Film / seriál

Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana: Dobrodružstvá geniálneho psa a jeho zvedavého synčeka

Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pán Peabody je geniálny ako Einstein, vtipný ako Oscar Wilde, odvážny ako Indiana Jones, bystrý ako Sherlock Holmes. Je takisto svetovou celebritou, držiteľom Nobelovej ceny, skvelým kuchárom a olympijským víťazom. Dá sa teda pochopiť, že niekomu takému dovolili adoptovať si syna. Aj keď je pán Peabody pes.

Onen nezbedný synček sa volá Sherman a je tiež veľmi múdry. Bodaj by nie, keď ho otec učí takým mimoriadnym a nekonvenčným spôsobom. Berie ho totiž na rôzne náučné dobrodružstvá do minulosti pomocou svojho stroja času. Ale keď si Sherman vezme bez dovolenia na takú prechádzku svoju kamarátku Penny, na ktorú chce urobiť dojem, nechtiac spôsobí trhlinku vo vesmíre a v najdôležitejších udalostiach svetových dejín napácha spúšť. Pán Peabody musí školákom pribehnúť na pomoc a zachrániť ich, skôr ako navždy zmenia minulosť, prítomnosť a budúcnosť. A nakoniec sám čelí skľučujúcej úlohe: musí prísť na to, ako sa stať rodičom. 
 
Dobrodružstvá pán Peabody so Shermanom zažívali už na konci 50. rokov a začiatku 60. rokov v kreslenom televíznom seriáli Rocky and His Friends a Bullwinkle Show. Spolu vtedy vzniklo 91 krátkych filmov, každý z nich trval asi štyri a pol minúty. „Film je poctou obľúbenému seriálu, vrátane ČASOMATU a Peabodyho slovných hier, ktoré sú do filmu vpletené. V súčasnej filmovej adaptácii nájdete veľa DNA z pôvodného seriálu,“ hovorí producentka Alex Schwartz. Na animák koniec koncov dohliadala dcéra Jaya Warda, pôvodného otca Peabodyho.
 
Pre dnešné publikum eskapády populárnej dvojice pripravil režisér Rob Minkoff, ktorý stál aj za hitom Leví kráľ. Svoj nový film vytvorený pomocou počítačovej animácie otvoril veľkou akčnou scénou z Francúzskej revolúcie. Diváci sa počas filmu stretnú nielen s Máriou Antoinettou, ale aj s Leonardom da Vincim, Tutanchamónom alebo Trójanmi.
 
Počas svojich návštev u významných osobností cestujú Peabody, Sherman a Penny vo veľkom štýle a pohodlí, ktoré im poskytuje ČASOMAT. Prístroj vyzerá ako žiariaca červená guľa, ktorá sa vznáša nad zemou. Vo vnútri sa nachádza priestor v tvare technologicky špičkovo vybaveného vajca z 21. storočia, so športovými sedačkami, ktoré plávajú okolo žiariaceho ovládacieho panela a vznášajúcich sa dotykových obrazoviek. Ďalej sa tu nachádza holografický glóbus, ktorý plní funkciu GPS systému. ČASOMAT je natoľko pokročilým technologickým zázrakom, že si samotní tvorcovia filmu nie sú vždy istí, na čo niektoré ovládacie gombíky slúžia. Napríklad „synchrónny fundibulátor“, čo je podľa Minkoffa akýsi druh zapaľovania. Potom je tu „hemidemisemiquavatron,“ ktorého oficiálna a trochu tajomná funkcia je: „Ako to znie, tak to aj robí.“ 
 

Kto je kto:

Pán Peabody
Geniálny hovoriaci pes. Obyčajní ľudia si k nemu občas ťažko hľadajú cestu (alebo vôbec nevedia, o čom hovorí). Preto ani vzťah s jeho adoptívnym synom Shermanom nie je dokonalý. 
 
Sherman
Úprimný, nadšený a veľmi zvedavý chlapec, ktorého vychováva geniálny pes, ktorý ho dejepis učí priamo v histórii – vďaka svojmu vynálezu, stroju času. Ako väčšina chalanov sa ľahko dostáva do problémov, ktoré mu občas prerastú cez hlavu.
 
Penny Pattersonová 
Roztomilá a múdra, ktorej pozíciu na základnej škole ohrozuje Sherman, dvakrát väčšia „hlava“ ako ona. Rozpory prekonajú tak, že sa spriatelia.
 
ČASOMAT
Jedinečný výtvor pána Peabodyho, ktorý zostrojil tento prístroj, aby jeho syn Sherman mohol zblízka a osobne prežívať dejiny. ČASOMAT je nielen dopravný prostriedok, ale aj osobnosť s vlastným názorom.

Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77.2 %
Foto HBO

Réžia Rob Minkoff, Liz Whitaker

Dĺžka 92 min.

HBO nedeľa 5. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC