Film / seriál

Klietka alebo skôr väzenie?

Klietka – britská dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Fenomenálny Jude Law a skvelá Carrie Coon v temnej dráme o ničivej posadnutosti bohatstvom.

Liberálne 80. roky minulého storočia umožnili mnohým dobrodruhom zarobiť rozprávkové imanie za noc. Svoju šancu vycíti aj úspešný manhattanský obchodník s komoditami Rory (Jude Law). Keď mu bývalý šéf ponúkne skvelú pozíciu v londýnskom City, neváha ani na okamih. Vidine bohatstva je ochotný obetovať všetko, svoj doterajší život, reputáciu a neskôr aj rodinu.

Vzdušné zámky 

Sotva sa Rorymu podarí presvedčiť váhajúcu manželku Allison (Carrie Coon), aby sa s deťmi presťahovali zo slnečnej americkej farmy na zádumčivý anglický vidiek, veci naberú nečakaný spád. Rozľahlé panské sídlo zo 17. storočia, ktoré nadšený Rory prenajme, je chladné, plné temných zákutí aj tajných chodieb. Luxusný kožuch, jazdecký kôň, privátna škola pre deti, Roryho dôvera vo svoju šťastnú hviezdu, nič z toho nevyváži obavy a neskôr aj strach, ktoré sa zmocnia Allison a ich detí. 

Čo robíte za prácu? Predstieram, že som bohatý.

Zlovestné a nevysvetlené znamenia, ktoré sa v starom dome začínajú množiť, predznamenávajú Roryho neúspechy v práci. Rodine čoskoro začnú dochádzať peniaze a Allison si uvedomí, že je so svojimi deťmi, uprostred cudzieho a chladného sveta, odkázaná len na seba samú. Rory medzitým speje od jednej prehry k druhej. V zúfalstve vŕši lož na lož a pritom bezmocne sleduje, ako sa mu žena s deťmi odcudzujú. Vysnívaný dom sa mení na klietku. 

Horor, alebo dráma?

Kanadský režisér a scenárista Sean Durkin nechrlí filmy ako na bežiacom páse. Od uvedenia jeho oceňovanej prvotiny Martha Marcy May Marlene ubehlo dlhých deväť rokov. Čakanie sa ale oplatilo. Ťaživý príbeh o postupnom rozklade doteraz šťastnej rodiny a jej páde na sociálne dno, je v mnohých ohľadoch výnimočný. Durkin v ňom mieša prvky drámy s mysterióznymi momentmi, občas pustí k slovu aj horký humor. Hmatateľne tiesnivej atmosfére všadeprítomného napätia a blížiacej sa tragédie napomáhajú nielen skvelé herecké výkony Judea Lawa a Carrie Coon, starostlivo štylizované zábery, ale tiež originálna hudba Richarda Reeda Parryho z Arcade Fire. Ťažko povedať, o aký žáner ide, ale funguje to výborne. Cez pozvoľné tempo speje film nezadržateľne k rozuzleniu, v ktorom sa okrem finančného bankrotu hrá aj o krach vzťahov medzi Rorym a zvyškom rodiny.

Jude Law

Jeden z najpopulárnejších a určite tiež najtalentovanejších hercov dneška, ktorému sa, bohvie prečo, vyhýbajú filmové ocenenia, ktoré by si celkom iste zaslúžil. Debutoval v televízii už v roku 1989, do povedomia však vstúpil vďaka sci-fi filmu Gattaca z roku 1997. Čoskoro nasledovala rola v nemenej pozoruhodnom filme Davida Cronenberga eXistenZ. Jeho filmografia obsahuje desiatky titulov, od hitov ako A.I. Umelá inteligencia, Cesta do zatratenia po Návrat do Cold Mountain. Podieľa sa tiež na úspešných televíznych seriáloch ako je napr. Mladý pápež. 

Klietka 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Sean Durkin

Scénár Sean Durkin

Obsadenie Jude Law, Carrie Coon, Charlie Shotwell, Oona Roche, Adeel Akhtar, Michael Culkin, Anne Reid

Dĺžka 107 min.

Rok 2020

HBO nedeľa 31. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC