Film / seriál

Hviezdne vojny VI – Návrat Jediho

Hviezdne vojny VI – Návrat Jediho
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

Filmoví fanúšikovia sci-fi ság pozor! Svetelné meče zase rozsekajú pekných pár vojakov Impéria.

Hviezdnych vojen jednoducho nie je nikdy dosť, o čom svedčia aj stále nové diely, ktoré legendárnu ságu dopĺňajú. Skalných fanúšikov najstaršej Lucasovej trilógie však nechávajú chladnými, pretože tí nedajú dopustiť na osvedčenú klasiku. Záverečný diel tejto úvodnej série, v ktorom sa Luke Skywalker vracia na rodnú planétu, nie je treba predstavovať. Jednoducho ide o vyvrcholenie galaktického boja dobra so zlom, v ktorom sa mihajú svetelné meče, laserové zbrane, smiešni roboti a tiež maximálne charizmatický Harrison Ford. Nech vás sprevádza Sila!

Keď bola v roku 1983 uzavretá prvá trojica Star Wars týmto dielom, veľa fanúšikov ho označovalo za zatiaľ najslabší. Na začiatku nového milénia však prišli ďalšie tri časti – prequely, ktoré odhalili minulosť Dartha Vadera, zrazu do seba všetko zapadlo a Lucasov „rodinný epos“ z vesmíru dostal úplne nové kontúry. Aj napriek tomu boli novšie diely prijaté mierne vlažne, predovšetkým kvôli až príliš okázalej fascinácii počítačovými trikmi a niektorým slabším postavám. Naopak pôvodnú trojicu môžeme v pohode označiť za kult s dejovými prvkami, ku ktorým sa vracia v najnovších dielach aj štúdio Disney (pôvodnú dejovú linku aj herecké obsadenie znovu oživil diel Sila sa prebúdza).

Nedá sa preto nepripomenúť scény v brlohu Jabbu Hutta, ktorý je plný prapodivných rás a bizarných tvorov („obludárium“ sa znovu zopakovalo v jednotke a sedmičke), a hlavne Jabbovu v mnohých ohľadoch odpudivú, napriek tomu vtipnú smrť. Určite si tiež vybavíte legendárny kostým, v ktorom princezná Leia okúzľovala medzigalaktickú mafiánsku galerku. Alebo vás ako mnohých bavia akčné scény zo zalesnenej planéty, kde sa na lietajúcich skútroch naháňajú hlavní hrdinovia a vojaci Impéria v hustom poraste – je skvelé sledovať, ako sa „záporáci“ odpravia väčšinou sami tým, že jednoducho narazia priamo do stromu. K vrcholom potom samozrejme patrí chvíľa, v ktorej Darth Vader odhalí svoju skutočnú tvár, mimochodom, ide o postavu, ktorú hrajú traja herci (telo David Prowse, hlas mu prepožičal James Earl Jones a nakoniec tvár Sebastian Shaw), a ukáže sa, že sila má naozaj dve polohy – temnú aj svetlú.

Lucasova sága je jednoducho sci-fi klasikou, ktorú prekoná asi len máločo. Vesmírny epos stojí na pomerne banálnej dejovej zápletke, ale boj dobra so zlom, okorenený rodinnými vzťahmi, láskou a veľkými hrdinami na divákov jednoducho funguje. Leví podiel na tom majú najmä postavy Darth Vader, Yoda a Obi-Wan Kenobi. Asi je to tým, že ich životy a myšlienky sú úplne podmienené Silou, a to do tej miery, že postavy, ktoré so Silou nie sú také prepojené, rezonujú v príbehu menej. Aj keď Han Solo nie je Jedi, ale v jeho prípade skôr zafungovala charizma samotného Harrisona Forda, než charakter postavy ako takej.

Nech už si o tomto diele myslíte čokoľvek, je to proste súčasť neuveriteľnej ságy, ktorú by aspoň raz v živote mal vidieť každý filmový fanúšik.

Zaujímavosť

Harrison Ford si prial, aby na konci filmu obetovala jeho postava život pre ostatných. „Myslel som, že by smrť Hana Sola dodala celej ságe viac vážnosti a hĺbky, ale Lucas ma nechcel nechať tými milými medvedíkmi zabiť.“

Hviezdne vojny VI – Návrat Jediho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,9 % Hodnotenie redakce

Réžia Richard Marquand

Scénár Lawrence Kasdan, George Lucas

Obsadenie Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Sebastian Shaw, Ian McDiarmid

Dĺžka 134 min.

Rok 1983

HBO3 nedeľa 13. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC