC