Film / seriál

Keď sa nemožné stane skutočnosťou

Špionážny thriller Mission: Impossible
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Prvá zo série „Misií“ Ethana Hunta je deväťdesiatkovou akčnou klasikou s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe. Zároveň ale aj jedným z najlepších dielov celej ságy.

Keď dôjde na americkej ambasáde v Prahe k masakru elitných agentov CIA, do hľadáčika podozrivých sa dostane najlepší z agentov Ethan Hunt. Začínajú sa tak preteky s časom aj o život, začína Mission: Impossible. Hunt sa síce na vlastnú päsť snaží nájsť zradcu, medzitým ale zisťuje, že všetci idú naopak po ňom a že nikde nie je v bezpečí. Strhujúci film je nabitý akčnými scénami a kaskadérskymi kúskami, ktoré (ako vieme) väčšinou robí Cruise sám. Niet divu, že sa legendárnym stal práve tento diel. Je totiž taký dynamický, že si počas jeho sledovania nemáte čas ani odskočiť pre chrumky.

Čistá zábava

Je toho totiž dosť, čo musíte stíhať. Režisér Brian De Palma šikovne využíva snáď všetky známe prvky, ktoré by sa v správnom špionážnom filme mali objaviť. Samozrejmosťou sú tu dvojití agenti (nemá cenu sledovať, kto je kto, všetci môžu mať silikónové masky, takže aj tak čoskoro stratíte prehľad). Agenti používajú okuliare so vstavanými televíznymi kamerami, skryté mikrofóny, prenosné počítače, neuveriteľné maskovanie, samozrejme tu vybuchujú autá, lietajú nože, strieľa sa zo zbraní všetkých veľkostí, občas nejaké „zbytočné telo“ skončí v rieke a podobne. Proste v každej sekunde sa niečo deje.

Tom Cruise je ako Ethan Hunt výborný. Čo výborný, je dokonalý. Čo na tom, že občas sú niektoré činnosti trochu zbytočné. Čo na tom, že scenár za vizuálom mierne pokrivkáva. Cruise všetko zvláda s takou vážnosťou a eleganciou, že nemôžete inak, než ho len uznanlivo sledovať a hovoriť si: To je frajer. Keby ste túžili po hlbokom umeleckom zážitku, tak si Mission určite nepustíte. Nie nie, tu ide o majstrovsky spracované akčné scény a kaskadérske kúsky, ktoré idú občas proti prírodným zákonom, ale De Palma vám ich bude servírovať s takou suverenitou, že si to buď ani nevšimnete, alebo nad tým mávnete rukou. A tak v spleti akcií a neustálych presunov všemožnými dopravnými prostriedkami možno trochu zapadne herecký výkon Jona Voighta v úlohe informačného magnáta, čo je škoda.

Nekonečne hustá jazda

Mission je vlastne trochu ako počítačová hra. Nejde o to, čo je možné či nemožné (aj tak tu žiadne hranice neexistujú), ale o to byť s hlavným hrdinom teraz a tu. Kúzlo celého filmu je v okamihu, v neustálej prítomnosti. A to je presne to, čo De Palma vie. Stačí mu len hlavná osnova: úvodná scéna na diplomatickej recepcii, nervy drásajúca krádež dát z počítača a prenasledovanie, hlavne naháňačka vrtuľníka a vysokorýchlostného vlaku. Viac De Palma nepotrebuje, teda áno, ešte k tomu má uhrančivého Cruisea. A je to. Akčák ako vystrihnutý z filmárskej príručky je na svete, navyše s históriou kasových rekordov a diváckej návštevnosti v roku svojho uvedenia. Niekedy naozaj stačí len málo, aby sa nemožné stalo skutočnosťou.

Zaujímavosť

Briti si svojho času robili srandu, že Cruise sa udrží na streche vlaku preto, že závratnými rýchlosťami jazdil vlak len vo Francúzsku. V čase nakrúcania na Britských ostrovoch vysokorýchlostná časť ešte nebola dokončená, a tak vlak jazdil bežnými rýchlosťami.

Mission: Impossible

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Brian De Palma

Scénár David Koepp, Robert Towne

Obsadenie Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames, Kristin Scott-Thomas

Dĺžka 110 min.

Rok 1996

HBO sobota 4. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC