Film / seriál

Deň, ktorý zmenil svet

Deň, ktorý zmenil svet
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Smutné výročie 11. septembra 2001 pripomenie strhujúci film v réžii Olivera Stonea World Trade Center.

Ako poslední živí sa z trosiek Svetového obchodného centra dostali dvaja policajti, Will Jimeno (Michael Peña) a John McLoughlin (Nicolas Cage), ktorí zostali uväznení pod šiestimi metrami trosiek celých dvanásť hodín. Deň, ktorý zmenil Ameriku, nenávratne poznamenal životy tisícov Newyorčanov, ale obzvlášť týchto dvoch policajtov. Nemohli sa vidieť, mali len malú nádej na prežitie, boli svedkami neopísateľne desivých udalostí, napriek tomu si dokázali pomáhať, hovoriť spolu a udržať nažive jeden druhého.

Ťažký návrat

Obrátiť kalendár na tragický dátum 11. septembra 2001 je pre každého režiséra riskantné. Ale Oliver Stone sa nikdy nevyhýbal výzvam, a tak sa k udalostiam onoho dňa rozhodol vrátiť na filmovom plátne. Jeho film World Trade Center nie je zaťažený politikou. Nerieši v ňom žiadne konšpiračné teórie. Kamera nič neskrýva a ničomu sa nevyhýba. World Trade Center je ťažkým návratom k tragickým udalostiam, ale zároveň tiež jedným zo Stoneových najlepších filmov od čias Čaty (1986) alebo Wall Street (1987).

Boli sme pripravení na všetko. Nie na toto. Nie na niečo také

Existujú tisíce príbehov, ktoré mohli byť rozprávané o udalostiach, ktoré sa v osudný deň odohrali na dolnom Manhattane. Stone sa rozhodol pre dva z nich. Z trosiek Dvojčiat bolo celkovo vytiahnutých dvadsať preživších. Medzi poslednými boli policajní dôstojníci John McLoughlin a Will Jimeno. Po vstupe do haly medzi severnou a južnou vežou krátko pred pol jedenástou dopoludnia boli po zrútení budov uväznení v nepriestupných troskách. Kým oni sa snažili zachovať si pokoj, ich manželky, Donna (Maria Bello) a Allison (Maggie Gyllenhaal), boli na pokraji zrútenia.

Realita vs. film

Stone otvára film niekoľkými zábermi „starého Manhattanu“ – New Yorku, ako sme ho všetci poznali v centre s hrdými a zdanlivo nedobytnými vežami Dvojičiek. Je to efektívny spôsob, ako divákov vrátiť späť o niekoľko rokov nielen do iného mesta, ale aj do iného sveta. Znovu budete prežívať hrôzu pri záberoch na horiace veže a bez dychu počúvať výpovede očitých svedkov. Tento autentický spôsob rozprávania kombinujúci zábery, ktoré obleteli celý svet, nie je vo filmoch „hollywoodskeho strihu“ až taký obvyklý. Stone však nechce byť dokumentarista, a tak sa vyhýba príliš drsným záberom. Keď sa Svetové obchodné centrum zrúti, perspektíva sa premení. Prestanete všetko pozorovať zvonku a ocitnete sa priamo uprostred trosiek.

Druhá polovica by však neobstála, keby bola založená len na príbehu Johna s Willom, a tak sa do deja zapája aj Dave Karnes (Michael Shannon), ktorý prichádza z Connecticutu, aby sa pripojil k pátraniu po pozostalých. Najsilnejšie momenty ale ukazujú Donnu, ktorá sa snaží upokojiť svoje deti, zatiaľ čo vnútorne podlieha neistote, a Allison, ktorá sa pýta, ako povedať svojej štvorročnej dcére a nenarodenému dieťaťu, že ich otec je mŕtvy. Je zvláštne, že časti rozprávajúce príbehy rodín a „vonkajšie“ udalosti sú často presvedčivejšie a silnejšie ako klaustrofóbne scény s Johnom a Willom. Pre samotných hercov bolo nakrúcanie veľmi komplikované, pretože sa cítili zodpovední voči mužom a ženám, ktorých stvárnili. Navyše sa stretli s onými reálnymi hrdinami, a tak natáčanie prežívali omnoho silnejšie ako kedykoľvek predtým.

World Trade Center je film, ktorý bol uvedený do kín len päť rokov po fatálnych udalostiach. Bol to pomerne risk, previesť na plátna kín takú citlivú tému. Samozrejme vyvolal veľmi emotívne reakcie a nežal len oslavnú kritiku, napriek tomu sa Stoneovi, hercom a celému štábu podarilo nakrútiť citlivý hold všetkým, ktorí v osudný deň boli na osudnom mieste...

World Trade Center

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64,1 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Oliver Stone

Scénár Andrea Berloff

Obsadenie Nicolas Cage, Maria Bello, Michael Peña, Jay Hernandez, Armando Riesco, Alexa Gerasimovich, Morgan Flynn

Dĺžka 130 min.

Rok 2006

HBO štvrtok 12. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC