Film / seriál

Dokonalé filmy existujú!

Trojuholník smútku – satirická komédia
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Stavte sa, že po pozretí Trojuholníka smútku upravíte váš súkromný rebríček najlepších filmov za posledný rok. Je originálny, strhujúci a veľmi zábavný.

Kde sa objavil, tam sa páčil. Platí to o Oscaroch, na ktorých si vyslúžil tri nominácie, na Európskych filmových cenách štyri z piatich nominácií dokonca premenil, vrátane tých za najlepší film alebo réžiu. Premiéru vlani absolvoval na festivale vo francúzskom Cannes, kde po svojom uvedení zožal osemminútový potlesk v stoji a jeho režisér a scenárista, Švéd Ruben Östlund, si odviezol hlavnú cenu, Zlatú palmu. Keď potom film vstúpil do kín, nadšenie filmových odborníkov sa prenieslo aj do komentárov bežných divákov.

Zle je všetkým!

Trojuholník smútku je vtipom a iróniou natlakovanou filmovou lahôdkou, ktorá na nikom nenecháva niť suchú. Strieľa si ako zo svojich hrdinov, modela Carla a jeho partnerky influencerky Yayi, ich pracovných i súkromných svetov, zmietaných súčasnými sociálnymi fenoménmi, tak aj zo svetovej finančnej smotánky, tenkej hranice ľudskej dôstojnosti, morálky, sexu, vzťahov mužov a žien a opojnej sily znenazdajky nadobudnutej moci.

Myslím, že vyprať plachty možné nie je. Toto je totiž motorové plavidlo, takže… plachty nemáme.

Spomínaní Carl a Yaya sú pozvaní na luxusnú výletnú plavbu, na ktorej im robia spoločnosť výstrední superboháči, od chlapíka hľadajúceho životnú lásku až po zostarnutých majiteľov zbrojnej spoločnosti, ktorí si chcú užívať sklonku života. Asistuje do pozoru a nadšenia vyškolená posádka. Teda až na kapitána, ktorý dlho odmieta opustiť svoju kajutu, ktorú zdieľa s hromadou fliaš alkoholu. Plavba vyzerá idylicky, keď sa však zhorší počasie a loď sa začne povážlivo kývať z boku na bok, dostanú veci nečakaný spád. Len malé upozornenie pre citlivejších divákov – na týchto miestach režisér Östlund vystaval zrejme najpamätnejší a zároveň najzábavnejší hromadný priechod nevoľnosti všetkých čias!

Problémová vráska

Prečo spanilá jazda po množstve súčasných spoločenských fenoménov dostala názov Trojuholník smútku? Vysvetľuje jej autor a režisér Ruben Östlund: „Jedna kamarátka sedela na večierku vedľa plastického chirurga a ten po letmom pohľade na jej tvár povedal: ‚Aha, máš celkom hlboký trojuholník smútku… ale to môžem opraviť botoxom za 15 minút.‘ Mal na mysli vrásku medzi jej obočím. Vo švédčine sa jej hovorí „problémová vráska“ a naznačuje, že ste si toho v živote veľa prežili. Myslel som si, že to vypovedá niečo o posadnutosti našej doby vzhľadom a o tom, že vnútorná pohoda je v niektorých ohľadoch druhoradá,“ hovorí muž, ktorý zaujal už svojimi predchádzajúcimi filmami Vyššia moc o ľudských charakteroch v horách alebo Štvorec, ironickým pohľadom na súčasnú spoločnosť prostredníctvom umeleckého sveta.

Scenár nemali

Do úlohy bizarného pijanského kapitána, z ktorého sa vykľuje zapálený marxista, Östlund obsadil Woodyho Harrelsona, ruského veľkovýrobcu hnojív si zahral Chorvát Zlatko Burić, ktorý za svoj výkon dostal Európsku cenu aj švédsku Guldbagge Award. Do hlavných úloh modela a influencerky si potom vybral Harrisa Dickinsona a Charlbi Dean. A tá tiež približuje netradičné podmienky natáčania: „Scenár? Aký scenár? Tajomný Ruben nám nič také nedal! Povedal mi niečo málo o premise, ale veci sa menili a vyvíjali až do samého konca nakrúcania. Keď som s ním o filme prvýkrát hovorila, mala som pocit čírej hrôzy – ale zároveň to bol ten typ projektu, ktorého sa nemôžete dočkať,“ usmieva sa herečka Charlbi Dean.

Harris Dickinson (* 24. júna 1996)

Za svoj debutový výkon vo filme Elizy Hittman Flákači (2017) bol nominovaný na Independent Spirit Award a Gotham Award. Medzi jeho ďalšie filmové počiny patria komediálne krimi Kingsman: Prvá misia alebo fantasy Temné sily. Na televíznych obrazovkách sa objavil napríklad v seriáli Trust. Vlani bol vybraný ako jeden z piatich nominovaných na cenu EE BAFTA Rising Star a zaujal okrem Trojuholníka smútku v ďalších dvoch filmoch – príbehu o dievčati z mokrín Kde raky spievajú a komediálnym krimi Vražda v divadle.

Trojuholník smútku

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Ruben Östlund

Obsadenie Harris Dickinson, Charlbi Dean Kriek, Dolly De Leon, Zlatko Buric, Iris Berben, Vicki Berlin, Henrik Dorsin

Dĺžka 142 min.

Rok 2022

HBO pondelok 17. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC