Film / seriál

Byť, či nebyť

Kafarnaum – francúzsko-libanonská dráma

Dojemný, drsný aj humorný príbeh dvanásťročného chlapca, ktorý sa rozhodne zažalovať svojich rodičov za to, že mu dali život.

Film režisérky Nadine Labaki z prostredia najúbohejších slumov súčasného Libanonu ohromil divákov aj kritikov už pri svojej premiére na festivale v Cannes. Býva prirovnávaný k oscarovému Milionárovi z chatrče (2008), pretože malý Zain Al Hažž sa tiež narodil a vyrastá v slume, ale táto paralela nie je úplne presná. Režisérku Nadine Labaki zaujímajú sociálne drámy dlhodobo, jej predchádzajúce filmy sa však venovali skôr náboženským témam a postaveniu žien v spoločnosti. Kafarnaum je ale len zdanlivo tematicky inde. Aj v tomto filme totiž budete sledovať osudy niekoľkých žien, s ktorými sa Zain stretne.

Drsná realita

Niekto by si možno mohol pomyslieť, akým právom sa vôbec malý chlapec môže hnevať na rodičov, že ho priviedli na svet. Ale len čo vstúpite do Zainovho sveta, pochopíte. Život v slume je nesmierne ťažký od samého začiatku. Máte málo priestoru, všade je plno ľudí, chýbajú vám základné veci peniazmi a jedlom počínajúc, hygienickými potrebami končiac. A hlavne každý sa musí spoliehať iba sám na seba. Preto sa Zain rozhodne ísť vlastnou cestou.

Drsný svet slumov videný chlapčenskými očami však nie je len pesimistický. Aj Zain zažíva pekné veci. Aj v slume sa dá nájsť šťastná rodina, pre ktorú napriek všetkým nedostatkom je tým hlavným láska, a tak je prečo sa smiať. Labaki sa podarilo zachytiť aj vtipné okamihy. Len vás bude ako divákov napádať, že takých okamihov by malo byť v životoch filmových hrdinov viac. Labaki je navyše skvelá rozprávačka, takže veľmi citlivo dávkuje rôzne emócie tak, aby ste ako diváci neprepadli beznádeji, ale naopak Zainovi neustále fandili. Nie je teda divu, že film pozbieral ceny snáď na všetkých veľkých filmových festivaloch po celom svete. Pre našinca je Kafarnaum navyše zaujímavým náhľadom do úplne inej kultúry. Aj keď deti sú všade rovnaké. Ich kriku aj štebotania je všade plno a stačí im jediný pohľad, aby vás odzbrojili.

Zain sa nestane milionárom, napriek tomu je nesmierne bohatý už ako malý chlapec, pretože spozná skutočnú bolesť, ale aj lásku a priateľstvo.

Zaujímavosť

Hoci ide o fikciu, dej je poskladaný z reálnych skúseností libanonskej režisérky, ktoré nazbierala pri práci na scenári.

Kafarnaum

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Nadine Labaki

Scénár Nadine Labaki

Obsadenie Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef, Cedra Izam, Alaa Chouchnieh

Dĺžka 123 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD streda 5. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC