Film / seriál

Desivý klaun druhýkrát

Horor To Kapitola 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ako sa to stalo? Klauni, pôvodne symbol radosti a humoru, sú dnes primárne spájaní s vraždami, terorom a strachom. Popkultúra, tá za to môže, už je to tak. Proste ak uvidíte na ulici klauna, otočte sa na podpätku a utekajte.

Jedným z vinníkov je okrem legendárnych Jokerov samozrejme hrôza podľa majstra strachu Stephena Kinga s názvom To. Svetlo sveta uzrel druhý diel, dôkaz, že na Freudovom pude smrti niečo je. Opäť sa stretneme s klaunom, hoci zhruba o dvadsať sedem rokov starším ako v prvom diele. Deti, ktoré boli vystrašené v prvom diele, sa vracajú už dospelé a budú vystrašené zas. Viac o deji netreba hovoriť.

Strašidelný Skarsgård

Potom, čo sa osvedčil v jednotke, nebolo treba nič meniť. Predivne hrozivý Bill Skarsgård sa opäť objaví v úlohe Pennywisa – pravekého medzidimenzionálneho strašidla, ktoré pricestovalo na Zem pred miliardami rokov a každých dvadsať sedem rokov sa prebúdza zo spánku a vraždí. Formu klauna na seba berie najčastejšie, ale vie aj iné podoby. Tie spomínané decká ho v prvom diele zahnali do predčasnej hibernácie, takže tentoraz je mimoriadne nahnevaný a na decká má peknú zlosť.

Nikto, kto tu zomrie, nezomrie úplne

Casting nechajte na deťoch

Keď sa nakrúcal prvý diel, tvorcovia sa opýtali detí v hlavných úlohách, kto by ich mal hrať v dvojke odohrávajúcej sa o pár dekád neskôr. Ťažko povedať, či to nebola len nacvičená hra, úsmevná historka pre novinárov, isté ale je, že Sophia Lillis si vybrala Jessicu Chastain a Finn Wolfhard zvolil Billa Hadera – voľby, ktoré sa do druhého dielu neskôr naozaj dostali.

Preč z LA

Ako už je v posledných rokoch dobrým zvykom filmárov, na natáčanie utiekli z tradičnej Kalifornie, ktorá proste už neposkytuje podmienky, ktoré by tvorcovia chceli. Natáčalo sa teda v torontských Pinewood Studios, kde sa postavili kulisy kanálových chodieb, zatiaľ čo exteriéry mesta boli nasnímané v North Yorku. Miestnym obyvateľom teda filmári na pár týždňov zmiatli hlavy, keď im prepísali orientačné nápisy a z radnice im urobili knižnicu. Nemalý prínos do mestskej pokladnice však občanov presvedčil o tom, že sa takéto príkorie oplatí na chvíľu vydržať.

Lepší ako jednotka?

To nie. Jednotka zožala úspech, dvojka finančne vzaté tiež, ale latku nastavenú jednotkou nepreskočila. To sa stáva. Scenáristi často zaspávajú na vavrínoch a v prípade druhých a tretích dielov či seriálových sérií sa už tak nesnažia. Čo je, podľa všetkého, aj prípad tohto filmu. Istý recenzent z Vox konštatoval, že na filme funguje všetko – krásny set, výborní herci a skúsený štáb. Lenže tomu všetkému podtrháva koberec pod nohami scenár bez dobrého humoru, zato s plytkým dejom. Nechceme však tvrdiť, že by dvojka bola zlý film. Užijete si ho dozaista, len od neho nečakajte to isté, čo vás nadchlo pri jednotke. Ak veríte hlasu ľudu, čakajte zhruba šesť hviezd z desiatich. To nie je dôvod jasať, ale ani dôvod si pokračovanie nepustiť. Film možno charakterizovať ako mierne nadpriemerný a vďaka marketingovej kampani aj relatívne úspešný. Čísla zárobkov nie sú také veselé, aby sme mohli fanúšikom garantovať trojku, ale vzhľadom na to, že ľudia sa boja radi, je možné, že sa dočkáme aj ďalšieho dielu. 

Bill Hader

Jeden z najznámejších svetových komikov, ktorý sa do povedomia dostal viac-menej vďaka filmu Superbad a od tých čias podáva jeden hviezdny výkon za druhým. Väčšinou hrá také tie nervózne, divné typy, ktoré za tie roky vypiloval k takej dokonalosti, že je zodpovedný za od smiechu pocikané sedačky nejedného multiplexu.

Zaujímavosti

Vo filme sa objaví socha Paula Bunyana, čo je fiktívna postava z knihy Kinga – také zloženie klobúku pred majstrom v podobe malého easter eggu.

Okrem Bunyana uvidíte aj ďalší odkaz – vypchatú korytnačku, narážku na postavu vesmírnej korytnačky z Kingovej predlohy.

Pozrite si aj

To 

Je jasné prečo. Prvú kapitolu musíte vidieť, jednak preto, že vám poskytne poriadne podhubie pre sledovanie dvojky, jednak preto, že je lepšia než dvojka. Pozretím navyše podporíte franšízu a časom sa dočkáte tej trojky.

Prekliate dedičstvo 

Ste totiž zrejme fanúšik hororu. A nie je pod šírym nebom veľa hororovejších hororov, než tento projekt od režiséra Ariho Astera. Na rozdiel od To vás ale nebude šetriť. Pripravte sa na emocionálne vyčerpanie ešte niekoľko dní po pozretí.

To Kapitola 2

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Andy Muschietti

Scénár Gary Dauberman

Obsadenie Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean

Dĺžka 169 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 25. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC