Film / seriál

Dáma vo vode

portrét Bryce Dallas Howard
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dámu vo vode napísal, režíroval a produkoval M. Night Shyamalan a je to film, ktorý by sa dal prirovnať k one-man show – má silné aj slabé stránky. Shyamalan má plno kreatívnych nápadov, ale tým, čo je v tomto filme najdôležitejšie, je rozprávanie samo o sebe.

V oživenej bájke, ktorá predchádza samotnému deju, sa dozvieme všetko o krásnom svete Blue World, o mori, v ktorom žijú ľudia v harmónii, zatiaľ čo ľudia v našom svete, na zemi, sú neustále v konflikte. Pôvodne sme boli všetci súčasťou tohto „Modrého raja“, len sme na neho akosi zabudli, na všetku tú harmóniu a lásku. Občas preto odtiaľ príde niekto, aby nám odovzdal správu, ktorá nás vráti na správnu cestu a zmení navždy svet.
 
To znie dobre. Proste len čakať so zatajeným dychom, až príde správa. Lenže Shyamalan sa rozhodol radšej rozprávať o malej, uzavretej komunite ľudí, ktorá je ohrozovaná niečím mimo ich chápanie. Dáma vo vode je už tretím filmom v rade (Znamenia, Osada), ktorý sa drží tejto kompozície, kedy niečo načrtne a potom akoby uhne z cesty. Každý nadaný scenárista by asi pokračoval v sľubne rozbehnutom príbehu, lenže tu sa one-man rozhodol zostať uzavretý v maličkej komunite a asi aj v sebe samom.
 
O čo teda ide? V malom bytovom komplexe nie je nikomu dovolené plávať v bazéne po siedmej hodine a za dodržiavanie tohto pravidla je zodpovedný celkom milý správca budovy Cleveland (Paul Giamatti). To on nájde „vodnú vílu“ (Bryce Dallas Howard), vyslankyňu z Modrého raja, ktorá je trochu ako Daryl Hannah v Znameniach, až na to, že je vydesená, v depresii a jasnovidka. Od tej chvíle sa obyvateľom bytov začínajú diať zvláštne veci.
 
Shyamalan sa zameriava na „nymfu“ a jej poslanie, odkláňa sa tak od začiatočnej bájky a vrhá sa iným, trochu nudným smerom. Giamatti sa síce snaží, ale podobne ako dievčatko, ktoré nájde, je jeho postava príliš vydesená a niekedy dosť nechápavá. Vo filme sa objaví aj sám Shyamalan ako spisovateľ, ktorého kniha má raz úplne premeniť ľudstvo. To je možno lepší námet na film, než sledovanie ľudí v bytovom komplexe, ako stoja okolo bazénu a snažia sa nenechať sa zožrať zelenými vlkmi. Áno, zelenými vlkmi.
 
Táto one-man show sa v niektorých ohľadoch moc nepodarila, možno by mal režisér začať brať radšej scenáre niekoho iného, pretože sa zdá, že už je celkom vyčerpaný. Našťastie má v sebe táto podivná rozprávka nerozprávka aj pár vtipných scén, takže ju začnete vnímať naozaj len ako trochu bláznivé prerozprávanie bájky s dobrými a niekedy aj nápaditými zvláštnymi efektmi. Rozhodne ju však z pamäte len tak nevymažete.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Dáma vo vode

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61,7 %
Foto HBO

Réžia M. Night Shyamalan

Scénár M. Night Shyamalan

Obsadenie Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright, Bob Balaban, Sarita Choudhury, Cindy Cheung, M. Night Shyamalan

Dĺžka 110 min.

HBO streda 28. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC