Film / seriál

Alica opäť v krajine zázrakov

Alica a Klobučník
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Aj keď bol v Alici v krajine zázrakov Klobučník len jednou z vedľajších postáv, strhol na seba veľkú časť pozornosti. Niet divu, keď ho hral Johnny Depp. Pokračovanie s dodatkom Za zrkadlom sa preto točí hlavne okolo neho.

Príbehy dievčatka Alice sa celé spisovateľovi Lewisovi Carrollovi zmestili do dvoch útlych zväzkov, poskytli však priestor pre imagináciu niekoľkým generáciám čitateľov a tiež filmárov. Najnovšiu hollywoodsku adaptáciu natočil v roku 2010 Tim Burton, v jej pokračovaní prevzal opraty James Bobin, ktorý sa na tento post kvalifikoval filmami o plyšových Mupetoch. Scenáristka Linda Woolverton sa potom od Carrollovej predlohy odpútala a postavy využila vo vlastnom príbehu.

A tak sa z Alice stala ostrieľaná lodná kapitánka. Keď v roku 1875 zakotví v Londýne, narazí na starého kamaráta, húseničiara Absolema, za ktorým sa pretiahne čarovným zrkadlom do Krajiny zázrakov. Tam ju síce čakajú starí známi ako Biely králik alebo mačka Škľabka, ale aj nemilé správy: Klobučník stratil svoju „svojúcnosť“, a tak Biela kráľovná Mirana vyšle Alicu vypožičať si Chronosféru – kovovú guľu vo vnútri Veľkých hodín, ktoré stanovujú čas.

Dáva to zmysel? Svojim spôsobom. Postava, ktorú stvárnil Johnny Depp, vychádza z anglického príslovia „byť bláznivý ako klobučník“. V ňom sa vraj odráža fakt, že klobučníci pri práci používali toxické zlúčeniny, ktoré sa podpisovali na ich duševnom zdraví. Autor predlohy, Carroll, zasa experimentoval s LSD… Alica za zrkadlom našťastie funguje aj bez psychotropných látok. Film je predovšetkým pastvou pre oči: fantastické postavy, väčšinou len vzdialene pripomínajúce ľudské, sa v originálnych kostýmoch promenádujú na pozadí detailne prepracovaných interiérov najrôznejších výtvarných štýlov. Herecká akcia a reálne dekorácie sa bezšvovo spájajú s digitálnymi trikmi.

Fantázii sa medze nekladú a príbeh ani logika nehrajú veľkú úlohu: Alica skrátka cestuje v čase a snaží sa zachrániť Klobučníkovu rodinu pred útokom Jabberwockyho, pričom sa stretáva s ďalšími starými známymi. Povedomé sú aj ich tváre, respektíve (v pôvodnom znení) hlasy: Anne Hathaway a Helena Bonham Carter ako kráľovné, Michael Sheen ako Biely králik, Matt Lucas v dvojúlohe Tweedledeema a Tweedleduma. Mie Wasikowskej postava neohrozenej Alice opäť sadne ako ušitá na mieru. A Depp? Jeho tvár pomyselne hrá všetkými farbami, aj keď je skrytá pod vrstvou bieleho púdru. Za zrkadlom vás čakajú stretnutia s priateľmi, ktorých človek vidí rád – až na zbláznenie rád.

Verdikt

Pokračovanie Alice v krajine zázrakov je rovnako farebné a švihnuté ako prvý diel. Okrem režiséra Tima Burtona zostali všetky ingrediencie i postavy na svojich miestach.

Najbláznivejše úlohy Johnyho Deppa

Alter ego Tima Burtona

Spolupráca s režisérom prvého dielu „Alice“ začala oveľa skôr filmom Nožnicovoruký Edward. V ňom vtedajší miláčik dospievajúcich dievčat oslnil aj náročnejších divákov, keď do úlohy monštra s čepeľami namiesto rúk a kamennou tvárou dokázal premietnuť širokú paletu emócií. Burtonovi Depp zahrá čokoľvek: pojašeného režiséra (Ed Wood), newyorského konstábla (Ospalá diera), geniálneho cukrovarníka (Charlie a továreň na čokoládu), vraždiaceho holiča (Sweeney Todd).

Westernový antihrdina

Niektoré westerny si žiadajú neštandardných hereckých predstaviteľov. Nezávislý filmár Jim Jarmusch obsadil v roku 1995 Deppa do melancholického krváku z Divokého západu Mŕtvy muž. Hercova postava v ňom bez hnutia brvou prejde cestu od vyplašeného účtovníka k akémusi anjelovi smrti. Po indiánsky pomaľovanú tvár má Depp aj vo westerne Osamelý jazdec, kde hrá indiána Tonta. Na čo ale nosí na hlave toho vtáka?

Večne opitý novinár

Čo je to gonzo žurnalistika? Chrlenie reportáží písaných v prvej osobe bez nároku na pravdivosť, zato s dôrazom na autenticitu. Autobiografickú postavu z kníh presláveného „gonzo“ novinára Huntera S. Thompsona stvárnil Depp vo filmoch Strach a hnus v Las Vegas a Rumový denník. V oboch prípadoch mal na práci hlavne konzumovať bezmedzné množstvo alkoholu, nosiť košele s obludnými vzormi, vyzerať za všetkých okolností neodolateľne a narážať na krásne blondíny alebo zmutovaný hmyz.

Pirát ako rocková hviezda

Kým sa v roku 2003 objavili prví Piráti z Karibiku, nikto v Hollywoode neveril, že by pirátska tematika na plátne mohla zarábať. Potom sa ale Johnny Depp inšpiroval blazeovane priopitým výzorom gitaristu Rolling Stones Keitha Richardsa a ako kapitán Jack Sparrow sa stal hlavnou tvárou filmovej série, ktorá zatiaľ vyniesla cez tri a pol miliardy dolárov. S každým ďalším dielom bol Sparrow švihnutejšou a psychedelickejšou postavou, pričom v dvoch dieloch si vzal k ruke aj Richardsa.

Čestné uznania

Chodia bláznivé úlohy za Deppom, alebo si ich vyberá on sám? Ťažko povedať; hral ale aj drogového baróna (Kokaín, 2001), oslepeného skorumpovaného agenta CIA (Vtedy v Mexiku, 2003), zhýralého šľachtica (Libertin, 2004), „amerického Babinského“ Johna Dillingera (Verejní nepriatelia, 2009), nahovoril animovaného chameleóna (Rango, 2011) a bábkového ženícha v záhrobí (Mŕtva nevesta Tima Burtona, 2005) – a to nie je zďaleka všetko.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Alica v Krajine za zrkadlom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79 %
Foto HBO

Réžia James Bobin

Scénár Linda Woolverton, Lewis Carroll (kniha)

Obsadenie Johnny Depp, Anne Hathaway, Matt Lucas, Helena Bonham Carter, Rhys Ifans, Sacha Baron Cohen, Mia Wasikowska

Dĺžka 108 min.

HBO nedeľa 15. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC