Film / seriál

Hon na minulosť

Hon na minulosť
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pomsta je často ten najlepší životabudič, ktorý si dokážete predstaviť. Svoje o tom vie aj deväťdesiatnik Zev.

Myslíte si, že s domovom dôchodcov je spojené len čakanie na smrť a ľudia tam nemajú už žiadne ciele? Z omylu vás vyvedie Zev, ktorý utečie z opatrovateľského domu, aby mohol uskutočniť desiatky rokov odkladanú pomstu. Veľmi netradičný road-movie spája dobrodružné cestovanie a temnú tému nacizmu so starobou a životom poznamenaným sklerózou. Podarí sa odhodlanému Zevovi nájsť muža, ktorý je zodpovedný za smrť jeho rodiny v Osvienčime?

Film režiséra Atoma Egoyana má pár spoločných vecí s Nolanovým thrillerom Memento. Ale na rozdiel od Nolanovho Leonarda Shelbyho, ktorý si pomocou tetovania po celom tele pripomína, kto je aj svoje smrtiace poslanie, Zev Guttman (Christopher Plummer) potrebuje iba jediné. A to päťciferné číslo na ľavom zápästí, ktorým ho označkovali v tábore smrti, v Osvienčime. Zevovi sa podarilo na konci vojny utiecť do Spojených štátov, kde nakoniec prežil celkom spokojný život. Ešte než sa odoberie na večnosť, a hlavne než mu všetky spomienky pohltí starecká demencia, rozhodne sa vo svojich deväťdesiatich rokoch splniť ešte jednu poslednú úlohu.

S pomocou svojho kamaráta Maxa (Martin Landau), spolubývajúceho z opatrovateľského domu a takisto preživšieho z Osvienčimu, zostaví zoznam adries, na ktorých žije človek menom Rudy Kurlander – dôstojník SS, ktorému sa podarilo vyhnúť sa spravodlivosti, keď emigroval pod menom jednej zo svojich obetí. Zevov plán je jednoduchý, obíde všetky adresy a až nájde toho pravého, pomstí sa...

Demencia dnes nie je žiadne filmové tabu – Julianne Moore získala Oscara za rolu vo filme o Alzheimerovej chorobe Still Alice. Režisér Egoyan a scenárista Benjamin August sa však nedržia len tejto linky, nejde im o dojemnú drámu o slabnúcom starčekovi, ktorý cestuje po Severnej Amerike len s vrecúškom liekov. Navyše sa im podarilo obsadiť Plummera, ktorý dokáže presne stvárniť Zevov vnútorný boj s chorobou i minulosťou.

Pôsobivé sú aj lokácie, v ktorých sa film odohráva. Vďaka nezvyčajnému dôrazu na životy vedľajších postáv sa postupne prepletáme najrôznejšími prostrediami, myslené priestorovo i spoločensky. Veľmi zaujímavé je porovnanie štyroch mužov, ktorých Zev postupne navštívi. Všetci vzišli z podobných podmienok, ale každý z nich skončil inak. Egoyan tak odvádza pozornosť od choroby a Zev nepôsobí pateticky.

Záver tohto napínavého a dramatického príbehu tiež nie je úplne typický, ale viac vám k nemu neprezradíme. Budete sa musieť vydať na poslednú cestu so Zevom sami a uvidíte, že sa dozviete veľa nielen o jeho živote, ale aj o sebe.

sky20-vzpomensi.jpg

Vzpomeň si

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Atom Egoyan

Scénár Benjamin August

Obsadenie Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Sofia Wells, Peter DaCunha

Dĺžka 95 min.

Rok 2015

HBO piatok 29. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC