Film / seriál

Joker

Thriller Joker
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Viete, my by sme boli neradi, aby tento článok vyznel ako bezuzdná chvála. Takže to, že ide o film, na ktorý sa bude spomínať ako na udalosť desaťročia, povieme len raz a ďalej sa k tomu nebudeme vracať.

Dúfame, že si umeleckú hodnotu Jokera nijako neidealizujeme, na druhú stranu ak áno, idealizuje si ju s nami aj celkom slušný dav, ktorý film ohodnotil ako hviezdičkami, tak aj peniazmi. Joker sa jednoducho stal cez noc obľúbeným filmom, ktorý vzbudzuje podobne nekritické ohlasy ako napríklad projekty Christophera Nolana.

Zaujímavé je, kam sa nám tie superhrdinské filmy posúvajú. Najskôr sme tu mali Supermanov v upnutých kostýmoch, ktorí sa orlím okom pozerali do diaľky a zachraňovali svet. Tomu ale dnes ľudia už veľmi neveria. Tak sa nám superhrdinovia trochu zľudštili a Nolanov Batman už má aj ľudské chyby. A nakoniec je tu Joker, čo je stopercentný človek, so všetkými zápormi, ktoré k tomu patria. Film nepôsobí ako tzv. superhero film, nie nevyhnutne preto, že sa nebojuje s futuristickými zbraňami, ale preto, že je cítiť ľudsky, veľmi ľudsky. Je to sociálna dráma, komentár, realisticky pôsobiaci portrét. Čo je super, pretože ak v takej chvíli príde superhrdina, ktorý bude naozajstný, bude to superhrdina v špinavom, ľudskom svete. Nie superhrdina, ktorý žije vo svete krásnych žien, každodenných červených západov slnka a bezmrakých nocí, na ktorého sa pozeráte z diaľky.

Jokera asi poznáte, nie? Je to hlavný zloduch z Batmana, zlý, veľmi zlý pán a tento film by vám ho mal pomôcť pochopiť. Ono totiž nie je veľa zla, ktoré by sa nedalo čiastočne obhájiť, keď poznáte jeho pôvod. Budete teda sledovať, ako (a prečo) sa z dobrého, prostého človeka, stal zloduch. Keby ste videli len jeho konečnú podobu, sympatie nenájdete. Ale pretože ste s ním celú cestu jeho premeny, chápete, prečo sa čo stalo a na konci vám to všetko dáva veľký zmysel. Čo je znepokojujúce, ale neuveriteľne originálne. Tento výnimočný film sa nedá opísať bez zmienky o hercovi Joaquinovi Phoenixovi, ktorý mu spoločne s režisérom vdýchol život. Hrať duševne vyšinutého človeka nie je jednoduché, keď to preženiete, bude to trápne, keď do toho nedáte dosť, nebudete vyzerať vyšinuto. Phoenix má našťastie skúsenosti so zosobňovaním ľudí, ktorí žijú viac vo vnútri svojej hlavy než kde inde, takže jeho Joker je ešte o niečo desivejší než ten od Heatha Ledgera.

Vždy som si myslel, že môj život je tragédia. Než som pochopil, že je to komédia

Režisér Todd Phillips „vie“ ľudské momenty. Dlho sme si mysleli, že ich zvláda hlavne v komédiách, ale evidentne dokáže to isté naprieč rôznymi žánrami. Všetky tie Vo štvorici po opici nefungovali len preto, že by boli vtipné, ony boli v prvom rade citlivo a ľudsky zrežírované. Sledovať Phillipsove filmy je nezabudnuteľný pôžitok, pretože jednoducho fungujú. A tak môžeme len dúfať, že mu producenti zveria aj druhý diel Jokera. Bolo by totiž skvelé v rovnakom svete, (teda svete nie nepodobnom tomu, ktorý vidíme na televíznych obrazovkách skrze hľadáčiky reportážnych kamier), vidieť superhrdinu. O niečo podobné sa úspešne pokúša seriál The Boys, rozpráva o superhrdinoch, ktorí sú takí skorumpovaní, ako by niekto s nadľudskými schopnosťami nevyhnutne bol. A ďalší Joker by mohol práve túto ideu preskúmať ešte viac zblízka.

Emma Tillinger Koskoff

To ste nečakali, čo? Táto pani, ktorej meno ste asi ešte nikdy nepočuli, je producentka, ktorá spolupracovala hlavne s Martinom Scorsesem. Za svoj život pozbierala niekoľko ocenení, či už ide o BAFTA, Oscary, alebo podobne zvučné sošky. Je až strašidelné, ako konzistentne dobrá je. Takže ak chcete tip na dobrý film, vygooglite si ju. Neurobíte chybu.

Zaujímavosti

Na filme sa podieľalo zhruba 4 000 komparzistov.

Z nejakého dôvodu je toto už druhý film, v ktorom herec Phoenix zavraždil svojho rodiča.

Pozrite si aj

Temný rytier trilógia

Nie je Joker ako Joker. Dvaja najlepšie spracovaní v histórii jokerstva prišli zhodou okolností skoro tesne po sebe. Tak zhodnoťte, ktorý sa vám páči viac. Všeobecne sa tvrdí, že sa tieto dva výkony moc porovnávať nedajú, pretože sú oba skvelé, každý iným spôsobom.

Jednotka samovrahov

Jeden z najhorších Jokerov, na druhej strane, je práve v tomto filme. Hlavný herec vraj niesol ťažko Phoenixov úspech, pretože mu vadilo, akou neikonickou sa jeho interpretácia stala a akým hitom bola tá Phoenixova, ktorá prišla len o chvíľku neskôr.

Joker

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Todd Phillips

Scénár Todd Phillips, Scott Silver

Obsadenie Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Cate Jolie, Douglas Hodge, Brett Cullen, Frances Conroy

Dĺžka 122 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 15. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC