Film / seriál

Čierny humor v hlavnej úlohe

Fargo / 4. séria – americký krimi seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

Štvrtá séria seriálu Fargo prichádza a má nabité viac než inokedy.

Keď bratia Coenovci v roku 1996 vypustili do sveta svoju čiernu komédiu Fargo, nemohli tušiť, že položili základ fenoménu, ktorý bude pútať pozornosť divákov ešte po štvrťstoročí. Príbeh o obchodníkovi s autami, ktorý poverí únosom vlastnej manželky dvoch brutálnych, nie príliš bystrých zabijakov, ktorí zbabrú, čo sa dá, kým im nezarazí plány tehotná policajtka, mal fenomenálny úspech. A nielen u divákov. Film pozbieral niekoľko cien, vrátane dvoch Oscarov.

Legenda sa vracia

V roku 2014 sa scenárista Noah Hawley pokúsil nadviazať na tento úspech rovnomenným seriálom. A bol to opäť zásah do čierneho. Seriál sa stal hitom. Zrejme preto, že pracoval s podobnými ingredienciami ako jeho filmová predloha. Ako? Proste si vyberiete nejaký zapadákov, zabývate ho svojráznymi figúrkami, povoláte strelených zločincov a ešte strelenejších vyšetrovateľov, naaranžujete sériu bizarných mordov, to všetko vmiešate do sledu neuveriteľne groteskných situácií, okoreníte výdatnou dávkou čierneho humoru a máte hotovo.

Viem o jednom mieste, ktoré by potrebovalo vylúpiť

Tohto receptu sa drží aj štvrtá séria. Tentoraz sa ocitneme v Kansas City 50. rokov, kde zločinecké syndikáty udržujú peknú tradíciu. Aby sa vyhli krviprelievaniu, vymieňajú si bossovia súperiacich gangov svojich synov, ktorých potom musia vychovať ako svojich vlastných. Čo na tom, že tento trik nikdy nefungoval, ako sa už pred rokmi presvedčil židovský zločinecký syndikát, ktorý bol pobitý írskymi zabijakmi a tí zase talianskou mafiou. Keď sa v meste objaví nový súper, nezostáva Donatellovi Faddovi, šéfovi mafie, nič iné ako sa pokúsiť uzavrieť zmier s Loyom, vodcom černošského gangu. Synovia sú vymenení, napriek tomu všetci dobre vedia, že masaker sa nevyhnutne blíži…

Ewan McGregor

V seriáli sa vystriedalo mnoho filmových hviezd, napriek tomu by ste si nemali nechať ujsť jedinečný výkon Ewana McGregora v tretej sérii seriálu. Hrá tu totiž dvojrolu, v ktorej stvárnil hlavných hrdinov tejto série, bratov Stussyovcov – Emmeta, úspešného a vzhľadného „kráľa minnesotských parkovísk“, a mladšieho Raya, pupkatého, plešatého lúzra, ktorý sa rozhodne svojho brata okradnúť. Tým spustí rad ničivých udalostí, ktoré ústia do katastrofy epických rozmerov.

Zaujímavosť

Všetky série seriálu Fargo nesú upozornenie, že dej vychádza zo skutočných udalostí. Neberte to doslova. Svet je síce bláznivé miesto, ale väčšinou nie až tak bláznivé, ako tento seriál.

Fargo / 4. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Noah Hawley, Dearbhla Walsh…

Scénár Noah Hawley, Stefani Robinson…

Obsadenie Chris Rock, Jason Schwartzman, Jack Huston, Ben Whishaw, Jessie Buckley, Salvatore Esposito, Jeremie Harris…

Dĺžka 11 × 39–63 min.

HBO3 pondelok 3. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC