Film / seriál

Edinburghská jazda pokračuje

Edinburghská jazda pokračuje
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa kultovka dočká pokračovania, väčšinou to zaváňa malérom. Hlavne keď ide o takú pecku, ako bol Trainspotting.

Mark Renton (Ewan McGregor) patril k poriadnym flámovačom a jeho podarení kamoši takisto. Pred dvadsiatimi rokmi fičali v drogách a topili sa v živote väčšinou hlavou dolu. Ako sú na tom ako dospelí? Ak si myslíte, že T2 je o slušniakoch v kravatách a moralizovaní o tom, že drogy sú zlé, budete prekvapení. Kravaty tu sú, nejaké tie morality tiež, ale hlavne je späť stará partia a život všetkým nakladá stále rovnako, bez ohľadu na to, či majú číra, alebo čela plné vrások.

Danny Boyle sa po dvadsiatich rokoch dal dokopy so starým hereckým tímom a rozbehli to zase naplno. Aj pokračovanie je voľne založené na knižnej predlohe Irvina Welsha, ktorý nešetrí iróniou a šialenými nápadmi ani tentoraz. Napriek tomu je neuveriteľne ťažké sledovať tento film bez pocitu nostalgie, bez porovnávania s prvým „dielom“. Mnohé scény sú dnes ikonické, kultovým sa stal aj soundtrack, jednoducho tento film bol ako celok geniálny (spomeňte si napríklad na plagáty...).

Očakávania fanúšikov museli byť pre Boyla zväzujúce, pretože tento režisér robí rád každý film úplne inak. Pri Trainspottingu zostal netypicky verný základu – Rentonova šialene vytapetovaná izba sa vôbec nezmenila, záchody opäť hrajú jednu z kľúčových úloh v príbehu a šialenej naháňačky sa tiež dočkáte. Ku všetkému si pridajte opäť skvele napísaný scenár a hudobné číslo ústrednej dvojice Rentona a Sick Boya na vyšinutom zraze protestantov a ste zase ako doma. Aj herecké obsadenie akoby sa len vrátilo k dobre známym koreňom. Napriek tomu je dvojka krôčik za pôvodným filmom. Kto vie, možno ju dotiahnuť, a už vôbec nie prekonať jednoducho len nie je v ľudských silách.

Zničil si mi život! A teraz mi ničíš aj moju ******* smrť!
Spud

Čo nás ale mrzí, že sa úplne nepodaril soundtrack, ktorý už neponúka také pecky a zrejme sa z neho nestane taká úspešná samostatná doska. Má v sebe čosi až príliš osmdesiatkové, čo viac zaváňa nostalgiou ako energiou, ktorá z hlavných hrdinov stále doslova strieka (rôzne telesné tekutiny samozrejme nemôžu chýbať).

To sú ale len drobné výhrady. Celkovo T2 stále ide na plný plyn. Je to opäť drsný film s nezameniteľnou poetikou a atmosférou, Edinburgh sa ani po dvadsiatich rokoch nestal rajom, ale naopak je stále mestom pôsobiacim vyprázdnene a depresívne. Štvorka hrdinov stále nevie, čo so životom a všetko mastí, ako keby sa nič nezmenilo, vymýšľa šialenosti, ako zarobiť peniaze, a problémy sa im lepia na päty jeden za druhým. Prvý diel síce nič neprekoná, ale aj tak je to parádna filmová jazda.

T2 Trainspotting

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Danny Boyle

Scénár John Hodge

Obsadenie Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Shirley Henderson, Ewen Bremner, Anžela Neďalkova

Dĺžka 109 min.

Rok 2017

HBO nedeľa 5. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC