Film / seriál

Black Mass: Špinavá dohoda

Johnny Depp Jamesa „Whitey“ Bulgera
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Od svojej premiéry v Benátkach bol film Black Mass: Špinavá dohoda označovaný za „comeback“ Johnnyho Deppa, hoci je otázka, či Depp niekedy vôbec odišiel, ako si všetci myslia. V každom prípade, Depp tento veľký, neokrôchaný a veľmi sledovateľný kriminálny príbeh podľa skutočnej udalosti ťahá takmer celý sám.

Film dáva nahliadnuť do stavu organizovaného zločinu v Bostone koncom storočia. Ilustruje aj jeho previazanosť s politikmi, ktorá často pôsobí až desivo. Johnny Depp tu hrá chytráka Jamesa „Whitey“ Bulgera, ktorý bol v 70. a 80. rokoch 20. storočia na vzostupe v radoch gangstrov a mafiánov z južného Bostonu. Aj vďaka svojej plešatejúcej hlave a podivne modrým očiam sa Deppovi podarilo vykresliť Bulgera ako autentického sociopata s hlbokým hlasom. Takým, aký mal napríklad Ray Liotta v Mafiánoch.

Jeho brat, člen senátu štátu Massachusetts Billy Bulger, ktorého výborne stvárnil Benedict Cumberbatch, veľmi efektívne riadi to, čo sa dá popísať ako politické krídlo organizácie Whitey. Obaja bratia sa teda v priebehu filmu dopĺňajú a majú jediný spoločný cieľ – ovládnuť všetko, čo môžu.

Bulgerovi chlapci vyrástli v rovnakej írsko-americkej komunite ako ambiciózny agent FBI John Connolly, ktorého tu hrá Joel Edgerton, ktorý dáva Whiteymu virtuálnu beztrestnosť, výmenou za údajne cenné informácie o talianskych mafiánoch na severe. Depp, Cumberbatch a Edgerton svojimi výkonmi výborne vykresľujú situácie, ktoré sú často o šuchorení peria, chlapáctve, povýšenosti a sebaklame. Zároveň veľmi verne poukazujú na spôsob, akým bola korupcia a organizovaný zločin prerastený prakticky do všetkých zložiek štátu.

V priebehu filmu sledujeme, ako Connolly vymýšľa plán, aby splatil dlh Bulgerovi, ktorý ho v mladosti chránil. Tým, že Bulger Connollymu donáša na taliansku mafiu zo severu, robí si z FBI svoju vlastnú súkromnú armádu pre vedenie akejkoľvek vojny s jeho konkurentmi. V priebehu deja sa stretávame aj s Bulgerovou milujúcou priateľkou Lindsey Cyr (Dakota Johnson) a jeho rozkošným synom, Douglasom Cyrom (Luke Ryan), a samozrejme Whiteym Bulgerom vodcom zločineckého gangu. Do radov Whiteyho „kolegov“ patrí ešte Jesse Plemons, Rory Cochrane a veľký W. Earl Brown. Všetci účinkujúci sú vynikajúci a každý má aspoň jeden nezmazateľný okamih, bohužiaľ ale zostávajú skôr ako jednotlivci. Nárazovo vstupujú do príbehu a zase z neho vystupujú. Niekedy, keď sa niektorý z nich znovu objaví, je človek prekvapený, že ho vidí, pretože zabudol, že je stále nažive. Jedinou výnimkou je Peter Sarsgaard, ktorý sumarizuje patetický ľudský život v iba štyroch scénach ako nervózny závislák na kokaíne.

Stvárnenie hlavných postáv si vyslúžilo nejednu pochvalu od bývalých spolupracovníkov Jamesa „Whiteyho“ Bulgera, a to nielen vďaka tomu, že sa niekoľko z nich zúčastnilo natáčania ako konzultanti. Johnny Depp sa dokonca opakovane pokúšal kontaktovať skutočného Whiteyho, aby od neho získal vhľad do celej situácie. Skutočný Bulger, ktorý je od roku 2011, po dvanástich rokoch na zozname desiatich najhľadanejších kriminálnikov, vo výkone trestu, však túto možnosť odmietal. Nezostáva teda nič, než diskutovať nad tým, kam by Deppov výkon takéto stretnutie posunulo. Za zmienku rozhodne stojí aj to, že skutočný James „Whitey“ Bulger mal na svoju hlavu vypísanú odmenu vo výške dvoch miliónov amerických dolárov. To bola v čase Bulgerovho dolapenia najvyššia vypísaná odmena, s výnimkou tej, ktorá bola vypísaná na Usámu bin Ládina.

Celkovo je Black Mass: Špinavá dohoda veľmi zaujímavý film s kvalitnými hereckými výkonmi. Nejedná sa síce o najlepší film s mafiánskou tematikou, ktorý bol kedy natočený, ale tu je latka nasadená veľmi vysoko. Je pravda, že téma Whiteyho a celého Winter Hill gangu by si zaslúžila detailnejšie spracovanie, aj to je jeden z dôvodov, prečo pôvodná dĺžka filmu bola viac ako tri hodiny. S ohľadom na súčasné trendy by film mohol vzniknúť skôr ako rozsiahly seriál, v ktorom by sa autori mohli venovať množstvu detailov z detstva i dospievania hlavných hrdinov. Black Mass: Špinavá dohoda ako taká ale rozhodne nie je film, ktorý by si diváci mali nechať ujsť. A to nielen ak ich zaujímajú témy mafie a gangov druhej polovice dvadsiateho storočia, jedná sa totiž o dobre strávený čas pre každého, komu nevadí násilie na obrazovke.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Black Mass: Špinavá dohoda

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,5 %
Foto HBO

Réžia Scott Cooper

Scénár Mark Mallouk, Jez Butterworth

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Johnny Depp, Juno Temple, Dakota Johnson, Sienna Miller, Adam Scott, Joel Edgerton

Dĺžka 122 min.

HBO nedeľa 27. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC