Film / seriál

Ed Norton. Pred i za kamerou.

Kriminálna dráma Sirota Brooklyn
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Edwarda Nortona všetci poznáme ako herca. Nielen z Klubu bitkárov, Lúpeže po taliansky, Iluzionistu... Ale tiež z filmu Rabín, kňaz a krásna blondína, kde sa premiestnil z pozície pred objektívom za kameru. Veľmi sa to nevie, ale Norton je aj občasný režisér. Sirota Brooklyn je už jeho druhým počinom v tejto funkcii.

Dobre vieme, že keď sa herec pustí do réžie, občas to nedopadne. Ale Rabín, kňaz a krásna blondína zožal fenomenálny úspech a Sirota Brooklyn na tom je tiež relatívne dobre. Prečo? Tak predovšetkým je to vďaka príbehu, ktorý je príjemne klasický a osvedčene fungujúci. New York, päťdesiate roky a súkromný detektív, ktorý je tak trošku čudák. Hlavný hrdina je na stope vrahovi, ktorý zabil jeho jediného kamaráta. Jediného kamaráta. To spomínané čudáctvo z nášho detektíva robí trochu asociál­neho človeka. Na druhej strane ale tiež zvyšuje zábavnosť na sledovanie. Je vám ho ľúto a fandíte mu, ako to v prípade „poškodených“ charakterov vo filme býva. K tomu bojuje za dobro a stojí proti prehnitému systému, zloduchovi v obleku, starostovi mesta skazeného, ako sa to len dá. Ako hovoríme, klasika.

Moc znamená robiť si čo chceš bez toho, aby ťa niekto zastavil.

Nič nové?

Keď príbeh točíte s pomocou tradičných a zavedených postupov, musíte do takého filmu vniesť niečo nové. Tým je v našom prípade „vypilovaný“ charakter detektíva. Hrá ho sám Norton a ukazuje ho ako človeka s istou formou Tourettovho syndrómu a obsedantno-kompulzívnej poruchy. Tá mu síce život robí ťažkým, ale zároveň mu niekedy pomáha v jeho detektívnej práci. Je totiž schopný vidieť modely a schémy tam, kde iní nie.

Podľa dobrého vzoru

Ako už to tak u dobrých filmov býva, aj tento je inšpirovaný knižnou predlohou. Originálny názov znie Motherless Brooklyn a spomíname ho naschvál, lebo je dosť možné, že po pozretí filmu si knihu budete chcieť prečítať. Predstavuje totiž prepracovaný svet, v ktorom sa vám bude chcieť zostať dlhšie, než len na 144 minút filmovej stopáže.

Hviezdy, kam sa pozrieš

Ako skúsený herec Norton vedel, kam pri obsadzovaní úloh siahnuť, a vďaka svojim kontaktom bol schopný zohnať hviezdy slávnejšie, než by ste od filmu s pomerne nízkym rozpočtom čakali. Mnohí totiž pracovali bez honorára, čo ušetrilo veľa produkčných starostí. Okrem Nortona tak uvidíte večne charizmatického Aleca Baldwina, večne strašidelného Willema Dafoea a večne drsného Brucea Willisa. Tým hviezdny zoznam nekončí, dozaista spoznáte aj pár ďalších tvárí, ale títo sú jednotky, ktoré spoznáte už podľa mena.

Vidieť?

Rozhodne. Ide o modernú klasiku, ktorá vám spríjemní večer a čo viac, jej pozretím podporíte Eda Nortona ako režiséra. Rozhodne má čo povedať a bolo by fajn od neho vidieť viac. Tak dajme producentom signál, že sa nám jeho veci páčia a chceme, aby pokračoval. Možno ho záujem presvedčí a na režisérsku stoličku sa čoskoro znova posadí.

Daniel Pemberton

Daniel Pemberton je čím ďalej tým známejšie meno vo svete filmovej hudby. Jeho osobitý štýl ozdobil Kráľa Artuša či posledného Spider-Mana a je natoľko špecifický, že ho jasne spoznáte už na prvé počutie. Využíva netradičné nástroje a je často rytmickejší, než je zvykom, nie je divu, že jeho služby využíva napríklad akčný režisér Guy Ritchie. Najmä, keď chce, aby film odsýpal dvojnásobne.

Sirota Brooklyn

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Edward Norton

Scénár Edward Norton

Obsadenie Edward Norton, Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Cherry Jones, Alec Baldwin, Willem Dafoe

Dĺžka 144 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 17. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC