Film / seriál

Detstvo nezabúda

Detstvo nezabúda
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Medvedík Pú v pôvabnom príbehu pomôže Christopherovi prekonať krízu stredného veku. Film Christopher Robin s Ewanom McGregorom v hlavnej úlohe je pastvou pre oči i pohladením po duši diváka každého veku.

Dospelosť je nudná, šedá a plná starostí. A to k nej nemusí viesť ani tak trudná cesta ako v prípade Christophera Robina. Úbohý mladík musí prejsť prísnou výchovou v internáte, vyrovnať sa s otcovou smrťou, prežiť zákopy druhej svetovej vojny…Dokonca aj zoznámenie s jeho životnou láskou Evelyn je poznačené trápnosťou a ponížením.

Film inšpirovaný príbehmi A. A. Milnea o Christopherovi Robinovi a jeho zvieracích kamarátoch na čele s medvedíkom Pú skutočne nezačína najveselšie, ostatne ide o prvý z „púovských“ filmov, pri ktorých sa pri sledovaní odporúča prítomnosť rodičov. Úvodnému zostrihu Christopherovho dospievania však našťastie predchádza čarovne melancholická scéna, založená na vôbec poslednom príbehu o Púovi, ktorý Milne pre svojho syna Christophera Robina napísal. Chlapec sa v nej lúči v Stoakrovom lese so svojimi mierne pojašenými priateľmi a sľubuje im, že na nich nikdy nezabudne. Nálada kombinujúca vľúdnu melanchóliu s trafenosťou potom prestupuje väčšinu pôvabného rodinného filmu.

Film dávkuje dojatie uvážlivo a nepreháňa to s roztomilosťou

Žánrový všeumelec režisér Marc Forster, ktorý má na konte bondovku, akčnú agitku Kazateľ Kalašnikov, melodrámu Majster šarkanov a ďalšie nesúrodé filmy, sa k polohe Christophera Robina dovtedy najviac priblížil filmom Hľadanie Krajiny-Nekrajiny. V citlivo rozprávanom filme vtedy ukázal vznik inej klasiky literatúry pre deti – fantastických príbehov J. M. Barrieho o chlapcovi Petrovi Panovi, dievčati Wendy, kapitánovi Hookovi, víle Cililing a ďalších postavách.

V Spielbergovom filme Hook sa už dospelý Peter Pan znovu stretáva s postavami zo svojho detstva a rozpomína sa na svoje niekdajšie ja plné nádejí a snov. Na podobnej zápletke stojí aj film Christopher Robin. Už dospelý titulný hrdina pracuje vo firme na batožinu Winslow Luggages, kde je preťažený, frustrovaný a mizerne platený. Svoju rodinu zanedbáva, dcéru Madeline chce poslať na internát, rovnako ako jeho rodičia kedysi jeho, a ešte navyše v zamestnaní čelí úsporným opatreniam.

Kosa padne na kameň na konci jedného leta, kedy má mať Christopher Robin v práci dôležitú prezentáciu, Evelyn s Madeline sú na rodinnej chate pri Stoakrovom lese a Pú sa nečakane ocitne v Londýne. V následnom chaose sa stratia Christopherove podklady, dievčatko sa vydá na cestu na vlastnú päsť, väčšina postáv sa obáva Sloniska, iné ocenia platenú dovolenku a úplne všetci sa radi najedia.

Christophera Robina stvárnil Ewan McGregor s neprehliadnuteľnou nehou; scenár rozprávajúci okrem iného o obnovení puta medzi otcom a dcérou ho podľa jeho slov dojal aj vďaka tomu, že má sám dcéry hneď štyri. Film oproti iným novodobým „disneyovkám“ nie je polopatistický a nevyžíva sa vo vyškieraní; dojatie dávkuje uvážlivo a nepreháňa to s roztomilosťou. Christopherovi priatelia z detstva sú už ostatne trochu ošumelí, ako sa na desiatky rokov staré plyšiaky patrí.

Marc Forster

Režisér s nemecko--švajčiarskymi koreňmi prerazil drámou a príšer, za ktorý dostala Oscara herečka Halle Berry. Má pestrý žánrový profil: nakrútil bondovku Quantum of Solace, láskavé Hľadanie Krajiny-Nekrajiny, zombie thriller Svetová vojna Z, komédiu Horšie to už nebude, drámu All I See Is You a tiež veľa reklám.

Zaujímavosti

Marc Forster si jednu sadu plyšových hrdinov filmu po natáčaní nechal ako darček pre svoju malú dcéru, ktorá mala veľký podiel na tom, že prácu na Christopherovi Robinovi vzal.

Christopher Robin nesmel byť uvedený v Číne – vraj preto, že si Číňania robia srandu zo svojho prezidenta Si Ťin-pchinga, že pripomína Medvedíka Pú.

Pozrite si aj

Hook

Právnik Peter Banning sa tak dlho nevenuje svojim deťom, až ich pirát Hook unesie do rozprávkovej Krajiny-Nekrajiny, v ktorej Peter kedysi zažíval dobrodružstvá ako Peter Pan. Fantastický veľkofilm nakrútil Steven Spielberg.

Paddington

Medvedík z peruánskej džungle sa po ničivom zemetrasení dostane až do Londýna, kde stvára alotriá v rodine typicky britsky upätého pána Browna. Má na neho však zálusk zákerná riaditeľka múzea, ktorá z neho chce urobiť vypchatý exponát.

Christopher Robin

Film / seriál
Hodnotenie FDB 55 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Marc Forster

Scénár Alex Ross Perry, Tom McCarthy…

Obsadenie Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss, Adrian Scarborough, Oliver Ford…

Dĺžka 104 min.

Rok 2018

HBO nedeľa 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC