Film / seriál

Keď hviezda hasne

3 dni v Queiberonu – životopisná dráma

Herečka Romy Schneider bola pre divákov celý život hlavne sladkou cisárovnou Sissi. Životopisná dráma režisérky Emily Atef ju však zachytáva ako zrelú ženu zmietajúcu sa medzi vlastnými problémami.

Marie Bäumer hrá dlho ospevovanú herečku Romy Schneider v hlbokej životnej kríze, v ktorej sa ocitá pri pobyte v Quiberone, malom prístavnom mestečku v Bretónsku. Je rok 1981. Jej bývalý manžel, Harry Meyen, sa pred rokom obesil, vzťah s jej novým manželom Danielom Biasinim tiež nie je žiadna idylka a jej syn si tiež drží od matky odstup. A napriek tomu je Schneider stále radená do škatuľky rozkošnej Sissi, ktorú hrala v 50. rokoch, ale ktorou už proste nechce byť.

Citlivý portrét

Schneider podobne ako kopa ďalších hviezd prepadla alkoholu aj drogám. Vo filme 3 dni v Quiberone sa však snaží o zmenu. Hľadá nielen pokoj, ale tiež chce dať zbohom ničivým závislostiam. Jednu vec však nikdy neopustí, byť vždy v žiare reflektorov. Preto súhlasí, že poskytne rozhovor pre nemecký časopis Stern. A tu začína dráma. 

Režisérka Emily Atef rozohrala veľmi zaujímavú hru so štyrmi hlavnými postavami. Viac nepotrebovala. Vzhľadom na to, že všetko sa reálne odohralo a z rozhovoru aj pobytu existujú čiernobiele fotografie, rozhodla sa ponechať aj celý film v čiernobielej. A tak sa v Quiberone stretávajú dvaja novinári, reportér Michael Jürgs a fotograf Robert Lebeck, so slávnou hviezdou a jej dlhoročnou priateľkou Hildou.

Najzvláštnejšie je, že už ani neviem, či sa to naozaj stalo. Alebo to bola scéna z filmu.
Obsadenie hlavnej štvorice je vynikajúce. Marie Bäumer dokazuje, že môže ponúknuť oveľa viac než len svoju vonkajšiu podobnosť s Romy Schneider. Stáva sa excentrickou a často nevyspytateľnou Schneider aj s jej charakteristickým smiechom. Birgit Minichmayr, ktorá hrá Hildu, tvorí protipól divokej herečky. Hilda je pokojná a starostlivá. Napriek tomu Schneider nedbá na jej varovania pred reportérmi, ktorí jej v honbe za senzáciou môžu veľmi ublížiť. Robert Gwisdek ako reportér Michael Jürgs predstavuje dokonale cynického a bezohľadného novinára bez štipky empatie. A posledným zo štvorlístka je Charly Hübner ako fotograf Robert Lebeck. Je ohľaduplnejší ako jeho kolega, pretože so Schneider kedysi prežil románik. 

Na to, aby sa 3 dni v Quiberone stali citlivou meditáciou o životných krízach jednej veľkej, aj keď veľmi krehkej ženy, nepotrebuje režisérka Emily Atef viac ako tieto štyri postavy. Vytvorila pôsobivý portrét Romy Schneider, s ktorou budete všetko prežívať úplne autenticky. Trpíte s ňou, keď sa vráti k pitiu. Ste v rozpakoch z otázok reportéra. Zasníte sa pri spomienkach. A neprestanete sa čudovať, aké mocné sú médiá a čo všetko s ľuďmi dokážu urobiť.

3 dni v Quiberone

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Emily Atef

Scénár Emily Atef

Obsadenie Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, Robert Gwisdek, Denis Lavant, Yann Grouhel, Christopher Buchholz

Dĺžka 115 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD streda 9. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC