Film / seriál

Creed – Taliansky žrebec znovu v ringu

Michael B. Jordan a Sylvester Stallone v ringu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Rocky Balboa už box dávno zavesil na klinec a radšej sa venuje svojej reštaurácii. Keď za ním ale príde syn jeho zosnulého rivala a neskôr priateľa Apolla Creeda a chce, aby ho trénoval, nedokáže povedať nie…

Creed je v poradí siedmy film zo série o talentovanom boxerovi s talianskou krvou. Avšak tentoraz je to prvýkrát, kedy sa nebude biť v ringu on sám. Jeho zverencom sa stane Adonis Johnson, syn svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda. Mladík svojho otca nikdy nepoznal, ale Rockymu stačí jeden pohľad, aby v ňom rozpoznal talent a túžbu víťaziť. Schéma filmu odkazuje na predchádzajúce filmy – s novou výzvou prichádzajú najprv pochybnosti, potom odhodlanie a nakoniec začína tvrdý tréning zavŕšený finálnym zápasom. V tomto prípade musí bojovať Rocky aj Adonis a jedine spoločnými silami môžu dosiahnuť víťazstvo nad oveľa nebezpečnejším súperom.
Podobne ako predposledný diel Rocky Balboa z roku 2006 aj Creed je veľmi smutný a melancholický. Rockyho žena Adrian, milovaný tréner Mickey aj Apollo sú mŕtvi a on sám sa potýka so zdravotnými problémami. Jeho švagor a najlepší kamarát Paulie už je tiež preplešatený a zmierený s tým, že ho v živote moc nečaká. Našťastie sú tieto smutné momenty vykompenzované relatívnou bezstarostnosťou mladosti – Adonisovi sa darí nielen v ringu, ale aj v čerstvom vzťahu so speváčkou Biancou.
Asi nie je treba zmieňovať, že Rockyho hrá Sylvester Stallone. Kto by si myslel, že tento herec patrí do starého železa, pekne by sa mýlil. Čerstvý sedemdesiatnik získal za úlohu v Creedovi Zlatý Glóbus a nomináciu na Oscara a na budúci rok chystá dokonca päť filmov. V roku 2019 by navyše mal prísť do kín piaty diel Ramba s podtitulom Posledná krv. Boxerovho zverenca, Adonisa „Donnieho“ Johnsona stvárnil Michael B. Jordan, ktorého si možno pamätáte z Fantastickej štvorky. V inak mužskom obsadení vyniká ešte Tessa Thompson (Selma) ako Donnieho priateľka Bianca.

Ikonický Sylvester

Sly je proste pojem, a aby sme vám pripomenuli prečo, zostavili sme súpis jeho kultových úloh.

Rocky Balboa

Prvýkrát sa taliansky žrebec postavil do ringu v roku 1977, kedy bol vybraný do exhibície s šampiónom Apollom Creedom. Viedol si natoľko dobre, že nasledovalo šesť ďalších pokračovaní, kde knokautoval postupne prichádzajúcich vyzývateľov. Prvého Rockyho si Stallone sám napísal a za scenár bol nominovaný na Oscara rovnako ako za hlavnú úlohu.

John Rambo

Sly je podpísaný aj pod scenármi všetkých štyroch filmov z rokov 1982–2008. A ako už viete, pripravuje aj päťku. V nej sa ujme réžie, scenára a samozrejme hlavnej úlohy. John Rambo je ostrý vojak americkej armády, s ktorým si neradno zahrávať, pretože sa v ňom môžu prebudiť traumy z vojny vo Vietname. V každom diele umrie pekný zástup nepriateľov, avšak Ramba len tak niečo neskolí.

Ray Tango

Vo filme Tango a Cash stvárnil Sylvester hlavnú úlohu vždy elegantného policajta. Jeho zanedbaného kolegu Gabea Casha si zahral Kurt Russell. Obaja vyšetrovatelia sa navzájom neznášajú, ale keď na nich šéf losangeleského podsvetia pripraví podraz, nezostáva im než sa spojiť a spolupracovať. Ray Tango bol ďalším kľuďasom, ktorý ľavou zadnou zlikviduje protivníkov a ešte pri tom utrúsi niekoľko vtipných hlášok.

Barney Ross

Termínom Expendables (Nezničiteľní) sú označovaní muži, ktorí majú byť obetovaní v prospech vojenskej operácie. Barney Ross je hlavným vodcom a stratégom party ostrých žoldnierov. Keď sú vyslaní na misiu a niečo tam nehrá, je im jasné, že ich ich velitelia odpísali ako postrádateľných. Lenže oni to rozhodne nehodlajú nechať len tak… Stallone si napísal ďalšiu úlohu na telo a bol z toho kasový trhák. Budúci rok by mal do kín prísť štvrtý diel.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Creed

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82 %
Foto HBO

Réžia Ryan Coogler

Scénár Ryan Coogler, Aaron Covington

Obsadenie Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Ritchie Coster, Graham McTavish, Wood Harris

Dĺžka 133 min.

HBO nedeľa 2. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC