Film / seriál

Captain Marvel vzdáva hold ženám a 90. rokom

Captain Marvel vzdáva hold ženám a 90. rokom
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Bolo načase: medzi komiksových superhrdinov štúdia Marvel sa konečne zaradila aj žena. Bojovníčka mimozemskej rasy Kree zistí, že je vlastne americkou pilotkou – a že dokáže ničiť celé armády.

Keď už, tak už, povedali si v štúdiu Marvel, ktoré vzniklo z rovnomenného komiksového vydavateľstva, a svoj prvý superhrdinský film s ženskou hlavnou postavou vyslali so všetkou parádou do kín na Medzinárodný deň žien. Tiež ho zasadili do 90. rokov, kedy prinajmenšom v USA prebiehala ďalšia vlna emancipácie, a vybavili ho dobovým soundtrackom plným výrazných speváčok a hudobníčok: dej sprevádzajú napríklad skladby od skupín No Doubt, TLC, Garbage, Elastica, Hole a ďalších.

Brie Larson do hlavnej postavy dokázala perfektne premietnuť všetko nadšenie a zapálenosť pre správnu vec

Chlapmi sa nenechá zahanbiť ani Captain Marvel, po našom skôr Kapitánka Marvelová. „Jej“ film je pomerne tradičná „origin story“, teda príbeh o tom, ako sa postava stala tým, kým je, naučila sa ovládať svoje schopnosti a našla svoje miesto na svete. Spočiatku kapitánka trochu tápe. Už šiestym rokom sa zdržiava na planéte Hala, kde leží hlavné sídlo civilizácie Kree. Na to, čo bolo predtým, sa nepamätá. Mladá žena, ktorú volajú Versová, tvrdo trénuje pod vedením mentora Yon-Rogga na boj s nepriateľskou rasou Skrullov. Od spolubojovníkov v oddieloch Hviezdnych síl sa príliš nelíši – snáď len tým, že jej z rúk šľahajú blesky mocnej energie, s ktorými si sama zatiaľ veľmi nevie rady.

Po jednej nepodarenej misii sa Versová ocitne na planéte Zem a postupne sa rozpomenie, že kedysi bývala Carol Danversovou, elitnou pilotkou americkej armády, ktorá zmizla po zvláštnej havárii. Okrem Kree a Skrullov sa o ňu začne zaujímať aj agent fiktívnej organizácie S.H.I.E.L.D. Nick Fury. Ten predstavuje jedno z hlavných premostení s ďalšími dvoma desiatkami filmov z takzvaného Marvelovského filmového univerza, obývaného (takmer výlučne mužskými) postavami ako Iron Man, Thor, Hulk, Captain America a mnohými ďalšími. Pre stvárnenie (Dan)Versovej je skvelou voľbou herečka Brie Larson, ktorá do hlavnej postavy dokázala perfektne premietnuť všetko nadšenie, idealizmus a zapálenosť pre správnu vec, aké taká komiksová superhrdinka potrebuje. Carol vidíme v sérii pozitívnych ženských úloh postupne ako dychtivú žiačku, ambicióznu vojačku a spoľahlivú členku tímu, neskôr sa z nej vykľuje aj bojovníčka schopná samostatného rozhodovania, verná kamarátka, skvelá teta a skrátka báječné dievča odvedľa so srdcom zo zlata.

Otvorená priamočiarosť filmu je zámer: Captain Marvel sa na rozdiel od väčšiny iných superhrdinských predstavení neberie príliš vážne a zo všetkého toho „správniactva“ si dokáže často robiť žarty. Ďalším zdrojom humoru sú odkazy na dobové reálie 90. rokov, ako sú požičovne videokaziet, CD-ROMy a éra pred Googlom. V čase premiéry v kinách (marec 2019) film fungoval ako „naťahovač“ vsadený doprostred záverečného dielu ságy Avengers, rozdeleného napoly: na to, ako vo finále dopadne vesmír decimovaný zloduchom Thanosom, si diváci museli počkať až na koniec apríla. Ako samostatný príbeh baby, ktorá nepokazí srandu, a ešte k tomu vie odvracať balistické rakety holými rukami, ale Captain Marvel funguje lepšie než ako súčasť väčšieho celku.

Brie Larson

Od detstva účinkovala v sitcomoch a komédiách, ku ktorým si časom pribrala romanticky ladené filmy. Zaujala napríklad vo filmoch Scott Pilgrim proti zvyšku sveta alebo 21 Jump Street, než úplne zmenila žáner a za rolu uväznenej ženy v dráme Izba získala Oscara.

Zaujímavosti

Pretože sa Captain Marvel odohráva v roku 1995, štúdio Marvel filmu v rámci propagácie vytvorilo webové stránky, ktoré vyzerali úplne ako neohrabané a statické weby z 90. rokov.

Herečka Brie Larson v rámci prípravy na hlavnú úlohu podstúpila výcvik na vojenskej leteckej základni.

Pozrite si aj

Wonder Woman

Superhrdinka z konkurenčnej komiksovej stajne DC žila ako princezná Amazoniek v utajenom ostrovnom raji. Dejiny ju ale vtiahli do mlynčeku prvej svetovej vojny.

Avengers: Endgame

…a ostatné diely série Avengers alebo všetkých doterajších viac ako dvadsať filmov Marvelovského univerza, v ktorých postavy superhrdinov zažívajú spoločné aj sólové dobrodružstvá.

Captain Marvel

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Anna Boden, Ryan Fleck

Scénár Anna Boden, Ryan Fleck…

Obsadenie Brie Larson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Gemma Chan, Lashana Lynch, Samuel L. Jackson, Clark Gregg

Dĺžka 128 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC