Film / seriál

Bombastický pokrok

Operácia Buffalo – austrálsky dramatický seriál

Explózie atómovej bomby, humoru, násilia, vášne i absurdity tvoria hlavné ingrediencie austrálskeho seriálu Operácia Buffalo.

Málokdo vie, že Briti robili v čase vrcholiacej studenej vojny v južnej Austrálii tajné atómové testy. Hoci rádioaktívny spad zapríčinil ekologickú katastrofu a epidémiu rakoviny v zasiahnutej oblasti, dôsledky celej operácie vyniesla na svetlo sveta až Kráľovská vyšetrovacia komisia v 80. rokoch. Pripomenúť tieto udalosti sa rozhodli tvorcovia minisérie Operácia Buffalo, lenže trošku inak, než by bežný divák očakával. Režisér Peter Duncan sa rozhodol serióznu historickú rekonštrukciu nahradiť bláznivou historickou fraškou s prvkami špionážnej drámy, politického thrilleru a kúsavej satiry. Ako by ste zapiekli Dr. Divnolásku s M*A*S*Hom, okorenili Iste, pán minister a ozdobili Kingsmanom. Len čo sa vám z toho bude točiť Hlava XXII, získate približnú predstavu, o čom je seriál Operácia Buffalo.

Žiadne bomby, žiadny pokrok!

Hor sa k odpalu, nech to stojí, čo stojí

Píše sa rok 1956. Tajnej strelnici Maralingo velí roztržitý lord generál „Crank“ Crankford. Jeho jediným šťastím je, že sa môže spoľahnúť na svojho zástupcu Lea. Najmä keď priletí aristokratická návšteva z Londýna, ktorá sa teší na prvý odpal atómovky, a predovšetkým na skvelú večeru. Všetko musí klapnúť, bez ohľadu na to, že odpaľovacia veža doteraz nestojí, na základni nie je ani skyva suchého chleba, v púšti sa stratili austrálsky minister obrany s generálnym prokurátorom a v najutajovanejšom zariadení Austrálie sa skrývajú mužstvom prepašované ľahké dievčatá, ktoré ohrozuje neznámy sadista. Nehovoriac o zvedavej domorodej rodine, ktorá sa túla oblasťou a žasne nad hríbovitými mrakmi, ktoré sa nepravidelne zjavujú na obzore. Skrátka pri tejto drsnej groteske sa budete nielen dobre baviť, ale aj žasnúť nad tým, čo všetko bolo možné. Tvorcovia seriálu totiž tvrdia, že sa väčšina opisovaných udalostí – hoci ide o historickú fikciu – skutočne stala. Ak je to tak, máme o čom premýšľať… 

Zaujímavosť

Producent Vincent Sheehan sa rozhodol natočiť seriál po tom, čo bola jeho rozprávaním o pokusoch s jadrovými zbraňami v Austrálii v päťdesiatych rokoch šokovaná jeho o generáciu mladšia kolegyňa Tanya Phegan. „Vďaka tomu som si uvedomil, že Maralinga v Austrálii vypadla z povedomia,“ hovorí Sheehan.

James Cromwell

Americký herec James Cromwell prijal úlohu v tomto seriáli okrem iného aj preto, že je celoživotný aktivista, ktorý vo Washingtone loboval proti šíreniu jadrových zbraní a bral sa za práva pôvodných Američanov. Podľa jeho názoru nesie seriál zásadné posolstvo.

James Cromwell sa na filmovom plátne objavuje od 70. rokov, napríklad vo filmoch Babe (1992), Ľud verzus Larry Flint (1996), Zelená míľa (1999), Najhoršie obavy (2002), Ja, robot (2004) a seriáloch M*A*S*H, Star Trek, novšie Dva svety (2017).

Operácia Buffalo 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Peter Duncan

Scénár Peter Duncan

Obsadenie Ewen Leslie, Jessica De Gouw, James Cromwell, Tony Martin, Brenden Lovett, Benedict Wall…

Dĺžka 6 × 51 min.

Epic Drama HD štvrtok 17. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC