Film / seriál

Britský seriál made in Czechia

Britský seriál made in Czechia

Téma druhej svetovej vojny je evergreen, na ktorý Európania stále radi chodia. Snáď aj preto BBC prináša ďalší projekt na túto tému. Volá sa Svet v plameňoch a ide o sedemdielnu minisériu, mapujúcu skryté životy obyčajných ľudí postihnutých vojnou.

Nejedná sa teda o pokračovanie Zachráňte vojaka Ryana či Bratstva neohrozených. Tvorcovia chcú, aby divák sledoval vojnu neobvyklým spôsobom – a to z perspektívy obyčajných ľudí. Takých, ktorí nemajú nutne politickú či vojenskú agendu a len sa snažia pretĺkať životom, zatiaľ čo svet okolo nich sa doslova rozpadá. Aj v prostredí, kde je prioritou prežiť, ale kvitne láska, priateľstvo a rodinné putá.

Produkcia stojaca za projektom je Mammoth Screen, ktorí majú na konte množstvo dobových drám. Je dobré vedieť, že scenár je v dobrých rukách – to si napokon showrunner a scenárista Peter Bowker poistil. Je to totiž niekoľkonásobne ocenený tvorca, ktorý za sebou má hneď niekoľko úctyhodných projektov. Jeho tituly síce v Čechách nie sú známe, to by sa ale so Svetom v plameňoch mohlo aspoň trochu zmeniť. Projekt sa totiž čiastočne nakrúcal v Českej republike a ako už býva zvykom, pri natáčaní boli do vedľajších úloh použití lokálni herci a my tak vo Svete v plameňoch máme možnosť vidieť Antonína Maška, Ivu Šindelkovú alebo napríklad Evu Josefíkovú a k tomu aj dobre známe lokácie. Producenti si natáčanie v Čechách pochvaľovali z rovnakých dôvodov, z akých si ho pochvaľujú ostatné zahraničné štáby – Praha je jednoducho pretvoriteľná, má silnú slohovú a estetickú variabilitu, a nie je tak problém v pražskej ulici po pár úpravách natáčať parížsku scénu. A predovšetkým, celé to vyjde niekoľkonásobne lacnejšie, ako keby sa to točilo v naozajstnej Paríži.

Nikam neutečiem. Tu som doma

Tým, že ide o príbeh o obyčajných ľuďoch, a nie o po zuby ozbrojených hrdinoch, sa tvorcovia chceli vyvarovať klasickému klišé vojnových filmov, kde všetci hovoria po anglicky bez ohľadu na to, odkiaľ sú. Peter Bowker tvrdí, že ak máte v scéne v jednej miestnosti dvoch Poliakov, tak proste budú hovoriť po poľsky. Pred desiatimi rokmi by bolo neprípustné otitulkovať medzinárodne distribuovanú drámu, Bowker si ale pochvaľuje, že dnes mu už niečo také u producentov prejde. Toto vyzerá ako sympatický prístup, kde tvorcovia budú verní realite a nebudú ju upozaďovať za prvoplánovú dramatickosť. Prajme teda, nech je sledovanosť dostatočná na to, aby Bowker mohol uskutočniť svoj plán – natočiť postupne ešte ďalších päť sérií.

Peter Bowker

Peter Bowker je 60ročný scenárista z Veľkej Británie. Jeho kariéra bola vždy celkom úspešná, ale poriadne sa zapísal v roku 2009 s oceňovanou drámou Okupácia. Pretože mal vždy veľa nápadov na vlastné projekty, okrem scenáristiky sa venoval produkcii, aby svoje idey mohol priviesť na denné svetlo. Ak sa Svet v plameňoch uchytí, na minimálne niekoľko rokov sa mu zaplní kalendár, pretože, ako bolo spomenuté, má v hlave ďalšie série. Chce venovať jednu sériu každému z vojnových rokov. Tak sa možno v tej poslednej dočkáme happy endu.

Svet v plameňoch

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Peter Bowker

Scénár Peter Bowker

Obsadenie Helen Hunt, Sean Bean, Lesley Manville, Julia Brown, Jonah Hauer-King, Brian J. Smith, Eva Josefíková…

Dĺžka 7 × 60 min.

Epic Drama HD nedeľa 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC