Film / seriál

Faust v sukni

Dohoda – životopisná dráma

Karen Blixen, autorka svetoznámeho románu Spomienky na Afriku, uzavrie dohodu so svojím obdivovateľom a začínajúcim spisovateľom Thorkildom Bjørnvigom. Ak sa chce aj on stať slávnym, musí sa jej vo všetkom podriadiť. Manipulatívna a intrigánska povaha geniálnej Blixenovej postupne prekračuje medze mysliteľného a vedie Bjørnviga na pokraj sebazničenia.

Mohlo by sa zdať, že Dohoda nadviaže na slávny film Sydneyho Pollacka Spomienky na Afriku (1985), pretože je o autorke rovnomenného svetoznámeho románu. Ale žiadnu romantiku zaliatu severským slnkom nečakajte. Tentokrát sa Karen Blixen (Birthe Neumann) predstaví ako starnúca literárna hviezda, ktorá možno až zúfalo túži dostať sa opäť na výslnie pokojne cez mŕtvoly. V mnohých ohľadoch ponurý príbeh je preto hlavne o moci, manipulácii a ambíciách.

Kam čert nemôže, nastrčí ženu

Blixen opustila Afriku a v roku 1948, keď sa odohráva dej Dohody, vo svojich 63 rokoch reprezentuje v Dánsku takmer literárnu modlu. Kdejaký autor by možno vraždil za to, aby sa stala jeho mentorkou. Tejto „výsady“ sa dostane Thorkildovi Bjørnvigovi (Simon Bennebjerg), básnikovi o polovicu mladšiemu ako Blixen. Ocitne sa tak na jej sídle, ktoré premenila na vyhlásený literárny salón. Na prvýkrát ešte Thorkild dorazí aj s manželkou Grete (Nanna Skaarup Voss), obaja sú nadšení a zvedaví, čo ich čaká. Čoskoro sa však všetko zmení.

V Afrike som zasvätila svoju dušu diablovi.

Aj keď Blixen Thorkildovu knihu ani nečítala, rozhodne sa ponúknuť mu veľmi lukratívnu zmluvu, ale s jednou podmienkou – ak jej preukáže absolútnu lojalitu a vzdá sa všetkého, na čom doteraz záležalo, pomôže mu vraj objaviť jeho skutočný nevyužitý potenciál a urobí z neho spisovateľa rovnako váženého, ako je ona sama. Thorkild súhlasí bez toho, aby tušil, že sa upísal Faustovi a že ho čaká skôr peklo než literárny raj.

Hoci v základe ide o životopisný historický film, miestami sa režisérovi Billovi Augustovi podarilo prepracovať sa až k thrilleru. Obrazy chladnej manipulácie, bezcitnosti, absencia akejkoľvek empatie, to sú veľmi desivé vlastnosti, ktorými Blixen oplýva. Je skoro nepredstaviteľné, že rovnaká osoba napísala taký citlivý príbeh o živote i láske v Afrike. A podobne desivé tiež je, ako jednoducho jej nátlaku Thorkild podlieha a vzdáva sa svojej rodiny. Asi najcitlivejším človekom, ktorý netúži po sláve, ale len po obyčajnom šťastí, je tu Thorkildova žena, ktorá sa odmieta bez boja Blixen podriadiť.

Tento dramatický film sa vymyká klasickým adorujúcim životopisom slávnych osobností. Je to oveľa viac psychologická sonda do života mocných, ktorí sa môžu stať veľmi nebezpečnými vo chvíli, keď si uvedomia, že môžu ovládať životy iných ľudí.

Dohoda

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe+

Réžia Bille August

Obsadenie Birthe Neumann, Anders Heinrichsen, Marie Mondrup, Simon Bennebjerg, Nanna Skaarup Voss, Asta Kamma August, Kurt Dreyer

Dĺžka 115 min.

Rok 2021

Film Europe+ HD streda 24. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC