Film / seriál

Zostaňte v strehu

Antológia mesta duchov – kanadská dráma

Znepokojujúca kanadská dráma otvára trináste komnaty obyvateľov malého mestečka v quebeckej oblasti ďaleko na severe. Smrťou dvadsaťjedenročného mladíka sa všetko len začína. Pre hŕstku miestnych obyvateľov už svet nikdy nebude rovnaký, z hmly prichádzajú duchovia...

Režisér Denis Côté sa rozhodol prepojiť nadprirodzeno s každodenným životom v mysterióznom filme. V Kanade je známy hlavne svojou rovnako netypickou drámou Curling (2010). A Antológiou mesta duchov svoj „čudácky“ tvorivý naturel len potvrdil. Côte si tento námet požičal od Laurencea Oliviera, ktorý je tiež spoluautorom scenára.

Najdesivejšie je ticho

Keď to Simon Dubé napáli svojím autom priamo do betónovej steny, celá miestna komunita sa zomkne. Toto náhle spojenie po náhlej smrti mladíka však rozhodne nie je nerozbitné a namiesto toho, aby sa asi 200 miestnych obyvateľov z tragédie spamätalo, ich krehké vzťahy sa ešte viac narušia. Jedinou istotou je neustále zúriaca snehová a veterná búrka. Lenže s ňou ako keby prichádzali duchovia. Nejednej z postáv sa náhle zdá, že vidí niekoho už dávno mŕtveho alebo že počuje podivné zvuky, škrabanie, chrapot. A začínajú tak pátrať vo svojej minulosti, skúmať svoje najtemnejšie obavy, rozpomínať sa na desivé sny. Ako keby Simonova smrť otvorila Pandorinu skrinku a na mesto padne ťažká depresia.

Charakterizovať žánrovo Antológiu mesta duchov sa asi presne nedá. Je na pomedzí hororu, mysteriózneho filmu, fantasy i sociálnej drámy a možno vás po pozretí napadnú ešte ďalšie kategórie, do ktorých by sa tento film hodil. Tým najcharakteristickejším vo filme ale je ticho, okrem občasného zvláštneho zvuku hučania, ktoré sa objavuje vždy s hmlou a desivým prítmím. Film tak pôsobí naozaj mrazivo aj vo chvíľach, keď sa zdanlivo nič zásadné nedeje.

Už samotný začiatok filmu je pomerne bizarný a desivý. Po havárii sa okolo vraku auta hrá niekoľko detí v maskách pripomínajúcich slávny obraz Výkrik Edvarda Muncha (tento motív sa opakuje viackrát a jeho význam odhalíte až na konci filmu). Celkom zvláštne pôsobí aj postava starostky Simone Smallwoodovej (Diane Lavallée), ktorá úplne neochvejne trvá na svojom, že všetko je v poriadku a miestni sa s náhlou smrťou čoskoro a v pokoji vyrovnajú, aj keď vie, že nič z toho nie je pravda. Takisto vy ako diváci budete postupne odhaľovať kto sú, odkiaľ sa berú a prečo prichádzajú ony podivné prízraky, a odhaľovať, čo je a čo nie je skutočné.

Zaujímavosť

Aj keď to vyzerá, že sa natáčalo v reálnej mrazivej pustatine, tak všetky lokácie boli vybrané len do vzdialenosti 40 minút jazdy od Montrealu.

Antológia mesta duchov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Denis Coté

Scénár Denis Côté

Obsadenie Robert Naylor, Josée Deschênes, Jean-Michel Anctil, Larissa Corriveau, Diane Lavallée, Rémi Goulet, Jocelyne Zucco

Dĺžka 97 min.

Rok 2019

Film Europe+ HD streda 25. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC